Διεθνή

Ύφεση για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο στις ΗΠΑ – Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,9% – PIMCO: Αναγκαία πλέον η ύφεση…

Ύφεση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο εμφάνισε η αμερικανική οικονομία, η οποία είδε το ΑΕΠ να περιορίζεται ξανά σε ετήσιο επίπεδο, στέλνοντας ακόμη ένα σήμα κινδύνου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,9% στο β’ τρίμηνο του 2022, ακολουθώντας το -1,6% του α’ τριμήνου. Οι αναλυτές περίμεναν ότι το ΑΕΠ θα ανέκαμπτε στο +0,3%, κάτι το οποίο τελικά δεν επιβεβαιώθηκε, με τις ΗΠΑ να παραμένουν σε κατάσταση ύφεσης.

Με βάση τα επιμέρους στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι δαπάνες επιχειρήσεων και κυβερνήσεων σημείωσαν πτώση, όπως και οι επενδύσεις στον τομέα του real estate. Ταυτόχρονα, η προσωπική κατανάλωση, η οποία έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ, επιβραδύνθηκε αισθητά στο +1% (οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στο +1,2%).

Τα παραπάνω δεδομένα έρχονται να εντείνουν τις ανησυχίες για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η οποία καλείται να διαχειριστεί μια ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση, στην οποία συνυπάρχουν ο υψηλός πληθωρισμός (+9,1% τον Ιούνιο), οι ακριβές τιμές ενέργειας, το τέλος του μετα-πανδημικού rebound στις υπηρεσίες, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και φυσικά, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Χθες το βράδυ, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων, ανακοινώνοντας μια παρέμβαση της τάξης των 75 μονάδων βάσης (από 1,5% σε 2,25%). Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο και εμφανίσει ενδείξεις επιβράδυνσης.

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.

Στον απόηχο των απογοητευτικών επιδόσεων της οικονομίας, τα προ-συμβόλαια στη Wall Street εμφανίζουν αρνητικά πρόσημα, με τον Dow Jones να ετοιμάζεται για απώλειες κοντά στις 100 μονάδες. Από την πλευρά του, το δολάριο βρίσκεται στο 1,01 ανά ευρώ, χάνοντας ένα μέρος των πρωινών κερδών.

Ενώ ο ευρέως διαδεδομένος «κανόνας» για τις περιόδους τεχνικής ύφεσης συνίσταται σε δύο διαδοχικά αρνητικά τρίμηνα του ΑΕΠ (όπως συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ), η επίσημη έναρξη ενός υφεσιακού κύκλου κηρύσσεται από μια ομάδα οικονομολόγων στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας. Επομένως, το βλέμμα όλων στρέφεται πλέον σ’ αυτήν ακριβώς την ομάδα, η οποία προς το παρόν τηρεί σιγήν ιχθύος.

PIMCO: Ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος απ’ ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι αναλυτές

Μια πρώτη αποτίμηση της απόφασης της Federal Reserve, δηλαδή της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, σπεύδει να κάνει η PIMCO, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ.

O διοικητής της Fed, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνέντευξης Τύπου, παρέπεμψε σε μια «μέτρια περιοριστική» νομισματική πολιτική, η οποία δικαιολογείται από τον αυξημένο πληθωρισμό και τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.

Τόνισε, παράλληλα, ότι είναι πιθανό να υπάρξει ακόμη μία επιθετική αύξηση επιτοκίων (κατά 75 μονάδες βάσης) τον προσεχή Σεπτέμβριο, προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος τιθάσευσης του επίμονα υψηλού πληθωρισμού (9,1% τον Ιούλιο).

Οι αμερικανικές αγορές, στον απόηχο των παραπάνω, έκαναν ένα μίνι – ράλι, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι οι traders είχαν ήδη αποτιμήσει μια νέα «υπερβολική» αύξηση στα επιτόκια (πιθανώς στις 100 μονάδες βάσης), εξαιτίας των αρνητικών εκπλήξεων στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Πράγματι, ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος απ’ ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι αναλυτές. Κι αυτό αυξάνει την ανησυχία ότι μια ύφεση στην οικονομία είναι αναγκαία για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στις τιμές καταναλωτή.

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.

Αυτό βρίσκει ακόμη πιο ισχυρά ερείσματα στις ΗΠΑ, όπου αν και ο πληθωρισμός είναι πιθανό να κινηθεί χαμηλότερα τους επόμενους μήνες, λόγω της πρόσφατης μείωσης στην τιμή του πετρελαίου, ο δείκτης τιμών σε ενοίκια και μισθούς αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, σημειώνει η PIMCO, ενώ υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τι ακριβώς εννοεί η Fed ως «μέτρια περιοριστική νομισματική πολιτική», είναι πρόδηλο ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο για νέα αύξηση των επιτοκίων –ακόμη και με βραδύτερο ρυθμό.

Σήμερα το μεσημέρι, η στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, με τους αναλυτές να είναι διχασμένοι ως προς τις επιδόσεις της οικονομίας. Στο α’ τρίμηνο, πάντως, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε ανεπάντεχα κατά 1,6%, ενώ αυξημένες είναι οι πιθανότητες για ύφεση και στο δ’ τρίμηνο του 2022.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu