«Κανένας δεν εμφανίζεται στην Βουλή αυτόκλητος για να αναφέρει οτιδήποτε προφορικά ή εγγράφως. Οι αναφορές παρουσιάζονται από βουλευτή ή παραδίδονται στον Πρόεδρο». Αυτό γνωμοδότησε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής με βάση το άρθρο 69 του Συντάγματος ,για τις επιστολές που έστειλε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος στη Βουλή ζητώντας την ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Η γνωμοδότηση ήρθε μετά από ερώτημα του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα για «το κατά πόσο βάσει του Συντάγματος, των νόμων ή του Κανονισμού της Βουλής μπορεί να συγκαλείται με αυτό τον τρόπο η συγκεκριμένη ή άλλες Επιτροπές της Βουλής».
Στο «δια ταύτα» της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, σταχυολογούνται ότι:
1. Οι επιστολές του προέδρου της ΑΔΑΕ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έπρεπε να έχουν ως αποδέκτη τους τον Πρόεδρο της Βουλής. Η κοινοποίηση τους στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι αρμοδιότητα και ευθύνη του προέδρου της Βουλής.
2. Στην δεύτερη επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (της 20ης Ιανουαρίου 2023) διευκρινίζονται, πράγματι, τα θέματα που απασχολούν τον τρόπο εκπλήρωσης της αποστολής της ΑΔΑΕ. Φαίνεται δε να γίνεται επίκληση του περιεχομένου της παραγράφου 6 του άρθρου 8 του νόμου 5002/2022 ως τρόπου εκπλήρωσης της αποστολής της ΑΔΑΕ, συμφώνως προς την ως άνω ρύθμιση του ΚτΒ. Όμως, η εν λόγω ρύθμιση του νόμου 5002/2022 έχει ως αντικείμενο την πληροφόρηση, ατομικώς, του προέδρου της Βουλής, των αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και του υπουργού Δικαιοσύνης επί θεμάτων άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών.
3. […] Οι Επιτροπές συγκαλούνται σε συνεδρίαση, από τον πρόεδρό τους […] όταν το ζητήσει η κυβέρνηση ή τα μέλη της […] όταν το ζητά η πλειοψηφία ή το ζητούν τα 2/5 των μελών της. Ουδείς άλλος έχει επομένως αρμοδιότητα να ζητεί ή να υποδεικνύει, εν γένει, τη σύγκληση σε συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής, ούτε, πολλώ, μάλλον, έχει αρμοδιότητα να υποδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας της (επί παραδείγματι, αν η συνεδρίασή της θα είναι δημόσια ή μυστική). Σχετικώς, διευκρινίζεται ότι, στη δεύτερη επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ που έστειλε στην Επιτροπή Θεσμών αναφέρεται, πράγματι, ότι ο ίδιος δεν θεωρεί το σχετικό αίτημά του δεσμευτικό για τα αρμόδια όργανα της Βουλής.
4. Για την κοινοποίηση εγγράφου, προερχόμενο από ανεξάρτητη αρχή στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, θα πρέπει προηγουμένως να έχει οπωσδήποτε, αποσταλεί στον πρόεδρο της Βουλής.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ισπανία: Η κυβέρνηση θεσπίζει “κλιματική άδεια” μετ’ αποδοχών
- ΥΠΕΝ: Κονδύλια ύψους 750 εκατ. ευρώ για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας
- ΕΜΥ: Τροποποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
- Εμπορικά καταστήματα: Το ωράριο την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Πάτησε το κουμπί ο Πρωθυπουργός, ξεκίνησαν τα δρομολόγια
- Τραγωδία στα Σεπόλια: Συρμός του Προαστιακού παρέσυρε και σκότωσε γυναίκα
- Κουρέτας για Μετρό Θεσσαλονίκης: Η πόλη αποκτά ένα μέσο σύγχρονο, αξιόπιστο, ασφαλές
- ΗΠΑ: “Πράσινο φως” για την πώληση ανταλλακτικών και ραντάρ για τα F-16 στην Ταϊβάν
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις