Διεθνή

Βρετανία: Έλεγχος στην EY για ελαττωματικά συστήματα πληροφορικής στα βρετανικά ταχυδρομεία

Financialreport.gr

Στη Βρετανία έχει προκληθεί σκάνδαλο και τα υπό κρατικό έλεγχο Ταχυδρομεία κλήθηκαν να πληρώσουν μεγάλες αποζημιώσεις

Η εποπτική αρχή της Μεγ. Βρετανίας που ελέγχει τις ελεγκτικές εταιρείες (Financial Reporting Council) ανακοίνωσε την Τετάρτη 16/4 ότι διερευνά τον έλεγχο της εταιρείας EY (Ernst Young) για τις οικονομικές καταστάσεις της κρατικής Post Office (βρετανική Ταχυδρομεία) για τα έτη που έληξαν τον Μάρτιο 2015 έως το 2018, με ιδιαίτερη αναφορά σε ζητήματα που σχετίζονται με το ελαττωματικό σύστημα πληροφορικής Horizon.

Στη Βρετανία προκλήθηκε σκάνδαλο και δημόσια κατακραυγή καθώς εκατοντάδες συνεργαζόμενοι ταχυδρόμοι εκδιώχθηκαν λανθασμένα λόγω ελαττωματικού λογισμικού (Orizon) που αναπτύχθηκε από τη Fujitsu.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφορά Τζήμερου για τα «χρεοκοπημένα Ελληνικά Ταχυδρομεία» και τις δουλειές με εταιρείες του πλέγματος «Ομάδας Αλήθειας»

Ο πρώην πολιτικός έχει εμπειρία από την αγορά της επικοινωνίας και της διαφήμισης

Ως αποτέλεσμα των αστικών αγωγών, το Ταχυδρομείο συμφώνησε να πληρώσει 57,7 εκατομμύρια λίρες σε διακανονισμό σε περισσότερους από 500 υποδιευθυντές ταχυδρομείων. Η κυβέρνηση ανέλαβε το πρόγραμμα αποζημίωσης εφέτος με συνολικό κόστος 1,8 δισ. £.

Το πρωί της Τετάρτης η εποπτική αρχή FRC αποκάλυψε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για τα οικονομικά έτη που ξεκινούν στις 29 Μαρτίου 2015, 27 Μαρτίου 2016, 26 Μαρτίου 2017 και 25 Μαρτίου 2018. Στόχος της έρευνας είναι η EY.

Η εποπτική αρχή ανέφερε ότι εστιάζει στο ρόλο των ελεγκτών στην τήρηση των προτύπων που ίσχυαν εκείνη την εποχή, και όχι στα ευρύτερα ζητήματα που σχετίζονται με το ίδιο το σύστημα πληροφορικής.

Να σημειωθεί πως τα Ταχυδρομεία δεν ταξινομούνται ως οντότητα δημοσίου συμφέροντος για ρύθμιση ελέγχου, αλλά η επίβλεψη ανατίθεται στον αρμόδιο φορέα, ο οποίος, στην περίπτωση αυτή, είναι το Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW).

Ωστόσο, η FRC δήλωσε ότι επανεξετάζει αυτό το θέμα «δεδομένων των αυξημένων υποχρεώσεων δημοσίου συμφέροντος».

Η FRC έχει επιβάλει πρόστιμα στις τέσσερις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες άνω των 154 εκατομμυρίων λιρών, τα τελευταία πέντε χρόνια για αποτυχίες ελέγχου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu