Πολιτική

Υποκλοπές: Νέο «όχι» της κυβέρνησης σε άμεση επαναλειτουργία της Βουλής – «Όχι» Ανδρουλάκη σε προσωπική ενημέρωση

Με την επείγουσα κατάθεση, χθες το βράδυ, της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τις αλλαγές στην ΕΥΠ, η κυβέρνηση επιχείρησε να καλύψει την άρνηση της στην άμεση επαναλειτουργία της Βουλής και, ταυτόχρονα, να δείξει ότι εργάζεται πάνω στο θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις εντός κι εκτός συνόρων.

Κατά τις πληροφορίες δε, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα τοποθετείται στις 25 Αυγούστου και όχι στις 22 του μήνα, όπως φάνηκε από την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η Βουλή θα επαναλειτουργήσει στις 22 Αυγούστου.

Η οδός της ΠΝΠ δεν βρίσκει, πάντως, σύμφωνη την αντιπολίτευση, καθώς προτάσσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και διάλογο, έναντι μίας απόφασης που απλώς δημοσιεύεται στο ΦΕΚ.

Όπως συνέβη με την δήλωση του πρωθυπουργού προχθές, έτσι και η χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου προκάλεσε νέα ερωτηματικά και αντιδράσεις.

Αφενός, η προσπάθεια του κ. Οικονόμου να εξηγήσει ότι η φράση του κ. Μητσοτάκη “η παρακολούθηση ήταν νόμιμη αλλά εάν την γνώριζα θα την απέτρεπα” δεν συνιστά… παρανομία, προσέκρουσε στην αντίθετη άποψη των Συνταγματολόγων. Όπως παρατηρεί μάλιστα πολιτική πηγή, “δεν είναι καθόλου συνηθισμένο να ομονοούν οι Συνταγματολόγοι σε ένα μείζονος σημασίας θέμα και αυτό είναι κατόρθωμα του κ. Μητσοτάκη”. Την προσπάθεια του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη να στηρίξει (με άρθρο) την ορθή στάση του πρωθυπουργού, αντέκρουσε με απάντηση του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εμμένοντας στη θέση για πολιτικό ολίσθημα του κ. Μητσοτάκη.

Αφετέρου, η έμμεση πλην σαφής αναφορά του κ. Οικονόμου στο ενδεχόμενο να έχει καταστραφεί ο φάκελος της ΕΥΠ με τα στοιχεία της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη (σ.σ. “όταν η νόμιμη επισύνδεση δεν οδηγεί κάπου, τερματίζεται και τα στοιχεία καταστρέφονται”) θεωρήθηκε ως ακόμα μία σκιά στην υπόθεση. Πόσο μάλλον, αφού δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις για την αιτία παρακολούθησης, κάτι το οποίο αναδεικνύει καθημερινά ο ίδιος ο θιγόμενος.

“Όχι” Ανδρουλάκη σε κατ΄ ιδίαν ενημέρωση

Την αναλυτική απάντηση στα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα την δώσει σήμερα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής (“καθυστερήσαμε για να έχουμε πλήρη προετοιμασία”, λένε πηγές), ενώ παραμένει σε ισχύ η άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να ενημερωθεί κατ’ ιδίαν είτε από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη είτε από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, για τα σχετικά με την παρακολούθησή του.

“Πριν από λίγες ημέρες ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ και η κυβέρνηση είπαν ψέματα στη Βουλή ότι ήταν σε παρακολούθηση, γιατί να πουν τώρα αλήθειες και, μάλιστα, κατ’ ιδίαν;”, εξηγεί στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Κατά πληροφορίες πάντως, ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει να επιτρέψει “κύκλο κουτσομπολιών” εις βάρος του και για τον λόγο αυτό ζητά να δηλωθεί δημοσίως ο λόγος της παρακολούθησης του. Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στήριξε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άμεση επαναλειτουργία της Βουλής με σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Η Χ. Τρικούπη μάλιστα θεωρεί ότι ενδεχόμενος κυβερνητικός σχεδιασμός να εκτονωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία σε μία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αποβλέπει στο να βγει από το κάδρο της έντονης αντιπαράθεσης ο κ. Ανδρουλάκης, αφού λόγω μη βουλευτικής ιδιότητας δεν θα μπορεί να μιλήσει. Ως γνωστόν, σε τέτοιου επιπέδου συζητήσεις τον λόγο έχει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Μιχάλης Κατρίνης.

Με… τη γίδα στην πλάτη

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο καθυστερημένο “άνοιγμα” της Βουλής εκδηλώθηκε και χθες. “Είναι εμφανές ότι παίζουν καθυστερήσεις”, τόνισε η Κουμουνδούρου, αποδίδοντας την τακτική στον φόβο του Μαξίμου για πραγματικό έλεγχο.

“Ό,τι κι αν σκαρφιστούν, όσο σιωπητήριο και να προσπαθήσουν να επιβάλουν, ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει. Τίποτα δεν γλιτώνει τον κ. Μητσοτάκη από τις ευθύνες του για την εκτροπή που επιχείρησε”, σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση.

“Ο κ. Μητσοτάκης, στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, δεν πιάστηκε απλά με τη γίδα στην πλάτη αλλά …με ένα ολόκληρο κοπάδι. Δεν γίνεται να λέει ότι υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη και να υποχρεώνει σε παραίτηση τον διορισμένο ανιψιό του στη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και τον διορισμένο διοικητή της ΕΥΠ”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος.

Με τη θέση του δε, ότι “ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, η αντικειμενική πολιτική ευθύνη ανήκει στον ίδιο”, συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: “ένας διορισμένος μετακλητός υπάλληλος δεν μπορεί να έχει πολιτική ευθύνη, αυτή ανήκει σε πολιτικό πρόσωπο και, εν προκειμένω, στον πρωθυπουργό”, λένε.

Δύο αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ με ΠΝΠ της κυβέρνησης

Εν τω μεταξύ. με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προχώρησε χθες βράδυ η κυβέρνηση σε αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ καθώς ο διορισμός του Διοικητή θα γίνεται μετά τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και Εισαγγελέας Εφετών θα εποπτεύει τις εγκρίσεις παρακολούθησης.

Αναλυτικά η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Άρθρο πρώτο

Διαδικασία διορισμού Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

1. Στην παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3649/2008 (Α’ 39), το δεύτερο εδάφιο επικαιροποιείται ως προς το αρμόδιο όργανο, προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

2. Η υποχρέωση παροχής γνώμης σύμφωνα με την παρ.  1 καταλαμβάνει και τον υπηρετούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας Διοικητή. Στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου, η γνώμη παρέχεται εντός προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας, άλλως ο διορισμός ανακαλείται αυτοδικαίως.

Άρθρο δεύτερο

Διάταξη άρσης απορρήτου επικοινωνιών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών

Στο τέλος της περ. (β) της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν.  3649/2008 (Α’  39) προστίθενται δύο εδάφια και η περ. (β) διαμορφώνεται ως εξής:

«β. Ενεργεί, ύστερα από διάταξη του εισαγγελικού λειτουργού της παραγράφου 3 του παρόντος και τηρουμένων των διατάξεων του ν. 3115/2003, άρση απορρήτου επιστολών και τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας, καθώς και καταγραφή δραστηριότητας προσώπων με ειδικά τεχνικά μέσα και ιδίως με συσκευή ήχου και εικόνας εκτός κατοικίας. Η διάταξη αυτή υποβάλλεται προς έγκριση μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών. Η ισχύς της διάταξης αρχίζει από την έγκριση του Εισαγγελέα Εφετών.».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu