Με 142 “ναι” υπερψηφίστηκε η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, καθώς και τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ.
Δεν υπήρξε κανένα “όχι” καθώς οι 157 βουλευτές της ΝΔ δήλωσαν “παρών”.
Στη ψηφοφορία μετείχαν 299 βουλευτές, ενώ, κατά τις πληροφορίες, απουσίαζε ο ανεξάρτητος Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Σημειώνεται ότι το νέο Σύνταγμα δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να ζητά σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και να το πετυχαίνει εάν η πρόταση λάβει τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους.
Εν προκειμένου, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν με την πρόταση του ΚΙΝΑΛ-Κίνημα Αλλαγής, οπότε συγκέντρωσε 142 “ναι”.
Με την πρόταση συντάχθηκε τελικά και η Ελληνική Λύση.
Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας πρότεινε να είναι 29μελής η Εξεταστική Επιτροπή (15 βουλευτές από ΝΔ, 8 από ΣΥΡΙΖΑ, 2 από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και από ένας τα υπόλοιπα κόμματα συν ένας ανεξάρτητος.
Στην πρόταση του ο κ. Τασούλας πρότεινε το έργο της Εξεταστικής α διαρκέσει ένα μήνα και, αν κριθεί αναγκαίο, να δοθεί παράταση.
Η πρώτη συνεδρίαση αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πάνω στην πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής άρχισε νωρίς το μεσημέρι, με την ψηφοφορία να τοποθετείται τις βραδινές ώρες. Τη συνεδρίαση άνοιξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, θέτοντας το πλαίσιο της υπό διερεύνηση υπόθεσης, αλλά και νέα ερωτήματα στον κ. Μητσοτάκη που προκύπτουν από τις δημόσιες παρεμβάσεις του.
Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης Καστανίδη:
- Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ένας πρωθυπουργός δεν επιτρέπεται να γνωρίζει ποιος παρακολουθείται. Αν ισχύει αυτό, τότε ο κ. Κοντολέων έκανε πολύ καλά τη δουλειά του. Άρα γιατί ο πρωθυπουργός τον απέπεμψε;
- Η κυβέρνηση επιμένει ότι «ουδείς γνωρίζει ποιος είναι ο λόγος παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη». Τότε γιατί τον καλούν να τον ενημερώσουν αφού δεν γνωρίζουν; Αν εννοούν ότι θα τον ενημερώσει η ΕΥΠ, ουδέποτε υπήρξε κάλεσμα από την ΕΥΠ να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση το έκανε. Συνεπώς, ή παραβιάζουν την κοινή λογική ή έχουν κάτι να κρύψουν, ο ορίζοντας συσκοτίζεται πολύ.
Στη συνέχεια ο κ. Καστανίδης συνόψισε τα ερωτήματα που θέτει η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής:
- Γιατί η ΕΥΠ αποφάσισε τη νόμιμη επισύνδεση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη;
- Το κινητό του επιχειρήθηκε να μολυνθεί από το Predator. Ποιοι σχετίζονται με το εμπόριο αυτού του κατασκοπευτικού λογισμικού (και άλλων); Ποιοι το κατέχουν; Οι ιδιώτες που το κατέχουν, έχουν κάποια σχέση με την ΕΥΠ;
- Ποιοι άλλοι ενδεχομένως παρακολουθούνται; Της υπόθεσης του κ. Ανδρουλάκη προηγήθηκε εκείνη του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και, μάλιστα, με το ίδιο λογισμικό, το Predator. Δεν πρέπει να διερευνηθεί και η παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ;
- Για το αίτημα της ΝΔ να διερευνηθεί η λειτουργία της ΕΥΠ σε βάθος δεκαετίας (από το 2012): Πρώτον, ο πρωθυπουργός, την Παρασκευή, αναφέρθηκε σε παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων όπως του κ. Κοτζιά, του κ. Βαρουφάκη, της κ. Βαλαβάνη, αλλά τα ίδια πρόσωπα βγήκαν αμέσως και τον διέψευσαν. Δεύτερον: Η Εξεταστική Επιτροπή δεν διερευνά χρονικές περιόδους, διερευνά υποθέσεις.
Λίγο αργότερα, στη δική του παρέμβαση, ο Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε να έλθει στη Βουλή ο φάκελος της ΕΥΠ για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Όπως είπε: “Θα καταθέσουμε αίτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, να έλθει ο φάκελος της ΕΥΠ που αφορά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κρύβεται πίσω από το απόρρητο. Η Επιτροπή της Βουλής από τον Κανονισμό και τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί με τον πιο επίσημο τρόπο. Τόσο για την αιτιολογία της πρότασης προς το αρμόδιο εισαγγελέα, όσο και για την αιτιολογία της απόφασής του να εγκρίνει την παρακολούθηση. Το φάκελο θα τον φέρετε στη Βουλή είτε το θέλετε, είτε δεν το θέλετε”.
Δ. Καιρίδης: Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί και δεν πρέπει να απαντήσει
Από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης επισημοποίησε τη θέση του κόμματός του στην ψηφοφορία («παρών»), χαρακτήρισε «δικαιολογημένη την οργή του κ. Ανδρουλάκη» και επέμεινε στην ανάγκη αναδρομικής ισχύος της διερεύνησης (από το 2012). Στρέφοντας τα βέλη, κυρίως, στην αξιωματική αντιπολίτευση, χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «αυτόκλητο υπερασπιστή του κ. Ανδρουλάκη», ενώ αμφισβήτησε ότι ο τελευταίος έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ (παρά μόνο για την απόπειρα παγίδευσής του από το Predator). Όπως τόνισε ο κ. Καιρίδης, «η δημοσιοποίηση των λόγων παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη θα ήταν παράνομη, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί και δεν πρέπει να απαντήσει». Ενώ, απαντώντας, στον αντίλογο της αντιπολίτευσης, είπε: «Ο κ. Γεραπετρίτης κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη να πάει να ενημερωθεί από τον διοικητή της ΕΥΠ, όχι από την κυβέρνηση».
«Κάρφωσε», δε, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επειδή υπερψήφισε πέρυσι τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης να αφαιρεθεί από την ΑΔΑΕ η δυνατότητα ενημέρωσης των προσώπων που έχουν τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ. (σ.σ. Για την εν λόγω θετική ψήφο, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει κάνει αυτοκριτική).
Γ. Κατρούγκαλος: «Συνταγματική εκτροπή με την υπογραφή Μητσοτάκη»
Την κατηγορία ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ιθύνων νους της εντολής για παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη» απέδωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος. «Από τις 15/11/2021 είχαμε γίνει κοινωνοί αποκαλύψεων παράνομων παρακολουθήσεων και γι’ αυτό ζητήσαμε επιμόνως να συγκληθεί η επιτροπή Θεσμών-Διαφάνειας της Βουλής, αλλά το αίτημά μας παραπέμφθηκε στις καλένδες», είπε.
Και συνέχισε:
- Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης διερευνούσε τραπεζικές υποθέσεις που αφορούσαν ευεργετικές διατάξεις (τραπεζική ασυλία, θαλασσοδάνεια κ.α.).
- Όταν αντιλαμβάνεται ότι τον παρακολουθούν, απευθύνεται στην ΑΔΑΕ (12/8/20) για εξηγήσεις. Την ίδια ημέρα, η ΕΥΠ διακόπτει τη νομότυπη επισύνδεση του κινητού του και αρχίζει η παρακολούθηση με το Predator.
- H κυβέρνηση, με υπογραφή του αντιπροέδρου της κ. Πικραμμένου, φέρνει αιφνιδίως τροπολογία ώστε να μη δικαιούται η ΑΔΑΕ να ενημερώνει τον παρακολουθούμενο. Και, μάλιστα, αυτή η απαγόρευση έχει αναδρομική ισχύ, ώστε να μην ενημερωθεί ο κ. Κουκάκης. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό και αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές.
- Με τον κ. Ανδρουλάκη συνέβη το ανάποδο: πρώτα επιχείρησε το Predator να παγιδεύσει το κινητό του και όταν η προσπάθεια απέτυχε, άρχισε η «νόμιμη επισύνδεση» από την ΕΥΠ. Πώς προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος για τις δύο παρακολουθήσεις ήταν ο ίδιος; Από το γεγονός ότι στα κινητά τους εστάλη το ίδιο link παγίδευσης.
«Υπάρχει συνταγματική εκτροπή και φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος. Και προκάλεσε εκ νέου (σ.σ. όπως έκανε ο κ. Τσίπρας την Παρασκευή) την κυβέρνηση να καταθέσει δική της πρόταση για άλλη Εξεταστική Επιτροπή «ακόμα και για τη δική μας περίοδο διακυβέρνησης».
«Ιδού τα στοιχεία για τις “συνακροάσεις” στο ΚΚΕ»
Στην παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ το διάστημα 2016-2022 εστίασε ο ομιλητής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος. Λόγω και της χρονικής διάρκειας, δε, μίλησε για «αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ επ’ αυτού».
Χαρακτήρισε «υποκριτική» τη συγγνώμη του πρωθυπουργού, διότι, όπως είπε, «μιλάει για δήθεν αστοχίες ενώ υπερασπίζεται το θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου όλοι μπορούν να παρακολουθούνται».
Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε στα πρακτικά όλα τα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ. Όπως τόνισε μάλιστα, τα αιτήματα γι’ αυτές τις παρακολουθήσεις «ήταν από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες», ενώ κάποιοι εμφανίσθηκαν, με ηλεκτρονικά μηνύματα, να δηλώνουν ότι είναι αυτουργοί των συνακροάσεων, «χωρίς όμως να γίνει έρευνα ώστε να βρεθούν αυτοί».
Ο κ. Κουτσούμπας κατέληξε: «Ακόμα και σήμερα συγκεντρώνουμε στοιχεία. Για παράδειγμα, ευρωπαϊκές αρχές έδωσαν απαντήσεις και πρόσωπα, αλλά ακόμα υπάρχουν ύποπτα κενά για το εάν και το πώς οι ελληνικές αρχές βοήθησαν τις ευρωπαϊκές». Χαρακτήρισε, δε, «φτηνιάρικο» το αίτημα της κυβέρνησης να γίνει έρευνα για τη λειτουργία της ΕΥΠ σε βάθος δεκαετίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Wall Street: Νέα ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500
- Καναδάς: Πέντε ειδησεογραφικά ΜΜΕ μηνύουν την OpenAI για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας
- Νάγκελ (ΕΚΤ) για γαλλικά ομόλογα: Δεν διασώζουμε μεμονωμένες χώρες
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη σχεδόν 1% για τον Stoxx τον Νοέμβριο
- Attica Πολυκαταστήματα: Μας έβαλαν πρόστιμο 400.000 ευρώ για μηδενικό τζίρο
- ΕΛΙΝΟΙΛ: Μειωμένα κατά 5% στα 7,73 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 9μηνο
- Attica Bank: Ασκήθηκαν 359,4 εκατ. δικαιώματα, αντιστοιχούν σε 1,25 δισ. νέες μετοχές
- Δείτε live: Τα αποκαλυπτήρια του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις