Ελλάδα

Ξενοδόχοι: Αντιδράσεις για «τέλος ανθεκτικότητας» και Airbnb

Το τέλος ανθεκτικότητας είναι υπερδιπλάσιο για κάποια καταλύματα λόγω του άστοχου διαχωρισμού των καταλυμάτων, επισημαίνουν οι ξενοδόχοι

Αντιδράσεις στους επιχειρηματίες του τουρισμού προκαλεί η επιβολή του «τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» σε ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης και βίλες, όπως αυτή περιγράφεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Με το νέο νομοσχέδιο, ο φόρος διαμονής που μετατρέπεται σε τέλος ανθεκτικότητας είναι υπερδιπλάσιος για κάποια καταλύματα λόγω του άστοχου διαχωρισμού, επισημαίνουν οι ξενοδόχοι και δίνουν παραδείγματα γι αυτό: “Για μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ. επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας 10 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 12,5% της τιμής δωματίου, για το διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου, τη στιγμή που υπάρχουν αντίστοιχες μονοκατοικίες 50, 60 ή και 70 τ.μ. με ιδιωτική πισίνα και τιμή διανυκτέρευσης 300 και 500 ευρώ και στις οποίες θα επιβληθεί τέλος 1,5 ευρώ».

Σωστότερος διαχωρισμός, όπως τονίζουν οι επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου, θα έπρεπε να γίνει επίσης τόσο σε επίπεδο γεωγραφικής περιοχής, όσο και σε επίπεδο χρονικής περιόδου.

«Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται το ίδιο τέλος σε ένα 5άστερο κατάλυμα που βρίσκεται στη Σαντορίνη και σε ένα 5άστερο κατάλυμα που βρίσκεται στην Κω. Όπως επίσης, δεν είναι δυνατόν ένα ξενοδοχείο να καλείται να καταβάλει το ίδιο τέλος τον Μάιο που έχει μία τιμή δωματίου “X” και το ίδιο τέλος τον Αύγουστο που έχει μια διαφορετική τιμή», τονίζουν, επισημαίνοντας ότι η σεζόν σε κανέναν προορισμό δεν διαρκεί 8 μήνες. «Είναι άκυρο να επιβάλλουν έναν περιβαλλοντικό φόρο μόνο σε έναν κλάδο του τουρισμού. Γιατί, για παράδειγμα, δεν επιβάλλεται τέλος 5 ευρώ ανά αεροπορικό εισιτήριο, δεδομένου ότι τα αεροπλάνα επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον;», λένε.

«Οι ξενοδόχοι έχουν καταθέσει από καιρό στα αρμόδια υπουργεία την πρόταση ο φόρος αυτός να εφαρμοστεί μόνον για τους μήνες της υψηλής ζήτησης ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού», επεσήμανε από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι, βάσει του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση, κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση είναι υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο τέλος το διάστημα Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου.

Τα Airbnb

Ενστάσεις καταγράφονται, πάντως, και ως προς το πλαίσιο που διέπει την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. «Για περισσότερα από δέκα χρόνια το ΞΕΕ, ως θεσμικός σύμβουλος της πολιτείας για θέματα τουρισμού, αναδεικνύει με σειρά μελετών, ερευνών και εκδηλώσεων διαλόγου, τις δυσμενείς επιπτώσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενός σοβαρού ρυθμιστικού πλαισίου για τη δραστηριότητα. Γι’ αυτό και σε σχέση με τις υπό διαβούλευση ρυθμίσεις έχουμε επισημάνει την υποχρέωση περαιτέρω ενίσχυσής τους», αναφέρει ο Αλ. Βασιλικός.

«Πρώτον, με το να υποχρεούνται τουριστικά καταλύματα οι πολυκατοικίες ή τα συγκροτήματα κατοικιών που διατίθενται στο σύνολό τους για βραχυχρόνια μίσθωση να αδειοδοτηθούν υπό τις υπάρχουσες μορφές καταλυμάτων, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί και όπως είναι αναγκαίο να γίνει για τη διαφύλαξη του υγιούς ανταγωνισμού. Δεύτερον, με τη θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών προκειμένου να διασφαλίζονται πλήρως οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους επισκέπτες και τους ενοίκους των πολυκατοικιών που αναπτύσσεται σχετική δραστηριότητα και να προστατευτεί η ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος. Τρίτον, να θεσπιστεί ετήσιο όριο 60 ημερών για την άσκηση της δραστηριότητας έτσι ώστε να μεταφερθούν ακίνητα από την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην μακροχρόνια, ανακουφίζοντας τους πολίτες στο στεγαστικό πρόβλημα που υφίστανται, λόγω των υψηλών ενοικίων. Κι ακόμη περισσότερο να βοηθηθούν τα νησιά που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στέγη σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και πολλές άλλες ειδικές κατηγορίες εργαζομένων», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο καθορισμού γεωγραφικών περιοχών όπου θα ισχύσουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας. Η ενεργοποίηση των εν λόγω περιορισμών θα γίνει με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu