Διεθνή

Υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον Fitch εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων

Συνεχίζεται η πολύμηνη διαμάχη της κυβέρνησης των Δημοκρατικών με τους Ρεπουμπλικανούς για την επέκταση του ορίου του αμερικανικού χρέους, που είναι απαραίτητη για να αποτραπεί ο κίνδυνος πτώχευσης των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα προκαλούσε κρίση στη χώρα και στην παγκόσμια οικονομία.

Χθες ο οίκος αξιολόγησης Fitch Rating υποβάθμισε χθες σε «αρνητική» την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ, το οποίο τοποθετεί στη βαθμίδα AAA, την υψηλότερη δυνατή, εξαιτίας του κινδύνου η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών. Ως εκ τούτου ενδέχεται να υποβαθμιστεί το αξιόχρεο το προσεχές διάστημα.

Η απόφαση «αντανακλά τις πολιτικές εντάσεις που εμποδίζουν την επίλυση του προβλήματος» που θα δινόταν «με την αύξηση ή την αναστολή της ισχύος του ορίου χρέους» του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς «η προθεσμία πλησιάζει γρήγορα», εξήγησε ο Fitch.

Η αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων να καταλήξουν σε συμφωνία αποτελεί «αρνητική ένδειξη για τη διακυβέρνηση γενικά» και «για τη βούληση των ΗΠΑ να εκπληρώνουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους», σύμφωνα με τον οίκο, ο οποίος βλέπει με κακό μάτι «τις πολιτικές εντάσεις που εμποδίζουν» τις διαπραγματεύσεις μεν, αλλά ταυτόχρονα διαβεβαιώνει πως «αναμένει λύση εγκαίρως».

Στο μεταξύ οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να έχουν σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στις μαραθώνιες σκληρές διαπραγματεύσεις τους, ενώ πλησιάζει η ημερομηνία ορόσημο της 1ης Ιουνίου για μια άνευ προηγουμένου στάση πληρωμών με το κράτος να μην είναι σε θέση να καταβάλλει τοκοχρεολύσια σε όσους διακρατούν αξιόγραφα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, μισθούς στους δημόσιους λειτουργούς, συντάξεις σε βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων και ούτω καθεξής.

Σκληρό πόκερ 

Οι ομάδες συμβούλων μετρούν δισεκατομμύρια, ανατέμνουν δημοσιονομικές θέσεις, συζητούν δυνητικές περικοπές δαπανών, ενώ η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας εξαπέλυσε επίθεση στη δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων.

Η Καρίν Ζαν-Πιερ ισχυρίστηκε χθες πρόκειται για «εντελώς κατασκευασμένη κρίση» στηλιτεύοντας την άρνηση των συντηρητικών στο Κογκρέσο να ψηφίσουν για να αυξηθεί ή να ανασταλεί το όριο του χρέους. «Λένε τώρα μεγαλόφωνα αυτό που έλεγαν χαμηλόφωνα, μιλάνε για την ομηρία της (χρηματοοικονομικής) φερεγγυότητας των ΗΠΑ».

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος πρότεινε στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι περικοπές συγκεκριμένων κατηγοριών δαπανών που θα ξεπερνούσαν το «ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε δέκα χρόνια», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα από τη μείωση του ελλείμματος που είχε υποσχεθεί ήδη ο Τζο Μπάιντεν, αξίας κάπου 3 τρισ. σε δέκα χρόνια.

Ο Λευκός Οίκος είναι διατεθειμένος να ορίσει ταβάνι στις δημόσιες δαπάνες για δύο χρόνια, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν να μπει κόφτης για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να σημειώσουμε πρόοδο σήμερα», είπε χθες ο Μακάρθι, επικρίνοντας ταυτόχρονα, για νιοστή φορά, την προσέγγιση του Μπάιντεν.

«Δεν φταίω εγώ που οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να μειώσουν τις δαπάνες τους», πέταξε, προσάπτοντας για ακόμα μια φορά στην κυβέρνηση πως περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή για να διαπραγματευτεί.

«Όπως επαναλαμβάνει η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν εδώ και μήνες, αυτές οι πολιτικές ακροβασίες γύρω από το όριο του χρέους βλάπτουν σοβαρά τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τις οικογένειες, αυξάνουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια για τους φορολογούμενους κι απειλούν το αξιόχρεο των ΗΠΑ», τόνισε η Λίλι Άνταμς, εκπρόσωπος του υπουργείου, μετά την ανακοίνωση του Fitch.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αρχικά διατράνωνε πως δεν επρόκειτο να διαπραγματευτεί «με το πιστόλι στον κρόταφο», υπό την απειλή πτώχευσης του ομοσπονδιακού κράτους. Όμως πλέον μεταξύ άλλων προτείνει στους Ρεπουμπλικάνους μεταξύ άλλων να ανακτηθούν και να αξιοποιηθούν αλλιώς πόροι που αρχικά προβλεπόταν να διατεθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι συντηρητικοί διαμηνύουν πως δεν θα εγκρίνουν καμιά αύξηση του ορίου του χρέους αν δεν εξασφαλίσουν δεσμεύσεις για μεγάλες μειώσεις των δημοσίων δαπανών.

Αν το Κογκρέσο -η Γερουσία που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί και η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι- δεν ενεργήσει, «μοιάζει σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα μπορέσουμε να πάμε πολύ πιο πέρα από τις αρχές του Ιουνίου», θύμισε η Τζάνετ Γέλεν.

Σύμφωνα με την ίδια, ο λόγος είναι η οργάνωση «του συστήματος πληρωμών των λογαριασμών μας», που δεν επιτρέπει να «αποφασίζουμε ποιους λογαριασμούς θα πληρώσουμε και ποιους όχι»: αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει περιθώρια να εκτελεί πρώτα για παράδειγμα πληρωμές τοκοχρεολυσίων αντί άλλων υποχρεώσεων, να προτεραιοποιεί δαπάνες. Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα «αθετήσουμε κάποιες από τις υποχρεώσεις μας και αυτό δεν είναι αποδεκτό», επέμεινε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu