Πολιτική

Υποκλοπές: Στον πηγαιμό για την… Εξεταστική, να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος…

Σε πολυήμερο πολιτικό και κοινοβουλευτικό Γολγοθά βαδίζει η κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, παρ’ όλο που προσπαθεί επί ματαίω να παίξει καθυστερήσεις και να υποβαθμίσει μια υπόθεση που την κλυδωνίζει συθέμελα.

Με την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής προσδιορίστηκε και η ατζέντα των επόμενων ημερών, με εμφανή τη διάθεση της αμήχανης «γαλάζιας» πλειοψηφίας να καταφύγει σε διαδικαστικά τερτίπια, όπως παρατήρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Ο στόχος δεν είναι άλλος από την αγωνιώδη απόπειρα συγκάλυψης ενός σκανδάλου που για πρώτη φορά πλήττει άμεσα τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζεται οχυρωμένος πίσω από τη μη πειστική γραμμή πως «δεν ήξερε» ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Ύστερα από δίωρη συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων στη Βουλή, που συνοδεύτηκε με αρκετές διαφωνίες, αποφασίστηκε μονομερώς από τη «γαλάζια» πλειοψηφία ότι αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποκλειστικά και μόνο για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη. Ακολούθως την Παρασκευή θα γίνει η προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για το σκάνδαλο, την οποία έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια για να συζητήσει και να ψηφίσει τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, με βάση την πρόταση που κατέθεσε χθες το ΠΑΣΟΚ και τυχόν άλλες που μπορεί να συμπεριληφθούν.

Ακολούθως στα μέσα της εβδομάδας, αλλά χωρίς να είναι ακόμη προσδιορισμένο, θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή Θεσμών για την ακρόαση των εμπλεκόμενων προσώπων, αίτημα που κατέθεσε χθες επίσημα το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει ζητήσει ήδη από τις 9/8 ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το ΚΚΕ.

Σημειώνεται ότι η Ν.Δ., αν και αριθμητικά πλειοψηφία, εμφανίστηκε πολιτικά απομονωμένη, καθώς και τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να προηγηθεί η ακρόαση των εμπλεκόμενων προσώπων και να ακολουθήσει η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, αλλά η Ν.Δ. διαφώνησε και πέρασε τον δικό της σχεδιασμό.

«Είναι φανερό ότι επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η στείρα τοξική πολιτική αντιπαράθεση και μια κοκορομαχία χωρίς στοιχεία με τον κ. Τσίπρα, με τελικό στόχο τη συγκάλυψη», σχολίασε η Χαριλάου Τρικούπη.

Ο φόβος των νέων αποκαλύψεων

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να προκύψουν νέα στοιχεία μέχρι τη συζήτηση της Παρασκευής, ενώ και για την ψηφοφορία για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής τη Δευτέρα δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ψηφίσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ως έχει. Επιθυμούν τη χρονική διεύρυνση της διερεύνησης με στόχο τυχόν συμψηφισμούς και καθυστερήσεις και επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη στάση των μικρότερων κομμάτων που ζητούν για δικούς τους λόγους έρευνα σε βάθος χρόνου.

Και αυτό γιατί το ΚΚΕ δηλώνει μεν ότι στηρίζει τη σύσταση Εξεταστικής, αλλά ζητά ξεκάθαρα τη διερεύνηση των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό του κέντρο από το 2016. «Θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί, γιατί είναι λίγο ασαφή τα πράγματα. Δεν αποκλείουμε να καταθέσουμε και δικιά μας ξεχωριστή πρόταση και να απαιτήσουμε να συμπεριληφθεί», δήλωσε ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ), εκφράζοντας πάντως την ικανοποίησή του για τη σχετική αναφορά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ζητά να διερευνηθεί και η υπόθεση «κατασκοπείας των 17 Ελλήνων βουλευτών, η οποία φέρεται να ξεκίνησε το 2016», ενώ και ο Γιάνης Βαρουφάκης του ΜέΡΑ25 έχει δηλώσει πως έχει αποδείξεις για παρακολούθηση στο κινητό του το 2015.

Για τον λόγο αυτό, στη Ν.Δ. δεν αποκλείουν να κατατεθούν και άλλες προτάσεις για την Εξεταστική Επιτροπή μέχρι τη Δευτέρα, προσπαθώντας να θολώσουν τα νερά, ακόμη και να προκαλέσουν διαδικαστικό «μπάχαλο» σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Δεν είναι λίγοι όσοι παρατηρούν ότι μια διεύρυνση της έρευνας, π.χ. από το 2012, θα συμπεριλάβει και την περίοδο Δένδια, του νυν εσωκομματικού «δελφίνου» που είχε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης επί Σαμαρά.

Η Κουμουνδούρου στηρίζει… ΠΑΣΟΚ

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν έχουν αυταπάτες για το μέχρι πού μπορεί να οδηγήσει μια επιτροπή (π.χ. Θεσμών ή Εξεταστική) με πλειοψηφία της Ν.Δ. και δίνουν μεγαλύτερη βάση στην πολιτική πίεση και στην έρευνα που πρέπει να γίνει από τις αρμόδιες αρχές. «Ο,τι και να κάνουν, η υπόθεση θα προχωρήσει», διαβεβαίωνε πηγή του κόμματος. Η γραμματέας της Κ.Ο. Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε χθες να έρθουν όλα στο φως ταχύτατα, κάλεσε την κυβέρνηση να μην παίζει καθυστερήσεις και έκανε λόγο για «εκτροπή με μοναδικό υπεύθυνο τον κ. Μητσοτάκη».

Σχολιάζοντας τις «γαλάζιες» αναφορές ότι η Ν.Δ. βρίσκει συμμάχους και άλλα κόμματα για διευρυμένη έρευνα, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι «λυπούμαστε που όλα είναι ψέματα, αλλά η μάχη των εντυπώσεων δεν κρατάει πολύ. Τη Δευτέρα στη Βουλή θα αποδειχθεί πόσο άριστη σχέση έχει η Ν.Δ. με τα fake news».

Η «γαλάζια» τάση για καθυστερήσεις φαίνεται και από τις διαρροές για την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών. Μια πηγή εξέφραζε αντιρρήσεις για το αν μπορεί να κληθεί η εισαγγελέας της ΕΥΠ για υπηρεσιακά ζητήματα (παρ’ όλο που έγινε το ίδιο στην προανακριτική κατά Παπαγγελόπουλου), άλλη πηγή τόνιζε ότι ακόμη και να έρθουν οι εμπλεκόμενοι στην επιτροπή Θεσμών θα πρόκειται για «ακρόαση και όχι εξέταση», παραπέμποντας σε τυπική διαδικασία και όχι συζήτηση επί της ουσίας. Στη Ν.Δ. δεν αποκλείουν επίσης να κληθούν και άλλα πρόσωπα, πέρα από αυτά που ζητάει η αντιπολίτευση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως π.χ. οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ (Γιάννης Ρουμπάτης) και Σαμαρά (Θεόδωρος Δραβίλλας).

«Εγκέφαλος του επιτελικού παρακράτους ο πρωθυπουργός»

Ακονίζουν «μαχαίρια» στην Κουμουνδούρου για την κορυφαία πολιτική μάχη των ημερών εντός και εκτός Βουλής με επίκεντρο το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι πλέον έχει επιβεβαιωθεί πως πρόκειται για ένα «επιτελικό παρακράτος με εγκέφαλο τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη» και αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να προκύψουν και νέες αποκαλύψεις σε βάρος του (π.χ. και για άλλα πολιτικά πρόσωπα), κάνοντας τις σημερινές να μοιάζουν μόνο με την κορυφή του παγόβουνου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνουν σχεδόν αποκλειστικά στην «απόλυτη ευθύνη» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, «πολιτική και όχι μόνο», υπενθυμίζοντας ότι έχουν μιλήσει και για προανακριτική επιτροπή από μια επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία. «Ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει στη Βουλή απολογούμενος. Πιάστηκε με ένα ολόκληρο κοπάδι στην πλάτη, τέτοια σκάνδαλα σε όλο τον κόσμο ρίχνουν κυβερνήσεις» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος (Real FM).

«Ο πρωθυπουργός λέει ψέματα ότι δεν γνώριζε. Αφού η πρώτη του κίνηση το 2019 ήταν να πάρει την ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο και να τοποθετήσει τον ανιψιό και στενότερο συνεργάτη του προκειμένου να οργανώσει το κύκλωμα των παράνομων παρακολουθήσεων» λένε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας τους πρωθυπουργικούς ισχυρισμούς περί άγνοιας των υποκλοπών σε Ανδρουλάκη – Κουκάκη.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, να σβήσει τα ίχνη των παρακολουθήσεων, παράνομων και νόμιμων, και να στήσει μια μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης. Σε αυτό συνηγορεί τόσο η άρνησή του να πάρει πίσω την τροπολογία για την ΑΔΑΕ, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται όποιοι πολίτες παρακολουθούνται, όσο και η επιχείρηση αντιπερισπασμού να ζητήσει εξεταστική για διάστημα μίας δεκαετίας.

Πάντως, όπως λένε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, «ούτε καν από την ικανότητα που έχει ένα αδίστακτο και σε πανικό καθεστώς να κατασκευάζει στοιχεία για παλιότερες κυβερνήσεις, για πολιτικούς, ακόμα και για εσωκομματικούς του αντιπάλους. Ωστόσο καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μην επιχειρήσει τέτοιο ανυπόστατο συμψηφισμό που μόνο την ενοχή του επιβεβαιώνει».

Παράλληλα δεν παραλείπουν να αφήσουν αιχμές και για τη δράση της Δικαιοσύνης στην υπόθεση, ειδικά για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που αντί να ερευνά το σκάνδαλο, ερευνά το πώς αποκαλύφθηκε.

Στο μεταξύ η υπόθεση των υποκλοπών έχει θορυβήσει τα στελέχη της αντιπολίτευσης και είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον Αλέξη Τσίπρα όλοι οι συμμετέχοντες άφησαν τα κινητά τους τηλέφωνα εκτός της αίθουσας.

Στη συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την πρόταση που κατέθεσε χθες το ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση. Σημειώνεται ότι τις διαδικασίες των επόμενων ημερών, δηλαδή τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, ο ΣΥΡΙΖΑ τη ζήτησε από την πρώτη στιγμή παίρνοντας άμεσα πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο.

Άλλωστε η Βουλή είναι προνομιακό πεδίο για τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να ηγηθεί συνολικά της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, δεδομένης της απουσίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτή, Νίκου Ανδρουλάκη.

Χ. Τρικούπη: «Δεν θα επιτρέψουμε κανένα κουκούλωμα»

Ο (κοινοβουλευτικός) κύβος ερρίφθη επίσημα για το σκάνδαλο των υποκλοπών σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, με σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να καταθέτει επισήμως χθες την πρότασή της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, η έγκρισή της απαιτεί μόνο 120 βουλευτές και όχι την πλειοψηφία. Ωστόσο δεν αρκούν οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ (22+1 της κας. Αδάμου) και των 85 του ΣΥΡΙΖΑ και απαιτείται είτε η σύμπραξη του ΚΚΕ (15), που ζητάει να συμπεριληφθούν και οι συνακροάσεις σε βάρος του, είτε των ΜέΡΑ25 (7) και Ελληνικής Λύσης (10), που ζητούν και εκείνοι διεύρυνση της έρευνας.

Τις επόμενες ημέρες μέχρι την ψηφοφορία της Δευτέρας αναμένεται να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις και κομματικά παζάρια, καθώς η πλειοψηφία της Ν.Δ. επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, υποβαθμίζοντας τη σημασία όσων συμβαίνουν και προσπαθώντας να βρει συμμάχους στα μικρότερα κόμματα για διεύρυνση της έρευνας στο απώτερο παρελθόν.

Πάντως, από τη Χαριλάου Τρικούπη αναρωτιούνται πώς θα γίνει συζήτηση πολιτικών αρχηγών χωρίς να έχουν ενημερώσει τη Βουλή οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης.

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια κουκουλώματος όσο και αν το επιχειρούν ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν νοείται να θεωρείται κανονικότητα η παράνομη συνακρόαση μέσω ΕΥΠ αλλά και η βιντεοσκόπηση μέσω Predator πολιτικών και δημοσιογράφων εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς», λένε χαρακτηριστικά.

Στην πρότασή του το ΠΑΣΟΚ ζητά να διερευνηθεί ποιος και για ποιο λόγο ζήτησε τη «νόμιμη επισύνδεση» σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη, ποιος επιχείρησε να παγιδεύσει το κινητό του με το λογισμικό Predator, ποιοι πολιτικοί ή άλλα πρόσωπα παρακολουθούνται και ποιος έχει στην κατοχή του το υλικό από τις υποκλοπές της ΕΥΠ.

«Πρέπει να μπει ένα τέλος σε ακραίες καθεστωτικές πρακτικές που απειλούν τις δημοκρατικές ελευθερίες. Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται», σημείωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο., Μιχάλης Κατρίνης.

Νωρίτερα χθες, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε και γραπτώς το αίτημά του για συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να κληθούν ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θ. Δεμίρης, ο τέως διοικητής Π. Κοντολέων, η αρμόδια εισαγγελέας Β. Βλάχου, ο τέως γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu