Επιχειρήσεις

Vodafone – Πάναφον A.E. : Δύο χρόνια ζημιές και αποεπένδυση 74 εκατ. ευρώ από τη μητρική

Αριστερά ο Χαράλαμπος Μπρουμίδης, διευθύνων σύμβουλος της Vodafone-Πάναφον Α.Ε. και δεξιά η Μαργκερίτα Ντέλλα Βάλλε, διευθύνουσα σύμβουλος της Vodafone Plc και πρόεδρος Δ.Σ. της θυγατρικής της, Vodafone - Πάναφον Α.Ε.

Η ελληνική θυγατρική του βρετανικού ομίλου τηλεπικοινωνιών Vodafone Plc δημοσιοποίησε τις οικονομικές καταστάσεις της 12μηνης χρήσης Απρίλιος 2022 – Μάρτιος 2023, με μεγάλη καθυστέρηση στις 19 Ιουνίου 2024

Το τεράστιο επενδυτικό κενό, που άνοιξε στην Ελλάδα κατά την πολυετή περίοδο της κρίσης χρέους, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδύσεις από μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις από το εξωτερικό, βρίσκεται συχνά-πυκνά στις πρώτες θέσεις της οικονομικής επικαιρότητας, καθώς αποτελεί μία από τις βασικότερες παραμέτρους για την αύξηση του ΑΕΠ σε βιώσιμη βάση. Αυτό το χαρακτηριστικό έχει δημιουργήσει και μία τάση, να προβάλλονται από το Μέγαρο Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι αξιόλογες επενδύσεις, που κάνουν κυρίως οι πολυεθνικές εταιρείες.

Όμως δεν υπάρχει καλύτερος καθρέπτης αυτών των επενδύσεων από τους ισολογισμούς των εταιρειών ή καλύτερα από τις οικονομικές καταστάσεις των θυγατρικών εταιρειών των πολυεθνικών ομίλων.

Πρόσφατα (στις 19 Ιουνίου 2024) δημοσιοποιήθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Vodafone – Πάναφον  Α.Ε, θυγατρική της βρετανικής Vodafone Plc στην Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι η  Vodafone τα τελευταία χρόνια με επικεφαλής την δευθύνουσα σύμβουλο ιταλίδα Μαργκερίτα Ντέλλα Βάλλε (Margherita Della Valle), αποεπενδύει από θυγατρικές εταιρείες ανά την Ευρώπη για να συμμαζέψει τον όμιλο που που μετά το Brexit παραπαίει.

Ευτυχώς για την Ελλάδα,  η διευθύνουσα σύμβουλος της Vodafone Plc (είναι και πρόεδρος στη  θυγατρική της, Vodafone – Πάναφον A.E. ),  η οποία έφθασε στο σημείο να πουλήσει μέχρι και την ιταλική θυγατρική – και όπως έγραψαν οι Financial Times είναι σαν να πουλούσε το σπίτι της (σ.σ. αλλά το πούλησε) – επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου και ξεκαθάρισε ότι δεν θα πουλήσει την εδώ θυγατρική της και ότι συνεχίζει τις επενδύσεις σε οπτικές ίνες (σ.σ. οι οποίες επενδύσεις χρηματοδοτούνται κυρίως από προγράμματα  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης και πολύ λίγο από ίδια κεφάλαια. Επιπλέον,  οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας παίρνουν πολλές δουλειές για την ψηφιοποίηση του δημοσίου και των φορέων του στην προσπάθεια απορρόφησης των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης).

Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της Vodafone – Πάναφον  αφορούν στην 12μηνη οικονομική χρήση Απρίλιος 2022 – Μάρτιος 2023, δηλαδή μία περίοδος που έχει ολοκληρωθεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Ομως, αυτή η  σημαντική καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση οφείλεται στη δυνατότητα που η νομοθεσία δίνει στις εταιρείες και την οποία αξιοποιούν αρκετές, όπως η συγκεκριμένη σε αυτή την περίπτωση.

Ομως είναι τα τελευταία δημοσιοποιημένα-πιστοποιημένα στοιχεία από ορκωτούς ελεγκτές στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν την πορεία της εταιρείας και από τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες (η διοίκηση της Vodafone Πάναφον Α.Ε. μέχρι και την ώρα δημοσίευσης του παρόντος άρθρου δεν έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις και έχει ακόμα τις πιο παλιές, δηλαδή της περιόδου 1η Απριλίου 2021 – 31η Μαρτίου 2022).

Για αυτές τις πληροφορίες και τα στοιχεία ζητήσαμε και την άποψη της διοίκησης της εταιρείας, ώστε να τις συμπεριλάβουμε στο άρθρο μας για να μην υπάρχουν παρερμηνείες. Σε επικοινωνία που είχαμε με εκπρόσωπο της διοίκησης, μας ζητήθηκε πίστωση χρόνου μιας εβδομάδας, η οποία έληξε την προηγούμενη Παρασκευή, χωρίς να απαντήσει.

Να σημειωθεί πως διευθύνων σύμβουλος της Vodafone -Πάναφον είναι  ο Χάρης Μπρουμίδης, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι της εταιρείας το 2016 (είχε αναλάβει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος).

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της περιόδου Απρίλιος 2022 – Μάρτιος 2023, η εταιρεία παρουσίασε για δεύτερη συνεχή χρονιά αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους, δηλαδή ζημιές 16,1 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν έχει αναφερθεί στις ανακοινώσεις της διοίκησης. Την αμέσως προηγούμενη 12μηνη χρήση (1η Απριλίου 2021 – 31η Μαρτίου 2022) το αρνητικό αποτέλεσμα μετά από φόρους ήταν 4,8 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία του ενεργητικού προκύπτει συρρίκνωση του ισολογισμού της εταιρείας στην Ελλάδα και μείωση του επενδυτικού αποτυπώματος. Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων (σύνολο ενεργητικού) μειώθηκε σε 1,759 δισ. ευρώ από 1,843 δισ. ευρώ.

Το πάγιο ενεργητικό μειώθηκε (1,507 δισ. από 1,589 δισ. ευρώ) και δεν προκύπτουν σημαντικές επενδύσεις, σε αντίθεση με τις κατά καιρούς ανακοινώσεις της διοίκησης.

Από τα στοιχεία φαίνεται ότι η εταιρεία επέστρεψε στη μητρική ποσό 73,7 εκατ. ευρώ κάτι που ισοδυναμεί με αποεπένδυση και συρρίκνωση των απασχολούμενων ιδίων κεφαλαίων. Αποτέλεσμα της επιστορφής κεφαλαίου και των ζημιών ήταν τα ίδια κεφάλαια να μειωθούν σε μόλις 367 εκατ. ευρώ από 457 εκατ. ευρώ). Δηλαδή, η μητρική αποεπενδύει από την Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα ωφελείται τόσο μέσω δανείου που έχει χορρηγήσει στην Vodafone Παναφον, όσο και μέσω αγορών προϊόντων και υπηρεσιών (η Vodafone Ελλάδος αγοράζει από τη μητρική) ποσού άνω των 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μέχρι και ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού της θυγατρικής στην Ελλάδα μειώθηκε την 31 Μαρτίου 2023 σε 1.699 άτομα από 1.721 άτομα ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε μόλις 1,9% που σημαίνει ότι δεν κάλυψε ούτε το πληθωρισμό του έτους (3,5% σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής -ΕΛΣΤΑΤ).

Σε ότι αφορά το βασικό τμήμα των εσόδων, το κομμάτι της κινητής τηλεφωνίας παρουσιάζει πτώση εσόδων 529,9 εκατ. ευρώ από 548,8 εκατ. ευρώ. Που οφείλεται αυτή η πτώση; Πως εξελίχθηκε ο αριθμός των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας;

Μεταξύ των άλλων ρωτήσαμε την διοίκηση της εταιρείας εάν υπάρχουν νεότερα σχετικά με τον φορολογικό έλεγχο του Μαΐου 2024 για την περίοδο 1/4/2018-31/3/2021;

Τέλος και με δεδομένο,  ότι η εταιρεία προωθεί την συνδρομητική τηλεόραση, ρωτήσαμε:  α) για την εξέλιξη των συνδρομητών που είναι ταμειακώς τακτοποιημένοι, β) εάν υπάρχουν επισφάλειες και γ) εάν αυτή η υπηρεσία δίνει με οποιονδήποτε τρόπο και με ποιον προστιθέμενη αξία στην ελληνική εγχώρια παραγωγή;

Χρήστος Ιωάννου
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu