Διεθνή

Ξηλώνουν αμπέλια στο Μπορντό λόγω κλιματικής αλλαγής και απώλειας ανταγωνιστικότητας

Μειώνονται οι πωλήσεις κόκκινου κρασιού, αυξάνονται της μπύρας.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι μεταβαλλόμενες συνήθειες των καταναλωτών πλήττουν τους οινοποιούς με τρόπο που δεν καθιστά πλέον βιώσιμο για ορισμένους να διατηρούν τα οινοποιεία τους ανοιχτά. Αντίθετα, κάποιοι ξεριζώνουν αμπέλια και ζητούν κυβερνητικές αποζημιώσεις .

«Τα επόμενα πέντε χρόνια, θα δούμε λιγότερα αμπέλια στο Μπορντό», δήλωσε στο CNBC η Sylvie Courselle, γεωπόνος μηχανικός και οινολόγος στο Château Thieuley.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών αρχών, από τις αρχές Ιουνίου έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους υπήρξαν 584 αιτήματα για αποζημίωση από οινοποιούς που θέλουν είτε να τερματίσουν εντελώς την παραγωγή τους είτε να διαφοροποιήσουν τη χρήση της γης τους. Συνολικά, αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 5.000 εκτάρια αμπελώνα που θα μπορούσε να αλλάξει. Οι παραγωγοί είχαν μόνο μέχρι τα μέσα Ιουλίου διορία για να ζητήσουν υποστήριξη.

«Η κλιματική αλλαγή μπορεί να το επιταχύνει», είπε ο Courselle στο CNBC, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι οινοπαραγωγοί έπρεπε να αντιμετωπίσουν χαλαζοπτώσεις, παγετούς και ξηρασίες που επηρεάζουν σημαντικά την καλλιέργεια.

Πιστεύει ότι, στο μέλλον, η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η πρόσβαση στο νερό – ένα από τα πιο απαραίτητα συστατικά στην παραγωγή κρασιού.

Ιστορικά, έχει δοθεί έμφαση στην παραγωγή κόκκινου κρασιού στο Μπορντό, αλλά οι καταναλωτές επιλέγουν όλο και περισσότερο μπύρα και ελαφρύτερα κρασιά. Απόδειξη αυτού είναι η έκρηξη του αριθμού των ενεργών ζυθοποιών στη Γαλλία. Αυτά έχουν αυξηθεί από 322 το 2009 σε 2.500 το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Statista.

Επιπλέον, στοιχεία από το γαλλικό ινστιτούτο OFDT δείχνουν ότι οι πωλήσεις κρασιού μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τρίτο μεταξύ 2000 και 2020. Την ίδια περίοδο, σημειώθηκε αύξηση 7% για τις πωλήσεις μπύρας.

Η Γαλλία πουλάει επίσης λίγο λιγότερο κρασί στο εξωτερικό. Το ευρωπαϊκό έθνος κυριαρχεί στο εμπόριο κρασιού παγκοσμίως, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία. Ωστόσο, το 2022, η Γαλλία είδε τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου .

Καλλιέργεια γερμανικών κρασιών
Τα κακά νέα σε ένα μέρος μπορούν να γίνουν καλά νέα αλλού. Ο Ernst Büscher, υπεύθυνος τύπου στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οίνου (DWI), είπε στο CNBC ότι τα γερμανικά κρασιά βιώνουν μια πολύ διαφορετική τάση.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι», είπε. «Μέχρι τώρα, για τα γερμανικά κρασιά, το πλεονέκτημα των υψηλότερων θερμοκρασιών είναι μεγαλύτερο από τις αρνητικές πλευρές των ακραίων καιρικών συνθηκών», πρόσθεσε.

Οι αμπελώνες στη βόρεια Γερμανία χρειάστηκε επίσης να αντιμετωπίσουν καταστάσεις  παγετού – γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την ωρίμανση των μπουμπουκιών και των νεαρών βλαστών – αλλά η περιοχή είχε επίσης υψηλότερες θερμοκρασίες. Ο Büscher είπε ότι οι τρέχουσες θερμοκρασίες των 35-36 βαθμών Κελσίου είναι ασυνήθιστες για τα ιστορικά πρότυπα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu