Επιχειρήσεις

Υπερταμείο: Τα βήματα για τη μετατροπή σε sovereign fund και οι πρακτικές ESG

O επικεφαλής του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης

Θα ψηφιστεί σχετικό νομοσχέδιο πριν κλείσει η Βουλή για καλοκαίρι

Για το πρώτο εξάμηνο του 2025 τοποθετείται, όπως όλα δείχνουν, η σταδιακή μετατροπή του Υπερταμείου σε sovereign fund (σ.σ. κρατικό επενδυτικό ταμείο με στόχευση κυρίως στα ακίνητα), μετά από ζυμώσεις και συνομιλίες και με άλλους αντίστοιχους οργανισμούς στο εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν ήδη γίνει επαφές με στελέχη των αντίστοιχων οργανισμών σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, με τις οποίες έχουν βρεθεί κοινές συνισταμένες και σημεία επαφής.

Εξάλλου, πάνω από το 60% των χωρών στην Ευρώπη διαθέτουν τέτοιους οργανισμούς για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού, Γρηγόρη Δημητριάδηείχαμε τη φιλοδοξία να μετεξελιχθούμε σε sovereign fund, αυτό πλέον θα γίνει πραγματικότητα, περιμένουμε να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο πριν κλείσει για καλοκαίρι η Βουλή“.

Κατά τον ίδιο, από την 1η Ιανουαρίου του 2025, το Υπερταμείο θα έχει νέο στρατηγικό σχέδιο, καθώς περνά στην καινούργια του φάση, “την πιο ενήλικη“, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ”αφού πέρασε τη βρεφική και την παιδική”.

Επί της ουσίας, πρόκειται για έναν μετασχηματισμό, ο οποίος δρομολογείται σταδιακά μέσα στα τελευταία τρία χρόνια και θα περιλαμβάνει την επικέντρωση σε καθεμία ξεχωριστά τις εταιρείες του Υπερταμείου, όπως πχ η ΔΕΘ, τα αεροδρόμια, οι Ελληνικές Αλυκές, με ξεχωριστή πορεία για την καθεμία, με την εύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Βέβαια, σε όλες τις περιπτώσεις το Υπερταμείο θα παραμείνει μέτοχος με μικρό ποσοστό, με στόχο “να διαπιστώνουμε αν όλα γίνονται σωστά“.

Κατά όσα τόνισαν στελέχη από τη διοίκηση, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρξουν ανακοινώσεις όπως πχ για το γεγονός ότι το Υπερταμείο θα κατέχει το 10% της επιχειρηματικής οντότητας που θα έχει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ένα μοντέλο, το οποίο θα ακολουθηθεί, εν πολλοίς, και στα άλλα 22 αεροδρόμια ανά την Ελλάδα.

Κινητικότητα, δε, υπάρχει και στην περίπτωση των Ελληνικών Αλυκών, με τη διαδικασία για τον στρατηγικό επενδυτή, να ολοκληρώνεται μέσα στο 2024, όπως έχει, ήδη, γράψει το Financial Report. Μάλιστα, κατά τον κ. Δημητριάδη, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλες ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις.

Πλάνο ESG

Σε δυναμική τροχιά, εξάλλου, βρίσκεται και η σύνδεση του Υπερταμείου με τους κανόνες ESG. Σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση, υπάρχει ESG task force για κάθε θυγατρική εταιρεία του Ταμείου, ενώ σε αυτούς τους κανονισμούς έχουν εκπαιδευθεί, ήδη, 250 στέλεχη.

Μάλιστα, ως ενεργός μέτοχος το Υπερταμείο ζητά από τις θυγατρικές του να υλοποιούν εξειδικευμένα ESG action plans και ESG KPIs που περιλαμβάνουν δράσεις όπως ετήσιες μετρήσεις ανθρακικού αποτυπώματος Scope 1 & 2, οδικούς χάρτες για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, έρευνες ικανοποίησης πελατών/πολιτών, αλλά και έρευνες δέσμευσης και ικανοποίησης εργαζομένων.

Επιπλέον, το Υπερταμείο για πρώτη φορά διαβουλεύτηκε με τους υποψηφίους επενδυτές της παραχώρησης στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας, για την ενσωμάτωση όρων ESG στον διαγωνισμό.

Με πρωτοβουλία του ομίλου, για πρώτη φορά όλες οι θυγατρικές εταιρείες δημοσίευσαν εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης, μία καινοτομία για εταιρείες του δημόσιου τομέα, καθώς έως τώρα δημοσιεύονταν μόνο οι οικονομικές τους εκθέσεις.

Το πλαίσιο παρακολούθησης και υλοποίησης των 130 ESG στόχων (KPIs) περιλαμβάνει τη δημιουργία ομάδας ESG ανά θυγατρική και ορισμός μέλους ΔΣ ως υπεύθυνου για θέματα ESG από τα ΔΣ των θυγατρικών, τη δημιουργία ESG Data Set για τη συστηματοποίηση της καταγραφής δεδομένων ESG, αλλά και την κατάρτιση ESG Policy και Εγχειριδίου για τις Θυγατρικές (με την τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – EBRD).

Επιπρόσθετα, θα υπάρχουν και τα έγγραφα προσδοκιών, δηλαδή οι κατευθύνσεις που το Υπερταμείο έχει από τις θυγατρικές του σε ό,τι αφορά την ανταπόκρισή τους σε καίρια θέματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική συμπερίληψη, επικοινωνούνται με διαφάνεια προς τις διοικήσεις των θυγατρικών του. Εξάλλου, στο κάδρο βρίσκονται, για το επόμενο χρονικό διάστημα, η υλοποίηση έργων-πιλότων ESG με στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, σε σημεία όπως ο σταθμός Μοναστηράκι και το χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επενδύσεις

close menu