Υγεία

Ξηλώνεται ο δείκτης των Αδωνι – ΙΟΒΕ για τα ασφάλιστρα υγείας – Επιβεβαίωση Financial Report για την ακαταλληλότητα του δείκτη

Ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος προσπαθεί να βρει λύσεις στις αμαρτίες που κληρονόμησε από τον Αδωνι Γεωργιάδη, που καθιέρωσε τον δείκτη του ΙΟΒΕ ως σημείο αναφοράς στην αύξηση των ασφαλίστρων υγείας.

Νέος δείκτης από την ΕΛΣΤΑΤ - To FinancialReport είχε κάνει αναφορά από τον περασμένο Ιούνιο στην ακαταλληλότητα του δείκτη του ΙΟΒΕ

Σε νομοθετική παρέμβαση προχωρεί η κυβέρνηση για να κοπάσουν οι αντιδράσεις από τις αυξήσεις στα τιμολόγια ασφαλιστικών εταιρειών και ειδικά στα συμβόλαια υγείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος απάντησε στη Βουλή σε σχετική ερώτηση της Μιλένας Αποστολάκη, αναμένεται να θεσπιστεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Εθνική Ασφαλιστική ζητάει νέα μεγάλη αύξηση στα ασφάλιστρα υγείας

Σύμφωνα με επιστολή του γενικού διευθυντή η αύξηση ανέρχεται σε διψήφιο ποσοστό

νέος δείκτης, που θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς σε αντικατάσταση αυτού που καταρτίζει σήμερα το ΙΟΒΕ. Ο δείκτης θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2026.

Επίσης θα ανακοινωθούν ρυθμίσεις για τη διαφάνεια στην τιμολόγηση των υπηρεσιών και τη διαρκή ενημέρωση των καταναλωτών ώστε να μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις που πρέπει.

Σε ότι αφορά τη φετινή χρονιά ο υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις του 14,6% που προωθούνται με βάση τον δείκτη του ΙΟΒΕ. «Καλούμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτό», είπε.

«Μας ενδιαφέρει η κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών αλλά και οι καταναλωτές. Οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν και να είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι αυξήσεις δεν γίνονται αποδεκτές. Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να υπάρξει προσαρμογή», συμπλήρωσε.

«Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση έχει αποδείξει (όπως στην περίπτωση των τραπεζών) ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει», είπε ο υπουργός χωρίς, όμως να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Τάκη Θεοδωρικάκου: 

“Απόφαση της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη διαφάνεια των τιμολογήσεων και ασφαλώς την προστασία των καταναλωτών και της ασφαλιστικής πίστης” τόνισε, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης θεοδωρικάκος. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αυξήσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε πως η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης θα περιλαμβάνει τη θέσπιση νέου δείκτη από την ΕΛΣΤΑΤ -με αντικειμενικά και
επιστημονικά δεδομένα- με βάση και την επαναξιολόγηση του υπάρχοντος δείκτη του ΙΟΒΕ. Ο νέος δείκτης θα ισχύει από την 1.1.2026 και θα συνοδεύεται με επιπλέον ρυθμίσεις για τη διαφάνεια και την ενημέρωση των καταναλωτών.

“Δεν είναι αποδεκτό κάποιος να κλείνει μια συμφωνία, να πληρώνει αρκετά χρόνια και όταν μεγαλώσει να καλείται να πληρώνει αλλεπάλληλες και υπέρογκες αυξήσεις” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και προσέθεσε: “Για τη φετινή χρονιά θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις του 14,6 %, καλούμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτό”. “Αναμένουμε, σε άλλη περίπτωση η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι όπου χρειάζεται λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις,
όπως η κατάργηση και μείωση χρεώσεων τραπεζών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και το πλαφόν 3% στα ενοίκια επαγγελματικών χώρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης” επισήμανε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ακόμη ότι με τη νέα λύση θα συνδυάζεται η προστασία των καταναλωτών και η κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς πρέπει να προστατευτεί το σύνολο των ασφαλισμένων. Δίνοντας τα δεδομένα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι σήμερα είναι σε ισχύ 900 χιλιάδες ιδιωτικά συμβόλαια υγείας και από αυτά τα 255 χιλιάδες είναι δια βίου, τα οποία πραγματικά έχουν σημαντικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα τη μείωσή τους. Τα δια βίου συμβόλαια από 711 χιλιάδες το 2011 έφτασαν στις 370 χιλιάδες το 2018, λόγω της μεγάλης κρίσης και των μνημονίων.

“Από τον πρώτο μήνα στο υπουργείο Ανάπτυξης συζήτησα με όλες τις ενώσεις καταναλωτών και το θέμα έχει τεθεί σε επανειλημμένες συσκέψεις στην κυβέρνηση με τη συμμετοχή της ΤτΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού” εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος και υπογράμμισε πως το μείζον είναι ότι να συνεχιστεί η πολιτική μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν τις καλύτερες υπηρεσίες από το δημόσιο σύστημα υγείας. “Προτίθεμαι να απευθυνθώ εκ νέου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και να ζητήσω την άμεση ανακοίνωση ελέγχου για την ύπαρξη καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής υγείας, όπως είναι καθήκον και ευθύνη της. Θα πρέπει τάχιστα να ολοκληρώσει τον σχετικό έλεγχο και να κάνει τις ανακοινώσεις για το τι βρήκε” συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος συνολικά στην πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι η αποτελεσματική μάχη για την αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα, στα βασικά είδη διαβίωσης και η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. “Για αυτό εργαζόμαστε με σχέδιο και αυταπάρνηση, ώστε να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό και όπου χρειάζεται παρεμβαίνουμε με ρυθμιστικά μέτρα για συγκεκριμένα αποτελέσματα” προσέθεσε και επισήμανε ότι τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε ύστερα από χρόνια αρνητικός πληθωρισμός, ο
μικρότερος σε όλη την Ευρώπη.

Η κυρία Αποστολάκη

«Μας λέτε ότι ο δείκτης του ΙΟΒΕ δεν είναι «ανεκτός» αλλά εσείς τον κάνατε νόμο του κράτους, απάντησε η Μιλένα Αποστολάκη του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι τα παραπάνω είναι ανεπαρκή. Χαρακτήρισε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις γενικόλογές, λέγοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει συγνώμη για την αυθαιρεσία στην τιμολόγηση των συμβολαίων μέσω του ΙΟΒΕ.

Απαντώντας στη Μιλένα Αποστολάκη, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι ο νέος δείκτης θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ. Είπε επίσης ότι θα απευθυνθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να γίνουν έλεγχοι θα καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής υγείας.

Να θυμίσουμε πως ο δείκτης του ΙΟΒΕ καθιερώθηκε από τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη. Ο δείκτης αποδείχθηκε ιδιαίτερα φιλικός προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, με αποτέλεσμα τώρα η κυβέρνηση να τον καταργεί.

Η αναφορά του FinancialReport

Το FinancialReport είχε από το περασμένο καλοκαίρι κάνει αναφορά στις αυξήσεις των ασφαλίστρων καθώς επίσης και στην ακαταλληλότητα του δείκτης του ΙΟΒΕ.

Συγκεκριμένα σε ρεπορτάζ είχε αναφέρει τα εξής:

«Επίσης, ένα θέμα που βάζουν ορισμένοι ασφαλισμένοι είναι κατά πόσο ο ΙΟΒΕ, που στην πράξη είναι μια ΜΚΟ του ΣΕΒ, μπορεί να υπολογίζει τον Ενιαίο Δείκτη Υγείας – βασισμένος μάλιστα σε κοστολόγια που του δίνουν αποκλειστικά οι ασφαλιστικές εταιρείες – και όχι η Ελληνική Στατιστική Αρχή με κάποιο άλλο πιο αντικειμενικό τρόπο, δηλαδή με βάση τα αντικειμενικά κόστη των νοσοκομείων.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu