Τεράστιες διαστάσεις, που αναμένεται να λειτουργήσουν καταλυτικά και στο πολιτικό σκηνικό, προσλαμβάνει η υπόθεση των παρακολουθήσεων. Λίστα με «στόχους παρακολούθησης» δημοσιεύσει η εφημερίδα «Documento» την Κυριακή 6/11.
Τα ονόματα που αναφέρει το πρωτοσέλιδο είναι ενδεικτικά: «Αντώνης Σαμαράς, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκος Δένδιας, Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Σπίρτζης, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευγενία Μανωλίδου, Βασίλης Κικίλιας, Τζένη Μπαλατσινού, Όλγα Κεφαλογιάννη, Αλέξης Παπαχελάς, Λάκης Λαζόπουλος».
Αποκαλύπτονται ονόματα που παρακολουθούνταν από το Predator, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών ενώ στη λίστα βρίσκονται και άλλοι υπουργοί, εκδότες και στελέχη των ΜΜΕ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αρνείται ότι αγόρασε το ισραηλινό λογισμικό Predator (το οποίο είναι παρόμοιο με το Pegasus spyware που χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού και της Σαουδικής Αραβίας
Η περίπτωση Μαρινάκη
Εξάλλου τα sms που διακρίνονται στο τέλος του πρωτοσέλιδου, προορίζονταν για τον πρόεδρο της ΠΑΕ Άρης, Θεόδωρο Καρυπίδη, σε μια προσπάθεια να παγιδευτεί και το δικό του κινητό με το κακόβουλο λογισμικό Predator, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο απώτερος στόχος μέσω της παρακολούθηση του κ. Καρυπίδη ήταν η παρακολούθηση του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.
Πηγές του Μαξίμου, αναφέρουν ότι όσα κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται στη λίστα είναι και αυτά που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «φοβάται και περισσότερο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου λαμβάνουν χώρα διαρκείς συσκέψεις για την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, που έχει προκαλέσει ούτως ή άλλως προβλήματα στην κυβέρνηση.
Μπορεί η ακρίβεια να καταγράφεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα αλλά αδιαμφισβήτητα και οι παρακολουθήσεις επιδρούν στο αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση.
Κατά πληροφορίες, η στάση που προκρίθηκε είναι να επιμείνουν στον τρόπο που αντιμετώπισαν και τα δημοσιεύματα-κόλαφος της περασμένης εβδομάδας στα «Νέα» και στο «Βήμα», που έφεραν τον Γρηγόρη Δημητριάδη στο επίκεντρο της επιχείρησης Predator και τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μεταξύ των στόχων παρακολούθησης.
Τινάζει στον αέρα την πιθανότητα εκλογικής νίκης
Ο Economist σε πρόσφατο άρθρο του επισημαίνει ότι «μια έρευνα του ελληνικού κοινοβουλίου έληξε ξαφνικά τον περασμένο μήνα, αφού βουλευτές της κυβέρνησης μπλόκαραν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να καλέσουν σημαντικούς μάρτυρες. Περιλάμβαναν διευθυντικά στελέχη στην Intellexa, μια εταιρεία που ελέγχεται από το Ισραήλ με έδρα την Αθήνα που πούλησε την Predator, και τον ανιψιό του κ. Μητσοτάκη, τον τότε επικεφαλής του γραφείου του υπουργικού συμβουλίου.
Η ευρωπαϊκή επιτροπή μπορεί να δυσκολευτεί να ξεμπερδέψει έναν τέτοιο ιστό. Αλλά αν βρει στοιχεία ότι η κυβέρνηση βρισκόταν πίσω από τις υποκλοπές, θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τις πιθανότητες του κ. Μητσοτάκη να κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
ΣΥΡΙΖΑ: Παρακράτος, πως θα πάει η χώρα σε εκλογές
Αναφερθείς στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και στην επίσκεψη της PEGA στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε:
«Η ίδια η αρμόδια επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είπε ότι πρέπει αποχαρακτηριστούν απόρρητες πληροφορίες και να δοθούν οι απαιτούμενες απαντήσεις πριν τις εκλογές.
Δεν μπορεί η χώρα να πάει σε εκλογές χωρίς να έχουν δοθεί απαντήσεις για ποιο λόγο τέθηκε υπό παρακολούθηση ο αρχηγός του τρίτου κόμματος, η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας τον οποίο επικαλούνται.
Πρέπει επίσης να φέρουν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να απαγορεύει τη χρήση κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης και να σταματήσουν να καλύπτουν την Intellexa, η οποία παραμένει στη χώρα.
Πρέπει να αλλάξει ο διοικητής της ΕΥΠ και να μπει πρόσωπο κοινής αποδοχής, να αντικατασταθεί η εισαγγελέας κ. Βλάχου, η οποία έχει ευθύνη για τις μέχρι τώρα πρακτικές στην ΕΥΠ.
Και χρειάζεται ακόμα, με το που θα μπούμε επίσημα στην προεκλογική περίοδο, να διοριστεί υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος να πάρει υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ».
Τέλος, ερωτηθείς για το διακύβευμα των εκλογών, τόνισε: «ένα κεντρικό διακύβευμα είναι η δικαιοσύνη».
«Δεν γίνεται σε μια χρονιά που έχουν προγραμματιστεί 44.000 πλειστηριασμοί, ένας κυβερνητικός βουλευτής να έχει φτιάξει εισπρακτική εταιρεία, να κερδίζει από τα κόκκινα δάνεια και να παίρνει και 1 εκ. ευρώ απευθείας αναθέσεις από δημόσιο οργανισμό. Άρα ένα πρώτο διακύβευμα στις εκλογές είναι να μπει τέλος σε αυτές τις πρακτικές από “γαλάζιες ακρίδες”».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Wall Street: Νέα ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500
- Καναδάς: Πέντε ειδησεογραφικά ΜΜΕ μηνύουν την OpenAI για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας
- Νάγκελ (ΕΚΤ) για γαλλικά ομόλογα: Δεν διασώζουμε μεμονωμένες χώρες
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη σχεδόν 1% για τον Stoxx τον Νοέμβριο
- Attica Πολυκαταστήματα: Μας έβαλαν πρόστιμο 400.000 ευρώ για μηδενικό τζίρο
- ΕΛΙΝΟΙΛ: Μειωμένα κατά 5% στα 7,73 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 9μηνο
- Attica Bank: Ασκήθηκαν 359,4 εκατ. δικαιώματα, αντιστοιχούν σε 1,25 δισ. νέες μετοχές
- Δείτε live: Τα αποκαλυπτήρια του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις