Τι πιστεύει ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ ότι συνέβη στις αγορές την Παρασκευή και τη Δευτέρα
Η πρόσφατη, ραγδαία ενίσχυση του ιαπωνικού γεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια καθυστερημένη και υγιής διόρθωση – και δεν είναι ώρα να πανικοβληθούμε για τον ευρύτερο αντίκτυπο στην αγορά, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο συνδυασμός της ιαπωνικής νομισματικής πολιτικής που μετατρέπεται σε hawkish (εστίαση στη συγκράτηση του πληθωρισμού), με τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τα απογοητευτικά στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ, τάραξε τις αγορές σε όλο τον κόσμο την Παρασκευή και τη Δευτέρα, σημείωσε ο Τρισέ στο CNBC.
«Και τα τρία έπαιξαν τον ρόλο τους, κατά τη γνώμη μου, στο να πυροδοτηθεί αυτή η διόρθωση (στην ισοτιμία δολάριο/γιεν) η οποία παρόλα αυτά ήταν καθυστερημένη, γιατί όλοι γνώριζαν ότι το γιεν δεν ήταν σε κατάλληλο επίπεδο και το carry trade ήταν, θα έλεγα, πολύ ενεργό για μεγάλο χρονικό διάστημα», εξήγησε ο Τρισέ, ο οποίος ήταν και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας.
Ως «διόρθωση» ορίζεται γενικά η πτώση της αξίας ενός περιουσιακού στοιχείου (ή δείκτη) κατά 10% ή περισσότερο, που το επαναφέρει πιο κοντά σε μια μακροπρόθεσμη τάση.
Στο carry trade, ένας επενδυτής δανείζεται ένα νόμισμα με χαμηλά επιτόκια και το επανεπενδύει σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης αλλού -εκμεταλλευόμενος αυτή τη διαφορά για να αποκομίσει οικονομικό κέρδος. Οι επενδυτές που συσσωρεύτηκαν στα carry trades του γιεν τα τελευταία χρόνια, βρήκαν ελκυστική τη χαμηλή μεταβλητότητα και την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας.
Ωστόσο, την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε μια ταχεία ανατίμηση του γιεν, όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο και ανακοίνωσε σχέδιο σταδιακής μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Το δολάριο υποχώρησε σχεδόν 5% έναντι του γιεν την περασμένη εβδομάδα και έχασε περαιτέρω έδαφος τη Δευτέρα – αν και σημείωσε άνοδο 0,5% την Τρίτη. Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές εν τω μεταξύ βυθίστηκαν, ενώ από την κρίση επωφελήθηκαν assets που θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως το ελβετικό φράγκο και τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.
«Δεν μπορείς να ξεδιπλώσεις το μεγαλύτερο carry trade που έχει γνωρίσει ποτέ ο πλανήτης χωρίς να σπάσουν μερικά κεφάλια», επισήμανε ο Kit Juckes, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στη Societe Generale, σε σημείωμα της Δευτέρας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- BBC: Τιμωρία ή δώρο; Πώς βλέπουν πέντε μεγάλες οικονομίες τους νέους δασμούς Τραμπ
- Λιαργκόβας για δασμούς: «Η Ελλάδα δεν θα έχει άμεσες και ιδιαίτερα αισθητές επιπτώσεις»
- Καφούνης για δασμούς: “Νέα εποχή αστάθειας για την παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα”
- Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας: Ισχυρό πλήγμα οι δασμοί για τις εξαγωγές στις ΗΠΑ
- Ούτε οι πιγκουίνοι γλίτωσαν από τους δασμούς Τραμπ
- Frigoglass: Παίρνει δάνειο έως 1 εκατ. ευρώ από την συνδεδεμένη Kar-Tess Holding
- ΕΤΑΔ: Διαγωνισμός για το ιστορικό ξενοδοχείο Ξενία Ουρανούπολης
- Ισπανία: Με πακέτο 14 δισ. ευρώ απαντά ο Σάντσεθ στους δασμούς Τραμπ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις