Πολιτική

Βρούτσης: Κεντρική επιλογή της κυβέρνησης η μείωση του μη μισθολογικού κόστους

Ενισχύονται οι αποδοχές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα εξαιτίας της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το 2021.
Με τη μείωση των τριών ποσοστιαίων μονάδων, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2021, οι ασφαλιστικές εισφορές διαμορφώνονται στο 36,66% από 39,66%, που ήταν, μετά την πρόσφατη μείωση του Ιουνίου του 2020 κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες (συνολική μείωση κατά 3,90 ποσοστιαίες μονάδες).
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020, δηλώνει ότι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους αποτελεί «κεντρική επιλογή μας, γιατί ενισχύει το τρίπτυχο: θωράκιση της αγοράς εργασίας, βελτίωση στο εισόδημα των εργαζομένων και αύξηση των θέσεων απασχόλησης».
Η μείωση των εισφορών εφαρμόζεται στις εισφορές υπέρ τρίτων και δεν θίγει τις ανταποδοτικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα δώσει ώθηση στην αγορά εργασίας, καθώς θα δημιουργήσει κίνητρα στους εργοδότες για προσλήψεις. Παράλληλα, θεωρεί ότι αποτελεί την πιο ρεαλιστική και αποτελεσματική πολιτική για την ενίσχυση της απασχόλησης, την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και την αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Πώς θα εφαρμοστεί

Από την 1η Ιανουαρίου 2021, οι ασφαλιστικές εισφορές των µισθωτών εργαζομένων σε φορείς εκτός δημόσιων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και νοµικών προσώπων αυτών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και νοµικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης, μειώνονται κατά τρεις ποσοστιαίες µονάδες από το ύψος που είχε διαμορφωθεί την 1η.6.2020, ως ακολούθως:
α) Κατά 1,85 ποσοστιαίες µονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας.
Η µείωση επιμερίζεται κατά 1,49 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,36 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε ποσοστό 2,4% και κατανέμεται κατά 1,2% στον εργοδότη και κατά 1,2% στον εργαζόμενο.
β) Κατά 0,30 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασµού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Ε.Λ.Ε.Κ.Π.) της περ. α΄ της παρ. 4 του άρθρου 34 του ν. 4144/2013 (Α΄ 88), η οποία µειώνεται κατά 0,12 ποσοστιαίες μονάδες από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 2224/1994 (Α΄ 122) και κατά 0,18 ποσοστιαίες μονάδες από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.), σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 2224/1994. Το συνολικό ασφάλιστρο της περ. α΄ της παρ. 4 του άρθρου 34 του ν. 4144/2013 διαμορφώνεται σε 0,16% και κατανέμεται ως εξής:
βα) Εργοδοτική εισφορά 0,06% υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.).
ββ) Εισφορά εργαζοµένου 0,10% υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α.).
γ) Κατά 0,85 ποσοστιαίες µονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασµού για την εφαρµογή Κοινωνικών Πολιτικών (Ε.Λ.Ε.Κ.Π.) της περ. β΄ της παρ. 4 του άρθρου 34 του ν. 4144/2013, η οποία μειώνεται από την εισφορά που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν.δ. 2963/1954 (Α΄ 195) και αφορά αποκλειστικά ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ Ε.Λ.Ε.Κ.Π. διαµορφώνεται σε ποσοστό 0,35% και αφορά ασφάλιστρο υπέρ πρώην ΟΕΕ.
2. Από την εισφορά της περ. α΄ της παρ. 4 του άρθρου 34 του ν. 4144/2013 (κλάδος ΛΑΕΚ του Ε.Λ.Ε.Κ.Π., όπως αυτή διαμορφώνεται µε βάση τις διατάξεις της περ. β), αποδίδεται πόρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), καθώς και στα Ινστιτούτα και τα εκπαιδευτικά κέντρα, τα οποία έχουν ιδρυθεί ή θα ιδρυθούν με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, του ΣΕΤΕ και του ΣΒΒΕ.
Για τους ανωτέρω φορείς, εκτός του ΕΟΠΠΕΠ, η απόδοση του πόρου από τον κλάδο ΛΑΕΚ μπορεί να ανέρχεται μέχρι ποσοστού 35% επί του συνόλου των ετήσιων εισφορών που εισπράττονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για λογαριασµό του κλάδου ΛΑΕΚ, ανεξαρτήτως του βαθμού απόδοσης αυτών στον ΟΑΕΔ.
Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην παρ. 10 του άρθρου 1 του ν. 2434/1996 (Α΄ 188).

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu