Οικονομία

Βουτιά οι εξαγωγές της Κίνας τον Ιούνιο

Η μεγαλύτερη πτώση (-12,4%) την τελευταία τριετία.

Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν τον περασμένο μήνα (Ιούνιο) με τον ταχύτερο ρυθμό από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 πριν από τρία χρόνια, καθώς η προβληματική παγκόσμια οικονομία ασκεί αυξανόμενη πίεση στους κινέζους φορείς χάραξης πολιτικής για νέα μέτρα τόνωσης.

Η δυναμική στην ανάκαμψη της Κίνας μετά την COVID-19 εποχή, επιβραδύνθηκε μετά από γρήγορη ανάκαμψη το πρώτο τρίμηνο, με τους αναλυτές να υποβαθμίζουν τώρα τις προβλέψεις τους για την οικονομία για το υπόλοιπο του έτους.

Οι εξαγωγές από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο κατέγραψαν πτώση 12,4% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, μετά από πτώση 7,5% τον Μάιο.

Οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν 6,8%, πιο απότομη από την αναμενόμενη πτώση 4,0% και πτώση 4,5% τον προηγούμενο μήνα.

Ο Lv Daliang, εκπρόσωπος της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων, απέδωσε την κακή απόδοση των εξαγωγών σε «αδύναμη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, στην επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων και την αυξανόμενη μονομερή δράση και προστατευτισμό», σχολιάζοντας τα στοιχεία σε συνέντευξη τύπου στο Πεκίνο.

Οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες – τον κορυφαίο προορισμό για τα κινεζικά προϊόντα – σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των βασικών εμπορικών εταίρων τους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς οι διπλωματικές εντάσεις αυξάνονται για την τεχνολογία και άλλα ζητήματα, ενώ οι εξαγωγές στη Ρωσία έχουν αυξηθεί απότομα, αν και από ένα μέτριο επίπεδο.

Με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας και τον προβληματικό τομέα ακινήτων περίπου το ένα τρίτο, οι προοπτικές της Κίνας για γρήγορη ανάκαμψη έχουν μειωθεί μετά τα lockdown που σχετίζονται με τον COVID που έπληξαν την οικονομία και το 2022.

Δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι η οικονομία της Κίνας πιθανότατα αναπτύχθηκε κατά 7,3% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν τα lockdown στη Σαγκάη και σε άλλες μεγάλες πόλεις περιόρισαν την παραγωγή, ενώ η ανάπτυξη για ολόκληρο το έτος προβλέπεται να περιοριστεί στο 5,5%. Η στατιστική υπηρεσία θα δημοσιεύσει στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του δεύτερου τριμήνου την ερχόμενη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση έχει θέσει έναν μέτριο στόχο αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 5% για εφέτος.

Μέτρα τόνωσης

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του τον Μάρτιο, έχει υποσχεθεί να εφαρμόσει μέτρα πολιτικής για να τονώσει τη ζήτηση και να τονώσει τις αγορές, αλλά λίγα συγκεκριμένα βήματα έχουν ανακοινωθεί και οι επενδυτές γίνονται ανυπόμονοι.

Το κινεζικό γουάν υποχώρησε έναντι του δολαρίου μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, αλλά οι αναλυτές είπαν ότι η περαιτέρω αδυναμία του νομίσματος αναμένεται να περιοριστεί καθώς οι επενδυτές στοχεύουν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου τον επόμενο μήνα και σε οποιαδήποτε πιθανή δράση για την οικονομική τόνωση.

Η δραστηριότητα των εργοστασίων στην Κίνα συρρικνώνεται τους τελευταίους μήνες, ενώ οι τιμές καταναλωτή έπεσαν στο χείλος του αποπληθωρισμού τον Ιούνιο και οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό τους σε περισσότερα από επτά χρόνια .

Οι κινεζικές εισαγωγές ημιαγωγών μειώθηκαν κατά 13,6% τον Ιούνιο, πιο αργή από την πτώση 15,3% που παρατηρήθηκε τον Μάιο, αλλά σηματοδοτεί περιορισμένη όρεξη μεταξύ των Κινέζων κατασκευαστών για επανεξαγωγή εξαρτημάτων σε τελικά προϊόντα.

Η ζήτηση για πρώτες ύλες έδειξε επίσης σημάδια αδυναμίας, με τις εισαγωγές χαλκού να μειώνονται κατά 16,4% τον Ιούνιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu