Πολιτική

Υποκλοπές: Πήγε ως μάρτυρας και όχι ως ύποπτος στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Γρηγόρης Δημητριάδης

Μετά την «έφοδο» της προηγούμενης εβδομάδας στην ΕΥΠ, του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση - Απαντήσεις κι επιτάχυνση της έρευνας ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δυο χρόνια μετά το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών και ο Άρειος Πάγος κάλεσε τώρα όχι ως ύποπτο, αλλά ως μάρτυρα τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τον ανιψιό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην γενικό γραμματέα του στο Μαξίμου, αφήνοντας ευλόγως απορίες για την πρόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου ως προς την διαλεύκανση της υπόθεσης που συντάραξε πολιτικά τη χώρα και την διέσυρε στο εξωτερικό, με εμπλοκή και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Έτσι μετά τις 2 το μεσημέρι, την πόρτα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, πέρασε ο κ. Δημητριάδης, στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Μόλις ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ολοκληρώσει την έρευνά του, θα συντάξει το πόρισμά του το οποίο στη συνέχεια θα υποβάλει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία θα αποφασίσει για την υπόθεση.

Την κινητικότητα των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνει και η έκτακτη είδηση περί «αιφνιδιαστικού» ελέγχου («έφοδος») την προηγούμενη εβδομάδα, του αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου στα γραφεία της ΕΥΠ, πάλι με σημαντική καθυστέρηση και χωρίς να απευθυνθεί στους ίδιους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι εξαρχής έχουν όλη τη διαθέσιμη, «αυθεντική», ψηφιακή πληροφορία για καθεμία από τις παρακολουθήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το όνομα του Γρηγόρη Δημητριάδη είχε βρεθεί στο επίκεντρο του μεγάλου σκανδάλου των υποκλοπών, με τον ίδιο να παραιτείται από τη θέση του υπεύθυνου του πρωθυπουργικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 5 Αυγούστου του 2022, σχεδόν ταυτόχρονα με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, ύστερα από την αποκάλυψη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Ο ανιψιός του πρωθυπουργού είχε αποδώσει τότε την παραίτησή του σε «τοξικό κλίμα», ωστόσο δημοσιογραφικές αποκαλύψεις τον είχαν φέρει στο επίκεντρο της υπόθεσης, με τον ίδιο να απαντά με εξοντωτικές slapp αγωγές, μεταξύ άλλων και κατά της Εφημερίδας των Συντακτών, ζητώντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από ΜΜΕ και δημοσιογράφους.

Αιχμές Κουμουνδούρου για την ιδιότητα του μάρτυρα ή του υπόπτου

«Διαβάζουμε ότι ο Γρ. Δημητριάδης, ανιψιός και πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη κατά την περίοδο εξέλιξης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, καλείται να καταθέσει ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, για την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο κ. Δημητριάδης, που είχε την ευθύνη της ΕΥΠ και που παραιτήθηκε λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, που μοιράζει εξώδικα και μηνύσεις SLAPP, όταν ΜΜΕ και δημοσιογράφοι ερευνούν τα πεπραγμένα του, που είχε υπό τη θεσμική εποπτεία του γραφείου του την υπηρεσία πληροφοριών, δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις που εξέθεσαν την κυβέρνηση και τη χώρα μας διεθνώς, καλείται ως μάρτυρας σε μια υπόθεση ή ως ύποπτος για τέλεση αδικημάτων;», αναρωτιέται ευλόγως η αξιωματική αντιπολίτευση.

Απαντήσεις κι επιτάχυνση της έρευνας ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από τον πρόεδρο της ΚΟ του κόμματος, τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Αλέξανδρο Αυλωνίτη και τον συντονιστή των Κοινοβουλευτικών Τομέων ΕΠΕΚΕ Γιάννη Σαρακιώτη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε απαντήσεις για τη μεγάλη καθυστέρηση στην έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών και όπως ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, μετά το πέρας της συνάντησης, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζήτησε «πότε έγινε -όπως αναφέρουν διαρροές στα ΜΜΕ- η αιφνιδιαστική επίσκεψη του κ. Ζήση στην ΕΥΠ, αν ζητήθηκαν και ελήφθησαν τα πλήρη αρχεία, γιατί δεν έγινε η αντίστοιχη έρευνα στους παρόχους και γιατί δεν έγινε η αντίστοιχη έρευνα με την συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών».

Παράλληλα, ετέθησαν τα εξής ερωτήματα:

  • Αν συλλέχθηκαν αρχεία από τον έλεγχο στην ΕΥΠ που να δίνουν πληροφορίες για πιθανή παρέμβαση ανώτατου στελέχους της Intellexa σε συμβάσεις και αρχεία της ΕΥΠ.
  • Τι γίνεται με την παραίτηση του κεντρικού μετόχου και εκπροσώπου της Krikel που είχε καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλή.
  • Αν περιέχεται στην έρευνα το μεγάλο ζήτημα της εξαγωγής του παράνομου λογισμικού predator από τη χώρα μας στο εξωτερικό με ευθύνη του ΥΠΕΞ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεχίσει να ζητά απαντήσεις, επιτάχυνση της έρευνας και απόδοση των ευθυνών για ένα μείζον ζήτημα παραβίασης του κράτους δικαίου, που έχει εκθέσει τη χώρα μας στο εξωτερικό και συνδέεται με βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και τη διαφάνεια», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu