Το 2023, οι πραγματικές εβδομαδιαίες ώρες εργασίας για άτομα ηλικίας 20-64 ετών στην κύρια εργασία τους, στην ΕΕ , ήταν κατά μέσο όρο 36,1 ώρες.

Μια πιο προσεκτική ματιά στις χώρες της ΕΕ αποκαλύπτει αξιοσημείωτες διαφορές. Οι μεγαλύτερες εβδομάδες εργασίας καταγράφηκαν στην Ελλάδα (39,8 ώρες), τη Ρουμανία (39,5), την Πολωνία (39,3) και τη Βουλγαρία (39,0). 
Αντίθετα, η Ολλανδία είχε τη συντομότερη εργάσιμη εβδομάδα (32,2 ώρες), ακολουθούμενη από την Αυστρία (33,6) και τη Γερμανία (34,0). 

Πηγή δεδομένων: lfsa_ewhun2

Αυτό το άρθρο παρουσιάζει μια χούφτα ευρήματα από το πιο λεπτομερές άρθρο Statistics Explained με βάση τα δεδομένα από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΕ (LFS).

Οι οικονομικές δραστηριότητες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εβδομάδα εργασίας, στην ΕΕ, το 2023, ήταν η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία (41,5 πραγματικές ώρες εργασίας), τα ορυχεία και τα λατομεία (39,1) και οι κατασκευές (38,9), ενώ οι μικρότερες εργάσιμες εβδομάδες καταγράφηκαν σε δραστηριότητες των νοικοκυριών ως εργοδοτών (26,7 ώρες), της εκπαίδευσης (31,9) και των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής (33,0).

Για περισσότερες πληροφορίες

Μεθοδολογικές σημειώσεις

  • Οι μέσες ώρες εργασίας που παρουσιάζονται στο άρθρο περιλαμβάνουν εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης. Τα αποτελέσματα επηρεάζονται από τις ποικίλες αναλογίες των εργαζομένων μερικής απασχόλησης μεταξύ των χωρών, επιπλέον των διαφορών στα νομικά πλαίσια και στη συνήθη διάρκεια της εβδομάδας εργασίας ανά χώρα. 
  • Οι πραγματικές ώρες εργασίας αναφέρονται στον συνολικό αριθμό ωρών που ένα άτομο έχει όντως ξοδέψει σε εργασιακές δραστηριότητες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς, στην κύρια εργασία. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις ώρες εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των βασικών επιπλέον ωρών που σχετίζονται με την εργασία, ανεξάρτητα από την αποζημίωση. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται οι περίοδοι απουσίας από την εργασία, όπως η αναρρωτική άδεια, οι αργίες και ο χρόνος μετακίνησης.
  • Οι συνήθεις ώρες εργασίας είναι ο αριθμός των ωρών που εργάζονται συνήθως στην κύρια εργασία την εβδομάδα. Είναι η τιμή των πραγματικών ωρών εργασίας ανά εβδομάδα για μια μακρά περίοδο αναφοράς, εξαιρουμένων των εβδομάδων κατά τις οποίες σημειώνεται απουσία από την εργασία (π.χ. αργίες, άδειες, απεργίες). Αντιπροσωπεύουν ένα εργαλείο ανάλυσης για τη μελέτη των ρυθμίσεων του χρόνου εργασίας.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα επικοινωνίας μας .