Οικονομία

ΥΠΕΝ: «Πράσινο φως» στον αγωγό φυσικού αερίου Δυτικής Μακεδονίας

Ο αγωγός θα διέρχεται από τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, και Φλώρινας - Ολοκλήρωση από τα μέσα του 2024

Το «πράσινο φως» άναψε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τον ΔΕΣΦΑ για την εγκατάσταση του Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΑΦΑ) Υψηλής Πίεσης Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος θα διέρχεται από τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας.

Η άδεια εγκατάστασης που χορήγησε το ΥΠΕΝ αναφέρεται ειδικότερα στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου που περιλαμβάνει την κατασκευή / επέκταση αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία από την περιοχή του υφιστάμενου βανοστασίου (U-1320) που βρίσκεται περίπου 2 χλμ. ανατολικά από τον οικισμό των Τρικάλων στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και θα καταλήγει βόρεια της πόλης της Πτολεμαΐδας, κοντά στον οικισμό των Κομνηνών στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Ο αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 158,34 χλμ.

To έργο χωρίζεται στα εξής τμήματα:

-Κύριος Κλάδος Αγωγού, Τρίκαλα Ημαθίας – Κομνηνά μήκους 93,64 Km, διάμετρος αγωγού 30 in, που περιλαμβάνει:σταθμό ξεστροπαγίδας U-9010 (Τρίκαλα Ημαθίας) και σταθμό βαλβιδοστασίου U-9020 (Πλατύ)

-Υποκλάδος προς Άσπρο, μήκους 3,37 Km, διάμετρος αγωγού 10 in

-Υποκλάδος προς Νάουσα-Βέροια, μήκους 21,27 Km, διάμετρος αγωγού 10 in

-Υποκλάδος προς Περδίκκα, μήκους 9,12 Km, διάμετρος αγωγού 10 in

-Υποκλάδος προς Καρδιά, μήκους 30,95 Km, διάμετρος αγωγού 14 in.

Η σημασία του έργου

Το έργο, προϋπολογισμού 263 εκατ. ευρώ που ξεκινά από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγει στην Καρδιά Κοζάνης, άρχισε να κατασκευάζεται τον περασμένο Φεβρουάριο και έχει στρατηγική σημασία για την επέκταση του δικτύου. Με βάση το χρονοδιάγραμμα από τα μέσα του 2024 οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο αγωγός νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες σε δέκα πόλεις της Μακεδονίας θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο Πρόκειται για την Αλεξάνδρεια, τη Νάουσα, τη Βέροια, την Πέλλα, τη Σκύδρα, την Έδεσσα, την Εορδαία, την Κοζάνη και το Αμύνταιο ενώ σε επόμενη φάση προβλέπεται η τροφοδοσία της Καστοριάς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι ο αγωγός θα τροφοδοτεί και την μονάδα τηλεθέρμανσης των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο) ενώ θα είναι ο πρώτος αγωγός στην Ελλάδα και από τους πρώτους στην Ευρώπη με πιστοποίηση για μεταφορά 100% υδρογόνου γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου στην περιοχή.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu