Οικονομία

Βρούτσης: Έως το τέλος του μήνα οι διατάξεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων

 Έως το τέλος του μήνα θα έχουν κατατεθεί οι διατάξεις για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (Ταμεία και εφορία), σύμφωνα με τα όσα είπε, μιλώντας στον Βήμα FM, o υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα, σημείωσε: «Ο μήνας υλοποίησης είναι ο Οκτώβριος, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν κατατεθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις. Οι διατάξεις αυτές θα συμπεριλαμβάνουν ένα πλαίσιο ρυθμίσεων, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά: 100 δόσεις για χρέη 15.000 ευρώ και κάτω και θα υπάρξει μία προσαρμογή στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και για χρέη άνω των 15.000 θα υπάρχουν 72 δόσεις και μια γενναία, προς τα κάτω, προσαρμογή σε πρόστιμα και προσαυξήσεις ή προστίμων. Ταυτόχρονα, θα έχουμε και μια γενναία μείωση επιτοκίου».

Ο κ. Βρούτσης προειδοποίησε πάντως πως επειδή θα κατατεθούν οι ρυθμίσεις αυτό το μήνα, πρέπει να εκπληρωθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, που λήγουν στο τέλος Οκτωβρίου.

«Γι’ αυτό όσοι νομίζουν σήμερα ότι δεν πληρώνουν για να μπουν στη ρύθμιση, θα πρέπει να ξέρουν ότι πρέπει να πληρώσουν τον Οκτώβρη για να πάρουν το πράσινο φως και να μπουν στη ρύθμιση» διευκρίνισε.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ακόμη πως υπάρχουν δύο κατηγορίες οφειλετών: αυτοί που δεν έχουν μπει σε καμία ρύθμιση μέχρι τώρα και γι’ αυτό θα ενταχθούν στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Και αυτοί που ήταν συνεπείς και είχαν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις.

Για τους συνεπείς, πρόσθεσε, θα υπάρξει ειδική μεταχείριση: Θα υπάρξει δηλαδή σε πρώτη φάση ένας συμψηφισμός σε σχέση με τις υποχρεώσεις του παρελθόντος και άρα, θα είναι κερδισμένοι. Θα βρεθούν μετά μπροστά σε μια νέα επιλογή: είτε θα μπουν στη νέα ρύθμιση, ακολουθώντας τις νέες διαδικασίες είτε θα συντηρήσουν τις εναπομείνασες δόσεις. Εάν επιλέξουν το δεύτερο δρόμο, θα έχουν ένα επιπλέον όφελος, μέσα από μία γενναία μείωση προστίμων και προσαυξήσεων.

Μιλώντας νωρίτερα στον Real FM, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας είπε ότι  τα συναρμόδια υπουργεία μαζί με τις τράπεζες και υπό την επιτήρηση της τρόικας «δημιουργούν ένα πλέγμα τέτοιο ώστε η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες να επικοινωνεί με τις ρυθμίσεις του Δημοσίου και με τις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία».

Σε ό,τι αφορά τα περιθώρια της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια, διευκρίνισε ότι «μιλάμε για 160.000, είτε επιχειρήσεις είτε ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν πάνω από 600 – 700.000 θέσεις εργασίας».
 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu