Public Eye

Υποκλοπές: «Πάμε στοίχημα;»

Μέσα σε επτά ημέρες ο κόσμος «γύρισε ανάποδα». Κι όταν λέμε «κόσμος» εννοούμε το Μαξίμου. Γιατί μέχρι τότε, τελικά, ζούσε στον κόσμο του…

Mια εβδομάδα μετά τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου και του διοικητή της ΕΥΠ, στη σκιά των συνταρακτικών αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις δύο δημοσιογράφων και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκου Ανδρουλάκη, όλα τα φώτα είναι στραμμένα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Guardian, Euractiv, Politico, Aljajeera, Liberation, La Republica, New York Times, Deutsche Welle, Reuters, Associated Press και Washingtonpost μερικά από τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης και διεθνή πρακτορεία που καταπιάστηκαν με το «ελληνικό Watergate».

Τελευταία αναφορά διαβάζουμε στην Washington Post που περιγράφει την «αναταραχή» που ξέσπασε στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τις παρακολουθήσεις, αλλά και για το λογισμικό κατασκοπείας Predator.

«Οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολούθησαν το τηλέφωνο ενός αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης βάζουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να αγωνίζεται να αποκρούσει ένα εντεινόμενο σκάνδαλο ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους» γράφει εισαγωγικά η WP.

Το ίδιο δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά για όσα συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες οδηγώντας σε παραιτήσεις αλλά και στο διάγγελμα Μητσοτάκη.

Ειδική αναφορά κάνει στο Predator που αναπτύχθηκε από τη Cytrox, μια start-up από τη Βόρεια Μακεδονία, και αγοράστηκε από τον πρώην αξιωματικό υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκεται τις ημέρες αυτές και αποστολή των New York Times, ερευνώντας το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ.

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων θεωρείται ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την αμερικανική εφημερίδα, η οποία, μετά το πρώτο δημοσίευμα στις 27 Ιουλίου, ετοιμάζει αναλυτικό ρεπορτάζ πάνω στο θέμα.

Μετά τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πλέον «international» Έλληνας πρωθυπουργός (μετά και τους… δεινόσαυρους Καραμανλή και Παπανδρέου).

Ο τελευταίος με την αξία του και την ακτινοβολία που εξέπεμπε στις διεθνείς δημόσιες εμφανίσεις του (άνεση χρήσης ξένων γλωσσών, «στρογγυλός» δυτικού τύπου πολιτικός λόγος, αθλητική (κι εδώ δυτικού τύπου) εμφάνιση. Και μακράν των προκατόχων του επικοινωνιακός.

Κορωνίδα, και δική του πολιτική παρακαταθήκη, η ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Αυτό το «βιογραφικό» συγκρατεί τα διεθνή μέσα να μην «κατασπαράξουν» γλωσσικά με χαρακτηρισμούς (πλην εξαιρέσεων που έχουν αναφερθεί ειρωνικά στο «δεν γνώριζα»), τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις υποκλοπές.

Η ζημιά είναι μεγάλη. Θα γίνει μεγαλύτερη; Θα αναστρέψει το «κάδρο» μέσα στο οποίο έχει βρεθεί;

Θα δείξει τις επόμενες ημέρες και ανάλογα με τις νέες αποκαλύψεις. Είναι «παιζόμενο» και το στοίχημα αποκτά ενδιαφέρον…

 

 

 

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu