Διεθνή

Ζελένσκι: Δίνει σπάνιες γαίες στον Τραμπ, δηλώνει πρόθυμος να «ανταλλάξει» το Κουρσκ με τη Ρωσία

«Χωρίς τις ΗΠΑ, δεν είναι πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας . Και δεν μιλάμε μόνο για την ασφάλεια, αλλά και για λεφτά», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στον Guardian

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει την αμερικανική βοήθεια από την Ουκρανία, η Ευρώπη μόνη δεν θα μπορέσει να καλύψει το κενό, προειδοποιεί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Guardian και στην οποία δηλώνει ότι «προσφέρει» σπάνιες γαίες, συμβόλαια σε αμερικανικές εταιρείες για να δελεάσει τον Ρεπουμπλικάνο, ενώ εμφανίζεται έτοιμος να «επιστρέψει» το Κουρσκ στη Ρωσία, για να πάρει πίσω ουκρανική περιοχή.

«Δεν μιλάμε μόνο για την ασφάλεια, αλλά και για λεφτά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξη στον Guardian, στο πλαίσιο των όσων φαίνεται διατεθειμένο το Κίεβο να δώσει στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να κρατήσει τον Τραμπ στο πλευρό του.

Όσο για την περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρει να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Κίεβο και τη Μόσχα, ο Ζελένσκι δηλώνει ότι σχεδιάζει να προσφέρει στη Ρωσία ανταλλαγή εδαφών. Συγκεκριμένα, να δώσει το Κίεβο τα εδάφη που έχει υπό τον έλεγχό του στο ρωσικό Κουρσκ.

«Θα ανταλλάξουμε μία περιοχή με μία άλλη», λέει, αλλά συμπληρώνει ότι δεν ξέρει ποια ουκρανική περιοχή που είναι υπό ρωσική κατοχή θα ζητήσει το Κίεβο σε αντάλλαγμα. «Δεν ξέρω, θα δούμε. Αλλά όλα τα εδάφη μας είναι σημαντικά, δεν υπάρχει προτεραιότητα», συμπληρώνει.

«Χωρίς τις ΗΠΑ, δεν είναι πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας»

«Υπάρχουν φωνές που λένε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς τους Αμερικανούς και πάντα λέω όχι. Οι εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την Αμερική δεν είναι πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας», επισημαίνει.

Για την ασφάλεια της Ουκρανίας, είναι κρίσιμο να συνεχιστεί η αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη, τονίζει σε άλλο σημείο, φέρνοντας ως παράδειγμα τα πυραυλικά συστήματα Patriot. «Μόνο οι Patriot μπορούν να μας υπερασπίσουν από κάθε είδους πύραυλο. Μόνο οι Patriot. Υπάρχουν άλλα (ευρωπαϊκά) συστήματα… αλλά δεν μπορούν να προσφέρουν πλήρη προστασία… Οπότε ακόμα και με αυτό το μικρό παράδειγμα, μπορείτε να καταλάβετε ότι χωρίς την Αμερική, οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν είναι ολοκληρωμένες», δηλώνει.

«Δεν μιλάμε μόνο για την ασφάλεια, αλλά και για λεφτά»

Ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά θέλει η Ουκρανία να το κάνει αυτό «από θέση ισχύος» και συμπληρώνει ότι θα προσφέρει σε αμερικανικές εταιρείες επικερδή συμβόλαια για την ανοικοδόμηση και επενδύσεις, για να προσπαθήσει να πάρει τον Τραμπ με το μέρος του.

«Αυτοί που μας βοηθάνε να σώσουμε την Ουκρανία θα την ανοικοδομήσουν, με τις επιχειρήσεις τους μαζί με ουκρανικές εταιρείες. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για όλα αυτά λεπτομερώς», επισημαίνει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News, ο Τραμπ επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον έχει δαπανήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια. «Μπορεί να κάνουν συμφωνία, μπορεί να μην κάνουν, μπορεί να γίνει ρωσική (η Ουκρανία) μία ημέρα, μπορεί να μην γίνει. Αλλά έχουμε όλα αυτά τα χρήματα εκεί και είπα ότι τα θέλω πίσω», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πέρα από τις προειδοποιήσεις για τους γεωπολιτικούς κινδύνους, στις δηλώσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα ο Ζελένσκι έχει κάνει μία στροφή, που φαίνεται να απευθύνεται στον Τραμπ. Στο επίκεντρο είναι η ιδέα ότι οι Αμερικανοί θα έχουν προτεραιότητα στις «σπάνιες γαίες» της Ουκρανίας. Κάτι στο οποίο έχει ενδιαφερθεί επανειλημμένα και ο Τραμπ στις τελευταίες του δηλώσεις.

Στη συνέντευξη στον Guardian, ο Ζελένσκι λέει ότι ανέφερε στον Τραμπ την ιδέα για τις σπάνιες γαίες τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη. Τώρα σκοπεύει να επανέλθει με ένα «πιο λεπτομερές πλάνο» σχετικά με τις ευκαιρίες για τις αμερικανικές εταιρείες, τόσο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, όσο και στην εξόρυξη φυσικών πόρων.

Ο Ουκρανός επαναλαμβάνει ότι η χώρα του έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου και τιτανίου στην Ευρώπη και σημειώνει ότι «δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ» αυτά να καταλήξουν σε ρωσικά χέρια, που ενδέχεται να τα μοιραστούν με τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα ή το Ιράν.

Υπάρχει και το οικονομικό κίνητρο, υπογραμμίζει. «Δεν μιλάμε μόνο για την ασφάλεια, αλλά και για λεφτά. Πολύτιμοι φυσικοί πόροι. Μπορούμε να προσφέρουμε στους εταίρους μας δυνατότητες που δεν υπήρχαν πριν, προκειμένου να επενδύσουν σε αυτούς. Για εμάς αυτό θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, για τις αμερικανικές εταιρείες θα δημιουργήσει κέρδη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν έχει οριστεί ακόμα η συνάντηση Τραμπ- Ζελένσκι

Αυτή την εβδομάδα ο Ζελένσκι θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπου αναμένει να συναντήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζ. Ντ. Βανς, μια από τις πιο εχθρικές φωνές απέναντι στην Ουκρανία, από τον στενό κύκλο του Τραμπ. Στην περσινή διάσκεψη, όταν ο Βανς ήταν γερουσιαστής, αρνήθηκε να συναντήσει τον Ζελένσκι, ενώ παλαιότερα είχε δηλώσει ότι «δεν με ενδιαφέρει πραγματικά τι θα συμβεί στην Ουκρανία».

Ο Ουκρανός πρόεδρος σχεδιάζει να συναντήσει στο Μόναχο και άλλα μέλη της ομάδας του Τραμπ, όπως και γερουσιαστές με επιρροή, αλλά ακόμα «δεν έχει οριστεί ημερομηνία» για ένα τετ α τετ με τον Αμερικανό ομόλογό του, παρότι η ομάδα του εργάζεται για να γίνει αυτό. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Τραμπ δήλωσε ότι «πιθανόν» να συναντήσει τον Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα.

«Ελπίζουμε ότι οι ομάδες μας θα ορίσουν μία ημερομηνία και θα προγραμματίσουν συναντήσεις στις ΗΠΑ. Εφόσον συμφωνηθεί αυτό, είμαστε έτοιμοι, είμαι έτοιμος», τονίζει και επαναλαμβάνει ότι είναι «πολύ σημαντικό» ο Τραμπ να συναντήσει μια ουκρανική αντιπροσωπεία προτού δει από κοντά τον Πούτιν.

«Μια ειρηνευτική δύναμη ποτέ δεν βοήθησε κανέναν»

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο αποστολής μιας ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, μετά τον πόλεμο.

«Αν είναι στο πλαίσιο των εγγυήσεων ασφαλείας, τότε ναι. Αν είναι 100-150.000 Ευρωπαίοι στρατιώτες, τότε ναι. Αλλά ακόμα και τότε δεν θα είμαστε στο ίδιο επίπεδο δυνάμεων με τον ρωσικό στρατό», επισημαίνει ο Ζελένσκι, σύμφωνα με τον οποίο η αποστολή ευρωπαϊκής δύναμης θα έχει αποτέλεσμα μόνο υπό τον όρο ότι θα αντεπιτεθεί σε περίπτωση που η Μόσχα προχωρήσει σε νέες εχθροπραξίες.

«Δεν πιστεύω ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, ή οτιδήποτε παρόμοιο, βοήθησαν ποτέ κανέναν στην ιστορία. Σήμερα δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτή την ιδέα. Είμαστε υπέρ αυτής της δύναμης, αν είναι κομμάτι μιας εγγύησης ασφαλείας και θα τονίσω ξανά ότι χωρίς την Αμερική αυτό είναι αδύνατο», υπογραμμίζει.

Ερωτηθείς εάν πίστευε ότι ο Μπάιντεν θα έμενε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που βοήθησε να σωθεί η Ουκρανία ή ο άνθρωπος που απάντησε πολύ αργά για να ανταποκριθεί στην πρόκληση του Πούτιν, ο Ζελένσκι γέλασε και είπε ότι ήταν «πολύ δύσκολο» να το πει σε αυτή τη φάση.

Επέκρινε την αρχική απροθυμία του Μπάιντεν να παράσχει όπλα στην Ουκρανία – «αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης έδωσε εμπιστοσύνη στη Ρωσία» – αλλά είπε ότι η Ουκρανία είναι ευγνώμων για όλη τη βοήθεια που ακολούθησε.

Η πλήρης αξιολόγηση, είπε, θα προέκυπτε μόνο με τον καιρό: «Η ιστορία δείχνει ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που απλά δεν γνωρίζετε, τι συνέβη στα παρασκήνια, τι διαπραγματεύσεις έγιναν… είναι δύσκολο να τα χαρακτηρίσουμε όλα σήμερα γιατί δεν τα ξέρουμε όλα. Αργότερα θα μάθουμε, θα μάθουμε τα πάντα».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu