Διεθνή

Βρετανία: Πρώτη απεργία νοσηλευτών εδώ και 106 χρόνια!

Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας πραγματοποιούν σήμερα την πρώτη τους απεργία σε εθνικό επίπεδο, ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις,

Εκτιμάται ότι 100.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που εργάζονται σε 76 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα θα απεργήσουν σήμερα, στην πρώτη κινητοποίηση που προχωρά το συνδικάτο τους Royal College of Nursing (RCN) από την ίδρυσή του, πριν από 106 χρόνια. Η απεργία θα επαναληφθεί στις 20 Δεκεμβρίου και αφορά τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με απεργιακό κύμα αυτό τον χειμώνα, με τις κινητοποιήσεις να παραλύουν τους σιδηροδρόμους και τα ταχυδρομεία, ενώ και τα αεροδρόμια προετοιμάζονται για προβλήματα στη λειτουργία τους στη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία έχει ξεπεράσει το 10%, ενώ οι προτάσεις για μισθολογικές αυξήσεις γύρω στο 4% προκαλούν ένταση μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων. Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ τηρεί σκληρή στάση έναντι των συνδικάτων και έχει δεσμευθεί ότι θα νομοθετήσει ώστε να περιορίσει τα περιθώρια ελιγμών τους.

Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες ζητούν μισθολογική αύξηση λίγο μεγαλύτερη του 19%, προκειμένου να αντισταθμιστεί η μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, η οποία, σύμφωνα με το RCN, έχει περιοριστεί κατά 20% από το 2010. Σημειώνουν εξάλλου ότι οι χαμηλοί μισθοί σημαίνουν ελλείψεις προσωπικού και εκπτώσεις στη φροντίδα των ασθενών. Το αίτημά τους έχει χαρακτηριστεί «απρόσιτο» από την κυβέρνηση, η οποία τόνισε ότι δεν μπορεί να προσφέρει αύξηση μεγαλύτερη του 4% με 5%.

Η κυβέρνηση της Σκοτίας απέφυγε τις κινητοποιήσεις, αφού δέχθηκε να διαπραγματευθεί για το μισθολογικό με το RCN, κάτι που το συνδικάτο ήλπιζε να γίνει και στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Ωστόσο ο Βρετανός υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει.

«Φρικτός φόρτος εργασίας»

Χαιρετίζοντας «την εκπληκτική αφοσίωση» των νοσηλευτών και νοσηλευτριών, ο Μπάρκλεϊ χαρακτήρισε «βαθιά λυπηρό» το γεγονός ότι ένα μέρος των μελών του συνδικάτου «προχωρούν με την απεργία».

«Εργάζομαι με την κυβέρνηση και με γιατρούς εκτός του δημόσιου συστήματος για να εγγυηθώ ότι θα υπάρχουν ασφαλή επίπεδα εργαζομένων (στα νοσοκομεία), αλλά εξακολουθώ να ανησυχώ για τον κίνδυνο που εγείρουν οι απεργίες για τους ασθενείς», τόνισε. Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε εξάλλου ότι «πρώτη μου προτεραιότητα» είναι η ασφάλεια των ασθενών και ότι το NHS θα παραμείνει ανοικτό, κυρίως για τα έκτακτα περιστατικά.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης στη Βρετανία, με τον πληθωρισμό και τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται ραγδαία, οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών καταγγέλλουν ότι τα μέλη τους παραλείπουν γεύματα, δυσκολεύονται να ταΐσουν και να ντύσουν τις οικογένειές τους και τελικά εγκαταλείπουν μαζικά το NHS. «Ο φόρτος εργασίας είναι φρικτός. Οι νοσηλευτές πνίγονται, δεν μπορούν να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες στους ασθενείς», είχε εξηγήσει πρόσφατα ο Μαρκ Μπούτροϊντ, που εργάζεται ως νοσηλευτής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Σεντ Τόμας του Λονδίνου.

Όπως κατήγγειλε ο ίδιος, πολλοί νέοι νοσηλευτές εγκαταλείπουν το επάγγελμα έπειτα από μόλις ένα ή δύο χρόνια, λόγω των χαμηλών μισθών, θέτοντας όσους μένουν υπό μεγάλη πίεση.

Σύμφωνα με το Royal College of Nursing, κάποιες υπηρεσίες -οι χημειοθεραπείες, η αιμοκάθαρση, τα επείγοντα περιστατικά- θα λειτουργήσουν κανονικά. Οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν πριν από την απεργία δείχνουν ότι η πλειονότητα των Βρετανών στηρίζει τις κινητοποιήσεις των νοσηλευτών, όμως όταν ξεκινήσουν οι απεργίες, οι πολιτικοί αναμένεται να παρακολουθούν στενά την κοινή γνώμη.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu