Οικονομία

Υπ. Οικονομίας: Ενισχύθηκε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2018

Ενισχύθηκε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2018, όπως προκύπτει από το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στο Δελτίο υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα γνώρισε το α’ εξάμηνο 2018, μία ενδυνάμωση, τόσο της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών, όσο και της οικονομικής της ανάκαμψης (αύξηση 2,2% σε ετήσια βάση – η μεγαλύτερη από το 2007).

Βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, ήταν οι καθαρές εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ συνέβαλε και η αύξηση αποθεμάτων που υποδηλώνει προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης.

Ειδικότερα, στη διάρκεια του α’ εξαμήνου σημειώθηκε η 2η μεγαλύτερη σε όγκο αύξηση των εξαγωγών αγαθών κι υπηρεσιών της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας (8,7% έναντι 12,2% του 2015) με τις εξαγωγές αγαθών να αυξάνουν 8,7% και τις εξαγωγές υπηρεσιών 9%. Επιπλέον, ως θετική εξέλιξη κρίνεται η αύξηση του όγκου της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,5% στο εξάμηνο (1% στο β’ τρίμηνο) η οποία, σε συνδυασμό με την αύξηση του όγκου λιανικών πωλήσεων κατά 1,7% και την αξιοσημείωτη άνοδο των εισαγωγών υπηρεσιών κατά 14,9% στο επτάμηνο, φαίνεται να οφείλεται στην ενισχυμένη δαπάνη των νοικοκυριών χαμηλού και μεσαίου κυρίως εισοδήματος (βλέπε, αύξηση κατανάλωσης διαρκών καταναλωτικών αγαθών, ετήσια αύξηση28,7% της κυκλοφορίας νέων ΙΧ στο 9μηνο του 2018 και 15,5% αύξηση όγκου οικοδομικής δραστηριότητας στο εξάμηνο) που ανταποκρίθηκαν ταχύτερα στη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και στην αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας.

Τελευταίες αλλά σημαδιακές, δύο επισημάνσεις για τις επιδόσεις του α’ εξαμήνου 2018: πρώτον, η ανεργία για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο 2011 έπεσε στο 19% (Ιούλιος 2018) και δεύτερον, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, για πρώτη φορά συνέκλινε απολύτως με αυτόν της ΕΕ-19.

Για την πληρότητα της ανάλυσης, σημειώνεται ότι η βελτίωση των εξαγωγών, η οποία συμπαρέσυρε και το σύνολο της οικονομίας, είναι αποτέλεσμα και συντονισμένων δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. «Στο παρελθόν, πέρα από κάποιες αποσπασματικές και ατελέσφορες προσπάθειες ανάπτυξης των εξαγωγών και της προσέλκυσης επενδύσεων, δεν υπήρξε ποτέ κάποιο συνεκτικό σχέδιο δράσης, ενώ η έλλειψη επικοινωνίας, συνεργασίας και συντονισμού των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων, ήταν κάτι πέραν από εμφανής» όπως σημειώνεται στο Δελτίο.

Καταρτίζεται μεσοπρόθεσμο σχέδιο για συμβολή των εξαγωγών κατά 50% στη σύνθεση του ΑΕΠ έως το 2025

Δρομολογούνται οι διαδικασίες για την κατάρτιση ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου 6-7 ετών, για την αύξηση των εξαγωγών και την προσέγγιση του στόχου για συμβολή τους κατά 50% στη σύνθεση του ΑΕΠ έως το 2025, όπως προβλέπεται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική.

Αυτό αναφέρθηκε στην σημερινή σύσκεψη εργασίας που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηςης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης με τη διοίκηση του Enterprise Greece.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι η νέα σύνθεση του ΔΣ του Enterprise Greece, με την προσθήκη των κυρίων Χαράλαμπου Κασίμη (γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων), Δημήτριου Μαθιού (πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς) και Ιωάννη Μπράχου (γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας), διασφαλίζει στην πράξη τον άμεσο συντονισμό ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εξωτερικών και Αγροτικής Οικονομίας, καθώς και τη συνεργασία με την αγορά και τους εξαγωγείς.

Το έργο του Enterprise Greece, ανέφερε, είναι σημαντικό, και ο ρόλος του Οργανισμού θα αναβαθμιστεί περαιτέρω στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού των δράσεων για τη στήριξη των εξαγωγών και των επενδύσεων. Για το σκοπό αυτό, προανήγγειλε ότι θα συνέλθει η Διυπουργική Επιτροπή Εξωστρέφειας, πριν από το τέλος του 2018, με σκοπό τη συζήτηση μέτρων για την ενίσχυση ευρύτερα της εξωστρέφειας, με βάση την έως τώρα εμπειρία και την αξιοποίηση προτάσεων γερμανικού οργανισμού που έγιναν στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας. Τέλος, επισήμανε ότι σύντομα θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την κατάρτιση ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου 6-7 ετών για την αύξηση των εξαγωγών και την προσέγγιση του στόχου για συμβολή τους κατά 50% στη σύνθεση του ΑΕΠ έως το 2025, όπως προβλέπεται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, Γρηγόρης Στεργιούλης, παρουσίασε το σχεδιασμό του οργανισμού για το 2019 για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγών και τη συνολική ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Επί του σχεδίου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων και δόθηκαν κατευθύνσεις, ώστε αυτό να λάβει τη μορφή επιχειρησιακού σχεδίου με συγκεκριμένους στόχους, με προοπτική η έγκρισή του από το ΔΣ του Enterprise Greece, να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu