Πολιτική

Βουλή: Αρχίζει το ματς για τις τηλεφωνικές υποκλοπές – Μόνη εναντίον όλων η κυβέρνηση

Με το άνοιγμα της Βουλής σήμερα αρχίζει η διερευνητική διαδικασία για την πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Η Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα αυτής της εβδομάδας, δηλαδή τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την έγκριση του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη (17 ημέρες μετά την ανακοίνωση του διορισμού του, δηλαδή) και την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Αναφορικά με την Εξεταστική Επιτροπή, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσει σήμερα την πρότασή του, ορίζοντας ως αντικείμενό της τη διερεύνηση της απόπειρας παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από το παράνομο λογισμικό Predator και, στη συνέχεια, τη «νόμιμη» επισύνδεση του κινητού του από την ΕΥΠ. Την περίφημη, δηλαδή, παρακολούθηση για την οποία ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ήταν νόμιμη, αλλά εάν τη γνώριζα δεν θα την επέτρεπα», ενώ ο κ. Ανδρουλάκης ρωτά επιμόνως για ποιο λόγο τον παρακολουθούσαν το τρίμηνο που διεκδικούσε την προεδρία του κόμματός του.

Η Χ. Τρικούπη δεν συμφωνεί με την προσπάθεια της κυβέρνησης να επεκταθεί χρονικά η διερεύνηση «του τρόπου λειτουργίας της ΕΥΠ» από το 2012 μέχρι σήμερα – δηλαδή από την εποχή της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Τόσο ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος όσο και ο εκπρόσωπος Δημήτρης Μάντζος επέμειναν δημοσίως σ’ αυτή τη θέση, καλώντας τη ΝΔ «να πάει στον εισαγγελέα ή στη Βουλή» οποιαδήποτε καταγγελία για άλλες παρακολουθήσεις τα προηγούμενα χρόνια.

«Αν για παράδειγμα έρθει η Κ.Ο. της ΝΔ και μας πει ότι όσο ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας υπήρχαν αντίστοιχες πρακτικές ή ότι πρέπει να πάμε ακόμη πιο πίσω, στην περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς και η ΕΥΠ ήταν υπό την πολιτική εποπτεία του κ. Δένδια και του κ. Κικίλια, και υπάρχουν γι’ αυτό χειροπιαστές αποδείξεις, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε, πάντοτε υπέρ της Δημοκρατίας και της διαφάνειας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντζος.

Το κυβερνών κόμμα δεν αποκλείεται να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, αν και καταγγελίες έχουν υπάρξει ακόμα και για την περίοδο κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας των οποίων είχε κληθεί τότε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τηρείται αναμονή. Θεωρούν δεδομένη την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεχειλώσει το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής, με διερεύνηση σε βάθος δεκαετίας, ώστε «να προκληθεί μια χαοτική κατάσταση που θα εκφυλίσει τη διαδικασία».

Χτυποκάρδια στο Μαξίμου

Στο Μαξίμου δεν θεωρούν ότι αυτά μπορούν να ρίξουν την κυβέρνηση. Αυτό που ξεκάθαρα φοβούνται είναι η Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές, οι πληροφορίες που θα διαρρέονται για το θέμα μέσα από την ΕΥΠ αλλά και το τοξικό πολιτικό κλίμα που δημιουργείται για τον Πρωθυπουργό.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο το τελευταίο διάστημα, έχει δει πρόσωπα που θεωρούσα φίλια ή έστω συμμαχικά να χτυπάνε προσωπικά τον Πρωθυπουργό. Οι συνταγματολόγοι Σωτηρέλης-Αλιβιζάτος – που δεν τους λες και Συριζαίους- μιλάνε για πολιτική ευθύνη του Πρωθυπουργού και ότι με τέτοιο σκάνδαλο πρέπει να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος που προτάθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για την Επιτροπή Σοφών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μίλησε για απαράδεκτη πρακτική σχετικά με τις παρακολουθήσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για ξεκάθαρη προσωπική πολιτική ευθύνη του Πρωθυπουργού για την υπόθεση των υποκλοπών. Όλοι οι παραπάνω είναι συνταγματολόγοι, ανεξαρτήτως της πολιτικής κατεύθυνσής τους.

Οι «φίλοι» που τώρα τηρούν αποστάσεις 

Ο Γιάννης Στουρνάρας αρχίζει και μιλάει, όπως την Κυριακή στο Βήμα, για την σημασία της πολιτικής σταθερότητας υπονοώντας ότι ίσως μία μονοκομματική κυβέρνηση ΝΔ δεν μπορεί να καλύψει τη σημερινή κατάσταση.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς εδώ και καιρό προσπαθεί να παίξει ένα ρόλο υπερκομματικό κρατώντας ίσες αποστάσεις προς όλα τα κόμματα, προσδοκώντας σε μελλοντική αξιοποίηση ως πρωθυπουργού κοινής αποδοχής.

Ενώ πρόσφατα κάποιοι παρατήρησαν το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος ηθελημένα δεν αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα στο τελευταίο του βιβλίο, ίσως –κάποιοι λένε- για λόγους ισορροπίας, αλλά και για να παίξει το ρόλο του Μάριο Ντράγκι σε περίπτωση που υπάρξει είτε προσέγγιση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ – πιθανό σενάριο από την στιγμή που ΝΔ-ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε μεγάλη κόντρα για τις υποκλοπές – είτε μέσω οικουμενικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, το πιθανότερο σενάριο για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu