Public Eye

Υδρογόνο για μεγάλα ονόματα

Πριν από τις 10 Μαρτίου, o υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας θα παρουσιάσει το θεσμικό Πλαίσιο για το Υδρογόνο και την οργανωμένη αγορά γύρω από αυτό.

Η οργανωμένη αγορά αφορά στη  βιομηχανία, την τροποποίηση των αγωγών αερίου, οχήματα υδρογόνου στις πόλεις όπως λεωφορεία, ελαφρά φορτηγά διανομής, βαριά φορτηγά, ιδιωτικά επιβατικά, τρένα ή και πλοία.

Το σχέδιο ευελπιστεί σε πολύ φιλόδοξους στόχους, δηλαδή στην ανάπτυξη εφοδιαστικής αλυσίδας που αφορά την παραγωγή, διανομή και κατανάλωση του καυσίμου, ώστε να καταλήγει σε μια λειτουργική και αποτελεσματική αγορά.

Επίσης σε εγχώρια παραγωγή 3.500 GWh υδρογόνου το 2030 από ηλεκτρόλυση, συνολικής ισχύος 750 MW, που θα τροφοδοτείται από ηλεκτροπαραγωγή έργων ΑΠΕ, ισχύος 2 GW (80% φωτοβολταϊκά και 20% αιολικά).

Το σχέδιο, όμως, έχει προσελκύσει – ως αναμενόταν – και μεγάλα «ονόματα»:

White Dragon: Σύμπλεγμα (Cluster) έργων για παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία μέσω ηλεκτρόλυσης από ηλιακή ενέργεια και διανομή του μέσω του δικτύου του ΔΕΣΦΑ και του αγωγού TAP. Στο έργο συμμετέχουν η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., (ως συντονιστής) η Advent Technologies S.A., η COPELOUZOS GROUP (DAMCO ENERGY S.A.), η Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε., η TAP AG, ο ΔΕΣΦΑ, οι όμιλοι των Ελληνικών Πετρελαίων, της MOTOR-OIL και η ΔΕΗ.

Blue Med: Έργο της Motor Oil που συνίσταται στην παραγωγή μπλε υδρογόνου πολύ χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και πράσινου υδρογόνου, με ορίζοντα το 2025. Το project προβλέπει τη δημιουργία cluster ολοκληρωμένου κύκλου παραγωγής γαλάζιου και πράσινου Η2 για μεταφορά, διανομή και χρήση σε βιομηχανία και μεταφορές (λεωφορεία και πλοία). Στο έργο αναμένεται και η συμμετοχή των εταιρειών ΔΕΣΦΑ και ΔΕΗ όπως και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας.

H2CEM – ΤΙΤΑΝ: Πρωτοπορία στην Ελληνική Παραγωγή Τσιμέντου με χρήση Πράσινου Υδρογόνου. Το έργο αφορά την παραγωγή, αποθήκευση και χρήση πράσινου υδρογόνου για καύση προς παραγωγή ενέργειας σε κλιβάνους με στόχο την απανθρακοποίηση των μονάδων τσιμεντοβιομηχανίας της TITAN.

Green HIPo: Έργο της Advanced Energy Technologies (Advent Technologies) για την κατασκευή μονάδας παραγωγής καινοτόμων ηλεκτρολυτών και κυψελίδων καυσίμου. Οι συνδυασμένες κυψέλες καυσίμου θερμότητας και ενέργειας (CHP) σχεδιάζεται να παραχθούν από την Advent για το Project White Dragon. Η παραγωγή θα πραγματοποιείται στη γραμμή παραγωγής της εταιρείας, με εγκατάσταση στη Δυτική Μακεδονία.

Η2CAT TANKS: Έργο της εταιρείας B&T Composites (ΤΙΡΙΑΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΕΤΕ) για την κατασκευή καινοτόμων δεξαμενών υψηλής πίεσης από σύνθετα υλικά και ίνες άνθρακα για την αποθήκευση υδρογόνου ειδικότερα για τον τομέα των μεταφορών

Οι προτάσεις τους έχουν προκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμμετέχουν σε Συνεδρίες Πρόκλησης («Challenge Sessions») και σχετικά Workshops που συντονίζονται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την ενθάρρυνση ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ των έργων.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των συντονιστών, τα έργα Green HIPo, White Dragon και Η2CAT Tanks εντάσσονται στην υποκατηγορία του IPCEI «Τεχνολογίες υδρογόνου» και  το Blue Med και το H2CEM στην υποκατηγορία «απανθρακοκοποίηση μέσω υδρογόνου».

Όμως, υπάρχει ισχυρός αντίλογος στις κινήσεις τόσο του ΥΠΕΝ, όσο και των επενδυτών, καθώς το υδρογόνο είναι δυσθεώρητου κόστους.

Μονόδρομος για τις επενδύσεις το Ταμείο Ανάκαμψης και τραπεζικά δάνεια, σε άλλη μια ευρωπαϊκή, ενεργειακή «περιπέτεια», χωρίς κοστολογημένο ορίζοντα και στρατηγική.

Αλλά τέτοια ώρα (προεκλογική για μας), τέτοια λόγια. Και οι «δεσμεύσεις» μεγάλες… όπως και τα ονόματα. Και τα ταξίδια «δελφίνων» σε Μέση Ανατολή και Αφρική…

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu