Περίπου 1.010 δάνεια είχαν ληφθεί από 59 εταιρείες - βιτρίνες
Ένα ζευγάρι που κατηγορείται στην Κίνα ότι ηγήθηκε μιας απάτης ύψους 262,5 δισεκατομμυρίων γουάν (37,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) βρίσκεται αντιμέτωπο με βρετανική έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο δημιούργησε ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων πολλών εκατομμυρίων λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με δικαστική απόφαση που επικαλείται το Bloomberg.
Το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA) εξετάζει κατά πόσον η συλλογή φοιτητικών ακινήτων που απέκτησαν ο Wenjun Tian και η σύζυγός του Jiangbao Hao αγοράστηκαν με χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως προκύπτει από την απόφαση. Είναι ύποπτοι στην Κίνα για την αρπαγή περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων λιρών (1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που προέρχονται από μια 14ετή απάτη, η οποία χρησιμοποίησε μια σειρά από εταιρείες-βιτρίνες για την υποβολή αιτήσεων για δόλια δάνεια, καθώς και για τη χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αγοράς.
Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε την Παρασκευή την έφεσή τους κατά της διαταγής να αποκαλύψουν λεπτομέρειες σχετικά με τα περιουσιακά τους στοιχεία. Θα τους επιτραπεί να κρατήσουν τα ακίνητα περιουσιακά τους στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο αξίας άνω των 14 εκατομμυρίων λιρών, εάν αποδειχθεί αργότερα ότι αγοράστηκαν νόμιμα, σύμφωνα με την απόφαση.
Περίπου 1.010 δάνεια είχαν ληφθεί από 59 εταιρείες-βιτρίνες
Συνολικά, οι κινεζικές αρχές δήλωσαν ότι περίπου 1.010 δάνεια είχαν ληφθεί από 59 εταιρείες-βιτρίνες υπό τον έλεγχο του Tian.
Οι δικηγόροι του ζευγαριού αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η NCA έδωσε μια «μονόπλευρη, μεροληπτική και παραπλανητική περιγραφή των στοιχείων», είπαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
Η έρευνα της NCA βασίστηκε σε πληροφορίες από τις κινεζικές αρχές, οι οποίες ενήργησαν από πολιτικά κίνητρα στο πλαίσιο της «διεθνικής καταστολής» των πολιτών, υποστήριξαν οι δικηγόροι. Το δικαστήριο δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το ζευγάρι είχε πολιτικό προφίλ ως κυβερνητικοί αξιωματούχοι ή ως πολιτικοί αντιφρονούντες στην Κίνα.
Ο Tian και η σύζυγός του μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα βίζας για επενδυτές που έχει πλέον καταργηθεί, με τη βοήθεια μιας αμφιλεγόμενης εταιρείας διαχείρισης πλούτου Dolfin Financial UK Ltd.
Η πτώση της χρηματοοικονομικής εταιρείας του Λονδίνου θέτει τους κατόχους της χρυσής βίζας σε εκκρεμότητα. Η Dolfin, η οποία επένδυσε πάνω από 10 εκατομμύρια λίρες για λογαριασμό τους το 2017, βρίσκεται τώρα υπό ειδική διαχείριση. Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς ερευνά την Dolfin για ένα φερόμενο σύστημα που βοηθούσε τους πελάτες της να αποκτήσουν παράνομα επενδυτική βίζα. Οι διαχειριστές της Dolfin και οι ιδρυτές της δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα για σχόλια.
Τα χρήματα ήταν ένα δώρο του Tian που προήλθε από την πώληση των μετοχών του σε μια κινεζική εταιρεία Dongsheng International Investment Group Co. τον Οκτώβριο του 2015, σύμφωνα με τα αρχεία της Dolfin που επικαλείται το δικαστήριο. Ο Tian μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2019, ένα χρόνο μετά τη σύζυγό του
Οι κινεζικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εναντίον τους το 2021, ενώ η έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε το 2022.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΙΝΣΕΤΕ: Στα 11,4 δισ. ευρώ ο τζίρος των ξενοδοχείων για το 2024
- ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
- Καρολάιν Λέβιτ: Ιστορική η αυριανή μέρα για την Αμερική οι ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς
- GM: Άλμα 16,7% στις πωλήσεις στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο 2025
- Fitch: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες – Επενδυτική βαθμίδα σε Eurobank και Εθνική
- Μητσοτάκης για εξωδικαστικό: Τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν – Οι έξι νέες πρωτοβουλίες
- Γαλλία: Το καλοκαίρι του 2026, πριν τις εκλογές, η απόφαση του Εφετείου για την καταδίκη της Λεπέν
- Τραμπ με τον πρόεδρο της Stellantis εν όψει των δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις