Επιχειρήσεις

Υαλουργία Γιούλα: Οι Πορτογάλοι της BΑ Glass επιβεβαιώνουν το κλείσιμο του εργοστασίου στο Αιγάλεω

Πως ένα success story των περασμένων δεκαετιών κατέληξε να μοιράζει τα ιμάτιά του τα τελευταία χρόνια

Οριστικό τέλος εποχής φαίνεται πως έρχεται για το εργοστάσιο της εταιρείας υαλουργίας Γιούλα στο Αιγάλεω, το οποίο από το 2016 είχε περάσει στον πορτογαλικό όμιλο ειδών υαλουργίας και άλλων κατασκευών BA Vidro (BA Glass).

Κατά όσα τονίζουν στο financialreport.gr στελέχη από το Σωματείο της εταιρείας, το μεσημέρι της Τετάρτης έγιναν ανακοινώσεις στους 170 εργαζομένους, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν σήμερα το μεσημέρι Πέμπτης και αφορούσαν το ολοκληρωτικό κλείσιμο της παραγωγής της εταιρείας επί ελληνικού εδάφους.

Αυτό που τους κοινοποιήθηκε, επίσης, είναι ότι στην Ελλάδα θα παραμείνει ένα μικρό μέρος της διοίκησης, χωρίς να υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες.

Η πρόθεση αυτή επιβεβαιώθηκε στο financialreport.gr και από τον επικεφαλής του τμήματος προσωπικού της εταιρείας Γιούλα στο Αιγάλεω, χωρίς ωστόσο να δίδονται περισσότερες διευκρινίσεις για το πόσοι εργαζόμενοι θα απολυθούν, σε τι χρονικό ορίζοντα θα γίνει αυτό, αλλά και πώς και πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, στους εργαζόμενους αιφνιδιαστικά πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκε «ότι θα βρεθούν στο δρόμο, αφού η Διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση»

Κατά την ίδια ανακοίνωση, ο όμιλος υαλουργίας BA Glass, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, επικαλέστηκε ζημίες για το μοναδικό εργοστάσιο που έχει στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα περίπου 300 οικογένειες να μείνουν χωρίς εισόδημα.

«Μάλιστα, για να προχωρήσει γρήγορα στην εκκαθάριση πρότεινε στους εργαζόμενους τη διπλάσια αποζημίωση από τη νόμιμη, ώστε να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις, μένοντας όμως εκτός ταμείου ανεργίας» αναφέρεται στο κείμενο της ΓΣΕΕ.

Καμία αναφορά για αναδιάρθρωση δραστηριότητας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του financialreport.gr ήδη γίνονται προσπάθειες επικοινωνίας των εργαζομένων με τη διοίκηση ενώ το ζήτημα έχει φθάσει και στο Υπουργείο Εργασίας, χωρίς, όμως, να υπάρχει κάποια αντίδραση από πλευράς της Υπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου.

Στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, πάντως, το 2022, η Γιούλα ή όπως αναφέρεται με την εταιρική της επωνυμία BA Υαλουργία Ελλάδος Α.Ε. δεν αναφέρεται στο ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας εργοστασίου.

Μάλιστα, ο τζίρος της BA Υαλουργία Ελλάδος Α.Ε. το 2022 ανήλθε σε 60,795 εκατ. ευρώ σαφώς αυξημένος σε σχέση με τα 41,766 εκατ. ευρώ του 2021.

Την ίδια στιγμή, σχετική αναφορά για ζημίες σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ή τις δραστηριότητες στη Νότια Ευρώπη δεν υπάρχει ούτε στην ετήσια αναφορά του ομίλου BA Glass για το 2022, όπου μάλιστα αναφέρεται και σε μονοψήφια ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.

Oι οικονομικές καταστάσεις του ομίλου BA Glass ελέγχονται από την ελεγκτική εταιρεία EY.

Ένα από τα εργοστάσιο της BA Glass στην Πορτογαλία.

Με έτος ίδρυσης το 1947

Η Γιούλα είναι, θα έλεγε κανείς, συνυφασμένη με την νεότερη ιστορία της Ελλάδας: Αν κοίταζε κανείς στον πάτο των ποτηριών που διακινούνταν στην ελληνική αγορά τις δεκαετίες 70 και 80 θα έβλεπε το logo Yioula: Η εταιρεία υαλουργίας, η οποία ιδρύθηκε από την οικογένεια Βουλγαράκη έζησε στιγμές δόξας για πολλές δεκαετίες στα ελληνικά και όχι μόνο, νοικοκυριά.

Το εργοστάσιο της πρώην Γιούλα (νυν BA Υαλουργία Ελλάδος Α.Ε.) στο Αιγάλεω.

Η ιστορία της Γιούλα άρχισε όταν το 1947 ο Κυριάκος Βουλγαράκης, τεχνίτης υαλουργός, μαζί με τον αδελφό του Γιάννη αποφασίζουν να χτίσουν ένα μικρό φούρνο για την παραγωγή γυάλινων χειροποίητων επιτραπέζιων ειδών. Εννέα χρόνια μετά, το 1958, παράλληλα με το εκ νέου ‘’χτίσιμο’’ της Ελλάδας μετά τον πόλεμο, η Γιούλα έχτιζε τη δική της ιστορίας επιτυχίας και απασχολούσε πάνω από 1.000 άτομα.

Οι επόμενες δεκαετίες θα είναι δεκαετίες άνθισης, καθώς η Γιούλα θα αυτοματοποιήσει και θα πολλαπλασιάσει την παραγωγή της, κάνοντας παράλληλα και εξαγορές: Στην Ελλάδα όπου θα εξαγοράσει το 1993 την “Κρόνος”, ακολούθως το 1997 την Stind στην Βουλγαρία και έναν χρόνο αργότερα στην ίδια χώρα την Drujba στην Φιλιππούπολη.

Η Γιούλα, εξάλλου, ήταν από τους κύριους προμηθευτές εταιρειών ζυθοποιίας στην Ελλάδα όπως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Aπό το millenium και μετά, ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν καλά και η κατάσταση κορυφώθηκε μέσα στην κρίση.

Λίγο πριν την είσοδο του πορτογαλικού ομίλου, η Γιούλα, που ελέγχονταν από τα τέσσερα αδέλφια της οικογένειας Βουλγαράκη, διέθετε έξι εταιρείες σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία, 7 μονάδες παραγωγής με 15 κλιβάνους τήξεως γυαλιού και 49 γραμμές σχηματοδότησης προϊόντων οι οποίες παρήγαγαν ετησίως πάνω από 2 δισ. τεμάχια προϊόντων συσκευασίας, 125 εκατ. τεμάχια επιτραπέζιων προϊόντων, 52.000 τόνους φαρμακευτικό γυαλί και 650.000 τ.μ. διακοσμητικό γυαλί.

To 2015, το 43% της παραγωγής της ήταν εξαγωγές, όμως τα τέλη του 2016 βρίσκουν τα τέσσερα από τα εφτά εργοστάσιά της να εξαγοράζονται από τον πορτογαλικό όμιλο «Vidro»: Πιο συγκεκριμένα, η «Vidro» παράλληλα πήρε το εργοστάσιο στο Αιγάλεω, ένα στη Ρουμανία και δύο στη Βουλγαρία, αναλαμβάνοντας το χρέος των  335 εκ. ευρώ της «Γιούλας».

Παράλληλα, η ΒΑ Vidro εξαγόρασε και τα μερίδια και των άλλων επενδυτών, συνολικά 30%. Το τίμημα που εισέπραξαν οι μέτοχοι, τότε, εκτιμήθηκε στα επίπεδα των 170 εκατ. ευρώ.

Εν έτει 2024, η ΒΑ Glass αποφασίζει να κλείσει την παραγωγή στην Ελλάδα, διατηρώντας τα άλλα δύο εργοστάσια στο εξωτερικό, με το μέλλον των εργαζομένων να παραμένει – έως την ώρα που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές- αβέβαιο.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu