Πολιτική

Βουλή: Με 160 ψήφους υπέρ Τασούλα η πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Στις 31 Ιανουαρίου η δεύτερη ψηφοφορία - Τα προγνωστικά λένε πως ο κος Τασούλας θα εκλεγεί με τις ψήφους έως 162 βουλευτών στην τέταρτη κάλπη στις 12 Φεβρουαρίου

Με 160 ψήφους υπέρ του Κωνσταντίνου Τασούλα ολοκληρώθηκε η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των ανεξάρτητων βουλευτών ο κ. Κώστας Τασούλας αναμένεται να λάβει το χρίσμα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα με πλειοψηφία έως 162 βουλευτών στην τέταρτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 12 Φεβρουαρίου.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 297 βουλευτές και έλαβαν:

-Κώστας Τασούλας (προτεινόμενος από ΝΔ): 160

-Λούκα Κατσέλη (προτεινόμενη από ΣΥΡΙΖΑ, υποστηριζόμενη από Νέα Αριστερά): 40

-Τάσος Γιαννίτσης (προτεινόμενος από ΠΑΣΟΚ): 34

-Κώστας Κυριακού (προτεινόμενος από Νίκη): 14

-Παρών: 49

Τον κ. Τασούλα ψήφισαν η ΝΔ (156 βουλευτές), ο Αντώνης Σαμαράς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ), ο (ανεξάρτητος προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες) Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, ο Μάριος Σαλμάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ), Γιάννης Σαράκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Ελληνική Λύση

Τη Λούκα Κατσέλη ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ (26 βουλευτές), η Νέα Αριστερά (11 βουλευτές), η Αθηνά Λινού (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Σαρακιώτης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΣΥΡΙΖΑ), Αθηνά Παπαϊωάννου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από Πλεύση Ελευθερίας).

Τον Τάσο Γιαννίτση ψήφισε το ΠΑΣΟΚ (31 βουλευτές) και οι Μπουρχάν Μπαράν (ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), Ράνια Θρασκιά (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΣΥΡΙΖΑ).

Τον Κώστα Κυριακού ψήφισαν η Νίκη (10 βουλευτές), οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης, Κώστας Φλώρος.

Παρών ψήφισαν το ΚΚΕ (21 βουλευτές), η Ελληνική Λύση (11 βουλευτές), η Πλεύση Ελευθερίας (6 βουλευτές), οι Σπαρτιάτες (5 βουλευτές), οι προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας (Ευάγγελος Αποστολάκης, Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης),ο Μιχάλης Χουρδάκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Πλεύση Ελευθερίας) και ο Θανάσης Χαλκιάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες).

Απόντες ήταν οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Γιώργος Ασπιώτης και ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης (απέστειλε επιστολή εξηγώντας την απουσία του χωρίς να δηλώνει πρόθεση ψήφου και η Γιώτα Πούλου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ και προσκείμενη στο Κίνημα Δημοκρατίας).

Σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις η διαδικασία περιλαμβάνει έως 5 ψηφοφορίες με τις δύο πρώτες να απαιτούν για την εκλογή Προέδρου πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών, η επόμενη 180, η τέταρτη 151 και η τελευταία σχετική πλειοψηφία.

Η υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα φαίνεται πως μπορεί να αποσπάσει πλειοψηφία 160 – 162 βουλευτών, των 156 της ΝΔ του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των ανεξάρτητων Μάριου Σαλμά, Παύλου Σαράκη, Χάρη Κατσιβαρδά και ενδεχομένως των Γιώργου Ασπιώτη και Μιχάλη Γαυγιωτάκη. Αυτό σημαίνει ότι «λευκός καπνός», δηλαδή εκλογή νέου ΠτΔ αναμένεται στην τέταρτη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου. Χρονικά οι ψηφοφορίες έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

– 1η ψηφοφορία 25 Ιανουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 200 βουελτές

– 2η ψηφοφορία 31 Ιανουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 200 βουλευτές

– 3η ψηφοφορία 6 Φεβρουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 180 βουλευτές

– 4η ψηφοφορία 12 Φεβρουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 151 βουλευτές και

– 5η ψηφοφορία 18 Φεβρουαρίου με σχετική πλειοψηφία.

Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της 12ης Φεβρουαρίου όταν και αναμένεται να βγει «λευκός καπνός» από την σχετική ψηφοφορία, ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης θα μεταβεί στο γραφείο του κ. Τασούλα να του αναγγείλει το τελικό αποτέλεσμα. Η ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας στις 13 Μαρτίου 2025 όταν και λήγει η θητεία της απερχόμενης προέδρου Κατερίνας Σακελλαρόπουλου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu