Σε ασκήσεις επί χάρτου για την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που θα διερευνήσει την υπόθεση της παγίδευσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη και δημοσιογράφων επιδίδονται τα κόμματα καθώς κανείς δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίσει εάν στο επόμενο διάστημα θα αποκαλυφθούν και άλλες περιπτώσεις υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών προσώπων αλλά και τι θα προκύψει από τις έρευνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Όλα τα κόμματα της Βουλής, συμπεριλαμβανομένης της ΝΔ, έχουν συναινέσει στην πρόταση συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής η οποία ενδέχεται να οδηγήσει και σε Προανακριτική για τον ποινικό έλεγχο όσων εμπλέκονται στην υπόθεση. Ωστόσο το αντικείμενο της έρευνας δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να προβλεφθεί. Και αυτό γιατί τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ήταν ο μοναδικός πολιτικός που παρακολουθείτο από την ΕΥΠ και το λογισμικό Predator το οποίο φαίνεται να «στόχευε» πρόσωπα που παρακολουθούσαν ήδη οι κρατικές αρχές. Ειδικότερα γίνεται λόγος για παγιδεύσεις των τηλεφώνων 7 ή 8 πολιτικών ενώ και η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει διαβεβαιώσει ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο μόνος πολιτικός που παρακολουθούσε η ΕΥΠ γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για εκπλήξεις τις επόμενες ημέρες.
Κλιμάκιο της Ευρωβουλής για την διερεύνηση του «ελληνικού Watergate»
Αποκαλύψεις που μπορούν να επηρεάσουν το αντικείμενο της Εξεταστικής αναμένονται όμως και από την πλευρά της εξεταστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) η οποία διερευνά λογισμικά κατασκοπείας. Μέλη της επιτροπής, όπως ο Κύπριος βουλευτής (ΑΚΕΛ), Γιώργος Γεωργίου, έχουν ζητήσει να έρθει στην Ελλάδα κλιμάκιο το οποίο θα διερευνήσει τα ίχνη των παρακολουθήσεων και σε περίπτωση που αυτό καταστεί εφικτό θεωρείται ότι θα υπάρξει πρόοδος, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Ισραήλ. Μάλιστα, η εισηγήτρια ης Επιτροπής, η Ολλανδή Σόφι Ιν τ΄Βελτ έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει εντολή για την κατάσχεση των servers της Intellexa (Predator) ενώ παράλληλα έχει καλέσει την Κομισιόν να ανάψει το «πράσινο φως» για την δραστηριοποίηση της Europol στην ελληνική υπόθεση.
Έρευνα από το 2019, το 2015 ή το 2012;
Ένα τρίτο ζήτημα που άπτεται του αντικειμένου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής αφορά τον χρονικό ορίζοντα της έρευνάς της. Η συμπολίτευση που διαθέτει την αποφασιστική πλειοψηφία, αναμένεται (όπως έχει συμβεί και παλαιότερα στη Βουλή) να επεκτείνει την έρευνα χρονικά στο παρελθόν προκειμένου να διαχυθούν οι ευθύνες. Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προσδιοριστεί η έναρξη της έρευνας στην εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, όμως τελευταία διακινούνται πληροφορίες ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο ακόμη και δεκαετούς έρευνας με αφετηρία την συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το 2012. Εξυπακούεται ότι η επιλογή κάθε μιας από αυτές τις τρεις χρονικές αφετηρίες θα επιδράσει τόσο στο αντικείμενο της έρευνας όσο και στο χρόνο διεκπεραίωσής της.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Xρηματιστήριο: Στο 65,7% οι συναλλαγές των ξένων επενδυτών τoν Οκτώβριο
- Ιταλία: Νέο δικαστικό μπλόκο για την μεταφορά μεταναστών στην Αλβανία
- ΣΥΡΙΖΑ: Οι 4 υποψήφιοι για την προεδρία συμφώνησαν για διεξαγωγή debate
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση ΔΕΗ και Μπλε Κέδρος
- Μητσοτάκης: Τηλεφώνησε στον Τραμπ, τον προσκάλεσε στην Αθήνα
- Γερμανία: Η κυβερνητική κρίση παραλύει την οικονομία – «Καμπανάκι» από την Bosch
- Ευρωπαϊκές αγορές: Η εβδομάδα μπήκε με ισχυρά κέρδη – Άλμα 10% από Continental
- Αλλαγές διευθυντικών στελεχών στη Vodafone Ελλάδος
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις