Πολιτική

Βρετανός υπ. Ενόπλων Δυνάμεων: «Η Ελλάδα κάνει pushbacks» στους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Ως χαρακτηριστική περίπτωση χώρας που διενεργεί επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών παρουσίασε την Ελλάδα ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Μεγάλης Βρετανίας, Τζέιμς Χίπι, σε ομιλία του ενώπιον των μελών της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων και διαχώρισε πλήρως τις βρετανικές από τις ελληνικές πρακτικές.

«Ο πρωθυπουργός, o υπουργός Εσωτερικών και άλλοι σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης είχαν δει την επιτυχημένη πραγματοποίηση της πρακτικής των επαναπροωθήσεων (pushbacks) σε άλλες χώρες, και κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα» είπε ο υπουργός του Συντηρητικού Κόμματος απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις τακτικές αποτροπής που ακολουθούνται στο Στενό της Μάγχης. Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Αυστραλία αποτελούν «διεθνή παραδείγματα» ως προς την «επιτυχία» των επαναπροωθήσεων και των βίαιων αναχαιτίσεων, αντίστοιχα.

Ο κ. Χίπι απεκάλυψε, πάντως, στη συνεδρίαση ότι στο παρελθόν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησής του είχαν ζητήσει από το υπουργείο Άμυνας να διερευνήσει εάν θα μπορούσαν να ακολουθηθούν ανάλογες πρακτικές και στο Στενό της Μάγχης από το Πολεμικό Ναυτικό στο πλαίσιο της Επιχείρησης Isotrope κατά της παράνομης μετανάστευσης. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι οι αναλύσεις και οι δοκιμές που έγιναν από τους ειδικούς στο Στενό της Μάγχης έδειξαν πόσο επικίνδυνο θα ήταν κάτι τέτοιο για την ασφάλεια των προσφύγων και των μεταναστών. Έτσι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να μην δώσει εντολή για τέτοιες πρακτικές.

Τα pushbacks θα παραβίαζαν τις Διεθνείς Συμβάσεις

Ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε επίσης, ότι μέλη του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού παρουσίασαν «αδιάσειστα στοιχεία» κατά της διενέργειας pushbacks. Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι πάντες στο υπουργείο Άμυνας συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ηγεσίας» ήταν εξαιρετικά ανήσυχοι για τις επιπτώσεις που θα είχε στην φήμη του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού το ενδεχόμενο να εμπλακεί «σε τακτικές pushbacks και βίαιων αναχαιτίσεων». «Τους είπαμε: “δεν πρόκειται να το κάνουμε” και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών συμφώνησαν με αυτή την τοποθετήση» απεκάλυψε ο κ. Χίπι. Επίσης εξήγησε ότι η διενέργεια επαναπροωθήσεων θα ήταν «επιχειρησιακά μη βιώσιμη» στο Στενό της Μάγχης και ότι θα συνιστούσε παραβίαση της Διεθνούς Σύμβασης για την θαλάσσια έρευνα και διάσωση.

«Δεν κάνουμε επαναπροωθήσεις ούτε χρησιμοποιούμε ‘κανόνια ήχου’»

«Δεν κάνουμε επαναπροωθήσεις, βίαιες αναχαιτίσεις ούτε χρησιμοποιούμε “κανόνια ήχου” και άλλα τέτοια τρελά πράγματα για να απομακρύνουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες» ισχυρίστηκε ακόμη ο κ. Χίπι στην Επιτροπή Άμυνας της βρετανικής Βουλής. Eξήγησε επίσης ότι τα σκάφη στα οποία στοιβάζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι εντελώς ακατάλληλα για να διασχίσουν τη Μάγχη με αποτέλεσμα να θεωρείται εξ ορισμού ότι βρίσκονται σε κίνδυνο όλες οι απόπειρες διέλευσης. «Όλοι οι ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού προσυπογράφουν ότι είναι υποχρέωσή τους να σώζουν ζωές στη θάλασσα» πρόσθεσε ο κ. Χίπι τασσόμενος κατά της διενέργειας επαναπροωθήσεων και βίαιων αναχαιτίσεων προσφύγων και μεταναστών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu