Το 2023, πάνω από το 75% (195,3 εκατομμύρια) των ατόμων ηλικίας 20 έως 64 ετών στην ΕΕ απασχολούνταν , το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε από την έναρξη της χρονοσειράς το 2009. Αυτό σηματοδοτεί 3 συνεχή έτη ανάπτυξης μετά από πτώση στο 72% το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19. 

Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τα στοιχεία για την  αγορά εργασίας που δημοσίευσε πρόσφατα η Eurostat. Αυτό το άρθρο παρουσιάζει μια χούφτα ευρήματα από το πιο λεπτομερές άρθρο Statistics Explained .

Πηγή δεδομένων: lfsi_emp_a 

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης καταγράφηκαν στην Ολλανδία (84%), στη Σουηδία (83%) και στην Εσθονία (82%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιταλία (66%), στην Ελλάδα (67%) και στη Ρουμανία (69%).

Οι γυναίκες έχουν περισσότερα προσόντα από τους άνδρες 

Το 2023, το ποσοστό υπερπροσόντων στην ΕΕ ήταν 22%, με 21% για τους άνδρες και 23% για τις γυναίκες. Υπερπροσόντα είναι όταν άτομα με τριτοβάθμια εκπαίδευση απασχολούνται σε επαγγέλματα που δεν απαιτούν τόσο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το ποσοστό υπερπροσόντων ήταν υψηλότερο στην Ισπανία (36%), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (31%) και την Κύπρο (30%).

Εν τω μεταξύ, το Λουξεμβούργο (5%), η Δανία και η Τσεχία (13%) κατέγραψαν τα χαμηλότερα ποσοστά. 

Ποσοστό υπερπροσόντων ανά φύλο, 2023, % των απασχολουμένων ατόμων με τριτοβάθμια εκπαίδευση ηλικίας 20 έως 64 ετών. Διάγραμμα. Δείτε τον σύνδεσμο για το πλήρες σύνολο δεδομένων παρακάτω.

Πηγή δεδομένων: lfsa_eoqgan

Σε 18 από τις 27 χώρες της ΕΕ, οι γυναίκες είχαν υψηλότερα ποσοστά υπερπροσόντων από τους άνδρες, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Μάλτα και τη Σλοβακία (αμφότερες +8 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.)) και την Ιταλία (+7 ποσοστιαίες μονάδες). 

Ωστόσο, σε 9 χώρες της ΕΕ, οι άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά υπερπροσόντων, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Λιθουανία (+5 ποσοστιαίες μονάδες), τη Λετονία (+4 ποσοστιαίες μονάδες) και τη Βουλγαρία (+3 ποσοστιαίες μονάδες). 

Για περισσότερες πληροφορίες

Μεθοδολογική σημείωση

Εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα επικοινωνίας μας