Επιχειρήσεις

Win Medica: Η επένδυση 65 εκατ. ευρώ στην Τρίπολη και μετάλλαξη σε εξαγωγικό πόλο

O Δημήτρης Τρύφων, Πρόεδρος της Win Medica

Θα δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας και θα εκκινήσει την εξωστρέφεια της εταιρείας

Τα 65 εκατ. ευρώ θα αγγίξει η επένδυση της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Win Medica στο νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων της Τρίπολης τα επόμενα χρόνια. H εταιρεία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι μετάβασης της δραστηριότητας από κυρίως εμπορική σε βιομηχανική με την παραγωγή να προορίζεται κυρίως για εξαγωγές. Παράγει και εμπορεύεται φάρμακα πρωτοβάθμιας φροντίδας, για τον πόνο, καρδιολογικά και ογκολογικά, αλλά και συμπληρώματα διατροφής, καθώς και πιο εξειδικευμένα νοσοκομειακά σκευάσματα. Στη λίστα της υπάρχουν ακόμα Μή Συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Πρόκειται για επένδυση, η οποία είχε ανακοινωθεί από την εταιρεία τους προηγούμενες μήνες και, ήδη, βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τη διοίκηση σε δημοσιογραφική εκδήλωση, οι εργασίες για το καινούργιο αυτό εργοστάσιο βρίσκονται σε εξέλιξη, ήδη από την άνοιξη του 2023, αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2025, ενώ σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί από το τελευταίο τρίμηνο της ερχόμενης χρονιάς, εφόσον θα έχουν περατωθεί συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις, θα έχει τελεσφορήσει η διαδικασία απόκτησης ISO κλπ.

Επί της ουσίας, κατασκευάζεται μια state of the art μονάδα, η οποία θα αναπτυχθεί σε επιφάνεια 10.000 τμ και θα δημιουργήσει, όταν τελικά ξεκινήσει τη λειτουργία της, συνολικά 200 θέσεις εργασίας. Εξάλλου, ήδη, έχουν αρχίσει εργασία σε κάποια πρώτα γραφεία της Win Medica στην Τρίπολη 30 άτομα, σε τεχνικούς τομείς και στον κλάδο έρευνας και ανάπτυξης, ο οποίος αναμένεται, επίσης, να ενισχυθεί με περισσότερες προσλήψεις την επόμενη διετία, καθώς υπάρχει ο στόχος η εταιρεία να αναπτύσσει ακόμα περισσότερες δικές της καινοτόμες φαρμακευτικές φόρμουλες.

Για την κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας συνεργάζεται μάλιστα και μια εταιρεία από τη Σερβία, η Deko, η οποία είναι εξειδικευμένη στη δημιουργία φαρμακευτικών μονάδων και συνεργάζεται με τους Έλληνες μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Εξάλλου, κατά τη διοίκηση, η συγκεκριμένη επένδυση επιδιώκεται να είναι και η αφορμή προκειμένου να επιστρέψουν στην Αρκαδία εργαζόμενοι από κοντινές πόλεις όπως η Πάτρα και η Καλαμάτα, οι οποίοι στην παρούσα φάση εργάζονται στην Αθήνα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα μικρής έκτασης εσωτερικό brain regain.

Σημειώνεται ότι η Win Medica πριν από μερικές εβδομάδες είχε αλλαγές και στα γραφεία της στην πρωτεύουσα, καθώς μετακόμισε σε νέες εγκαταστάσεις στο Μαρούσι, σε σημείο όπου υπάρχουν γραφεία και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών.

Επιπλέον, η εταιρεία εδώ και μερικούς μήνες λάνσαρε ένα νέο προϊόν διακοπής καπνίσματος με την επωνυμία ”Tokovys”, εισαγόμενο από πολωνική εταιρεία, επενδύοντας σε αυτό εξαψήφιο ποσό.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν από την εταιρεία η εκτίμηση για τον τζίρο του 2024 αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ.

Το εργοστάσιο της Win Medica στην Τρίπολη πριν από μερικούς μήνες. Πλέον οι εργασίες έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ περισσότερο

Δ. Τρύφων: Θέλουμε η μονάδα να γίνει εξαγωγική φαρμακευτικό κέντρο μέσα την επόμενη 10ετια

Είναι κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι, προχώρα με γοργούς ρυθμούς και θεωρούμε ότι μέσω αυτής θα μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το εξαγωγικό προφίλ της εταιρείας, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ογκολογικά φάρμακα” τονίζει, μιλώντας στο Financial Report για την επένδυση στην Τρίπολη ο Πρόεδρος της εταιρείας Win Medica, Δημήτρης Τρύφων.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο έχουν υπογραφεί, ήδη, κάποιες συμφωνίες με το εξωτερικό, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εξαγωγές άμεσα μετά την έναρξη της παραγωγής. «Έχουμε σχέδια για την παραγωγή στο εξωτερικό, τα οποία όμως θέλουν για να μπορέσουν να ωριμάσουν ένα βάθος χρόνου, δεν μπορούν να γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Ως εκ τούτου, υπολογίζουμε ότι σε μια δεκαετία από την εκκίνηση της παραγωγής της μονάδας στην Τρίπολη, θα μπορεί ο τζίρος μας να προέρχεται 50% από την εγχώρια αγορά και 50% από τις εξαγωγές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων.

Ρομποτική, ΑΙ και εξαγωγές σε 42 χώρες

Η μονάδα της Τρίπολης εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας τα επόμενα χρόνια, που έχει ως στόχο την ενίσχυσή της στην αγορά του εξωτερικού. Το σχέδιο είναι να αξιοποιηθεί το δίκτυο που έχει ήδη η φαρμακευτική εταιρεία ΕΛΠΕΝ, σε 42 χώρες, καθώς η παραγωγική ικανότητα θα είναι πλέον πολύ μεγάλη, ξεπερνώντας τα 2 εκατ. δισκία την ημέρα.

Εξάλλου, για το συγκεκριμένο εργοστάσιο, όπως δήλωσε στο Financial Report, ο CEO Χρήστος Σωτηρίου, υπάρχει μελέτη για εγκαταστάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, καθώς πρόκειται για μια άκρως ενεργοβόρα παραγωγική μονάδα, ενώ στα πλάνα της εταιρείας είναι και η εκτεταμένη χρήση ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης, κυρίως προκειμένου να αυτοματοποιηθούν κάποιες διαδικασίες. Kάποια από τα μηχανήματα τα οποία έχει παραγγείλει η εταιρεία έχουν ήδη συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και θα ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία τους, όταν γίνει η έναρξη της παραγωγής, όμως ο μελλοντικός σχεδιασμός περιλαμβάνει προσθήκη εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης, παράλληλα με τις ήδη υπάρχουσες διαδικασίες, όπου αυτά μπορούν να ενταχθούν.

Μαρία Μπακοπούλου
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu