Τα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 11% σε 1,29 δισ. ευρώ (1,40 δισ. δολάρια), σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Zara, Inditex, ανακοίνωσε πωλήσεις 8,15 δισ. ευρώ (8,87 δισ. δολάρια) για το α΄τρίμηνο του 2024 (Ιανουάριος – Μάρτιος 2024) σε σύγκριση με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για 8,1 δισ. ευρώ σε δημοσκόπηση της LSEG.
Τα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 11% σε 1,29 δισ. ευρώ (1,40 δισ. δολάρια), σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών. Το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, τα καθαρά κέρδη είχαν κάνει άλμα 54%.
Η Inditex επωφελείται από την πώληση προϊόντων σε υψηλότερες τιμές εκτός της εγχώριας αγοράς της, της Ισπανίας. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά βάσει πωλήσεων, η μέση τιμή των νέων τσαντών αυξήθηκε κατά 54% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο και ήταν αυξημένη κατά 19% για τα γυναικεία σακάκια, σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία αναλύσεων λιανικής EDITED.
Η Inditex, στην οποία ανήκουν επίσης οι Pull&Bear, Massimo Dutti και άλλες επωνυμίες, προσπαθεί να αποκρούσει τον έντονο ανταγωνισμό από ανταγωνιστές όπως η H&M κυνηγώντας και προσφέροντας τις τάσεις της μόδας πιο γρήγορα. Η εταιρεία ξεπέρασε τους ανταγωνιστές της τα τελευταία τρίμηνα επωφελούμενη από επενδύσεις σε νέες εμπειρίες εντός καταστήματος και στο διαδίκτυο. Αντιμετωπίζει επίσης σκληρό ανταγωνισμό από τους ταχέως αναπτυσσόμενους διαδικτυακούς λιανοπωλητές Shein και Temu, που ανήκουν στην Κίνα.
Ορισμένοι επενδυτές αναμένουν ότι η αποτίμηση της Inditex θα αυξηθεί. Οι μετοχές της διαπραγματεύονται λίγο κάτω από 23 φορές τα αναμενόμενα κέρδη για τους επόμενους 12 μήνες, πάνω από 19 φορές για την H&M, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
«Εξακολουθούμε να βλέπουμε περιθώρια ανόδου για τις πωλήσεις της (Inditex) το 2024 και αναμένουμε ότι η μετοχή θα επαναξιολογηθεί», δήλωσε η αναλύτρια της Bestinver Securities, Patricia Cifuentes.
Η Inditex δήλωσε ότι αναμένει ότι οι δυσμενείς συναλλαγματικές κινήσεις θα μειώσουν κατά 2% τις πωλήσεις φέτος, από προηγούμενες προβλέψεις για πλήγμα 1,5%.
Οι αναλυτές ανέμεναν επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων στις αρχές της άνοιξης, εν μέρει λόγω της αδυναμίας στη νότια Ευρώπη και του ισχυρού ανταγωνισμού σε κορυφαίες αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη Shein.
Η Inditex δήλωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 900 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2025 για την επέκταση της δυναμικότητας logistics, κυρίως στην Ευρώπη. Η εταιρεία ανέφερε 3% χαμηλότερα αποθέματα στα τέλη Απριλίου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, γεγονός που οι αναλυτές δήλωσαν ότι δείχνει αποτελεσματικότητα στην παράδοση των τάσεων της μόδας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΙΝΣΕΤΕ: Στα 11,4 δισ. ευρώ ο τζίρος των ξενοδοχείων για το 2024
- ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
- Καρολάιν Λέβιτ: Ιστορική η αυριανή μέρα για την Αμερική οι ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς
- GM: Άλμα 16,7% στις πωλήσεις στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο 2025
- Fitch: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες – Επενδυτική βαθμίδα σε Eurobank και Εθνική
- Μητσοτάκης για εξωδικαστικό: Τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν – Οι έξι νέες πρωτοβουλίες
- Γαλλία: Το καλοκαίρι του 2026, πριν τις εκλογές, η απόφαση του Εφετείου για την καταδίκη της Λεπέν
- Τραμπ με τον πρόεδρο της Stellantis εν όψει των δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις