Επιχειρήσεις

Βιοτέχνες: Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του φορολογικού νομοσχεδίου, αναζήτηση 100.000 εργαζομένων

Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης

Ο κλάδος των βιοτεχνών αντιστέκεται και μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια, με το 2023 να δέχεται πάνω από 1200 νέες εγγραφές

Έλλειψη προσωπικού περί τους 100.000 εργαζομένους, σε όλους τους τομείς της βιοτεχνίας, σε βάθος πενταετίας, περισσότερες εγγραφές πάρα διαγραφές νέων μελών το 2023 και σφοδρή κριτική στο φορολογικό νομοσχέδιο. Με αυτές τις προκλήσεις ξεκίνησε το 2024 για τους βιοτέχνες όχι μόνο της Αττικής, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, που εξακολουθούν, παράλληλα, να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως το υψηλό κόστος των πρώτων υλών, η ενέργεια, αλλά και εκ νέου τα μεταφορικά, λόγω της πρόσφατης έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως δηλώνει στο  FinancialReport  ο Πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης “πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δεν αντιμετωπίζει τους κλάδους της βιοτεχνίας σαν μονάδα, δεν βλέπει τις ξεχωριστές ανάγκες τους και πώς μπορούν να προχωρήσουν μπροστά, αλλά τους τσουβαλιάζει. Για το λόγο αυτό, παρότι έχει ψηφιστεί, είμαστε ήδη σε διαδικασία νομικής προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με άλλους 19 επαγγελματικούς κλάδους, όπως οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι οδηγοί ταξί, το ΕΕΑ κλπ, προκειμένου να διατυπώσουμε νομικά τα επιχειρήματά μας, σε μία ύστατη προσπάθεια να κηρυχθεί το νομοσχέδιο ως αντισυνταγματικό».

Την ίδια στιγμή, από πλευράς των βιοτεχνών διατυπώνεται,  η ανάγκη για ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από 96-120, καθώς αποτελεί τροχοπέδη για την περαιτέρω εξέλιξή τους: «Το 50% σχεδόν των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν χρέη προς το Δημόσιο και διάφορους φορείς και το 35-40% μόνο στο Δημόσιο. Οι επαγγελματίες αυτοί θα έπαιρναν ανάσα από μια ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις, αυτό αποτελεί ένα μόνιμο και πάγιο αίτημά μας» υπογραμμίζει ο επικεφαλής του φορέα.

Στην παρούσα φάση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας διαθέτει πάνω από 35 000 μέλη, από τα οποία τα 1227 περίπου ενεγράφησαν το 2023, ενώ αντίστοιχα οι διαγραφές έφτασαν τις 526.

Από αυτές τις νέες εγγραφές οι περισσότερες είναι ατομικές επιχειρήσεις, δεύτερες έρχονται, οι προσωπικές μορφές εταιρειών (Ο.Ε, Ε.Ε.), ενώ έπονται οι ΙΚΕ και ακολούθως οι ΕΠΕ και οι Α.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από αυτόν τον αριθμό, οι περισσότεροι προέρχονται από κατάσταση διαδοχής, καθώς οι γονείς τους είχαν δική τους βιοτεχνία επί σειρά ετών, ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 8% καλύπτουν οι μετανάστες που απασχολούνται σε διάφορους κλάδους που συνδέονται με τη βιοτεχνία, κυρίως στις οικοδομές και τις κατασκευές.

Σε ό,τι αφορά, δε, τους τομείς που δέχθηκαν τις περισσότερες εγγραφές το 2023 αυτοί ήταν στους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας, του κοσμήματος, του έτοιμου ενδύματος και των κατασκευών, ειδικά στους τομείς των ηλεκτρολόγων και των υδραυλικών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Επιμελητήριο, πρόκειται για μετανάστες δεύτερης γενιάς, που έχουν γεννηθεί ή έχουν ζήσει τα περισσότερα χρόνια τους στη χώρα μας και πλέον δραστηριοποιούνται νόμιμα σε αυτούς τους κλάδους, αποδίδοντας τα νόμιμα στο κράτος.

Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν αρκετές νέες εγγραφές και από τον κλάδο των νέων τεχνολογιών, ιδίως από τους τομείς του software και του hardware, γεγονός που αποδεικνύει και από αυτή την πλευρά την ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα τα τελευταία χρόνια.

Να σημειωθεί πως το 2023 εξάλλου ήταν και ένα έτος ορόσημο για το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο γιατί εντάχθηκε σε διάφορα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού όπως το CRM και υλοποίησε δύο προγράμματα ΕΣΠΑ σε σχέση με κατάρτιση- επιμόρφωση στις ΜμΕ.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Παύλος Ραβάνης δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος, λέγοντας ότι «αυτό που μας δείχνει η πορεία των βιοτεχνών τα τελευταία χρόνια είναι ότι ο κλάδος, παρά τα προβλήματα, αντιστέκεται και γίνεται μεγαλύτερος ενώ ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι έρχονται στους κόλπους του νέοι, ηλικιακά και επαγγελματικά, που έχουν τη διάθεση να αναπτύξουν περισσότερο τις επιχειρήσεις τους».

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu