Επιχειρήσεις

Βιομηχανία και λιανεμπόριο: Χωρίς αναβολή η πλήρης εφαρμογή της κάρτας εργασίας από 1 Ιουλίου

Κάποιες εταιρείες έχουν ξεκινήσει πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Χωρίς καμία άλλη παράταση ξεκινά από τη Δευτέρα 1η Ιουλίου η πλήρης εφαρμογή της κάρτας εργασίας, σε κλάδους όπως η βιομηχανία και το λιανεμπόριο, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου.

Κατά όσα αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο Financial Report, τις επόμενες εβδομάδες λήγουν οι προθεσμίες για ΚΑΔ που αφορούν ειδικότερα τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, μετά από παράταση τριών μηνών που είχε δοθεί μέσα στην άνοιξη, ενώ δεν θα υπάρχει δυνατότητα άλλης προθεσμίας.

Υπενθυμίζεται ότι για τους νέους κλάδους που προστίθενται στη διαδικασία, υποχρέωση χρήσης της ψηφιακής κάρτας έχουν και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκτός χώρου επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει καταγεγραμμένο το ακριβές ωράριό τους, το οποίο και θα πρέπει να τηρείται. Μάλιστα, όπως δηλώνουν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, τυχόν καταστρατήγηση του ωραρίου θα εντοπίζεται κατόπιν ελέγχου που θα γίνεται από τους επιθεωρητές εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ιούνιος θα είναι μήνας κατά τον οποίο οι περισσότερες εταιρείες των δύο κλάδων θα προβούν σε σημαντικές αλλαγές στην καταγραφή των ωρών εργασίας των υπαλλήλων τους.

Σύμφωνα με στέλεχος της λογιστικής εταιρείας Computax στο Financial Report, «είναι μεγάλος ο αριθμός των εταιρειών που έχουν προχωρήσει σε πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, έτσι ώστε να μην έχουν θέματα από τις αρχές του επόμενου μήνα, ενώ έχουν γίνει και σχετικά σεμινάρια στους εργαζομένους τους. Ωστόσο, είναι και αρκετές εταιρείες, σχεδόν το ήμισυ, οι οποίες κάνουν τη σχετική διαδικασία τώρα».

Στο επίκεντρο οι εταιρείες τεχνολογίας

Ως εκ τούτου, το καλοκαίρι ξεκίνησε με σημαντικό όγκο εργασίας για τις εταιρείας τεχνολογίας που παρέχουν τις σχετικές λύσεις.

Τόσο οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας του κλάδου, όσο και οι πιο μικρές έχουν μπει, ήδη, από το 2022 στην διαδικασία να προσφέρουν έτοιμα πακέτα λύσεων, τα κέρδη από τα οποία για τις περισσότερες αποτελούν, πλέον ένα μεγάλο κομμάτι του κύκλου εργασιών τους.

K όσα τονίζει στο Financial Report στέλεχος της εταιρείας τεχνολογίας Atermon, «το κόστος προκειμένου να ενταχθεί μια εταιρεία στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας ποικίλει ανάλογα με την εταιρεία και συνήθως ξεκινά από ένα ελάχιστο κόστος 2000 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει το καταγραφικό μηχάνημα, το λογισμικό το οποίο θα πρέπει να έχουν οι υπολογιστές των εταιρειών, τις κάρτες QR code των εργαζομένων, καθώς και την after sales τεχνική υποστήριξη, η οποία συνεχίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας. Η υποστήριξη αυτή τιμάται σε ετήσια βάση και είναι γύρω στα 400 ευρώ το χρόνο, μετά τους πρώτους μήνες, οι οποίοι συνήθως παρέχονται δωρεάν».

Εξάλλου, η Epsilon Net σε τακτά χρονικά διαστήματα, και ανάλογα με το ποιοι κλάδοι καλούνται να μπουν στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, βγάζει προσφορές με μειωμένες τιμές μέχρι και 20%, με στόχο να προσεγγίσει και πιο μικρές εταιρείες.

Παράλληλα, η Entersoft στη δική της λύση παρέχει δωρεάν επιμέρους κομμάτια της διαδικασίας όπως το ψηφιακό ωράριο, καθώς και το Entersoft Clock για τη σήμανση εισόδου-εξόδου, ενώ η Softone παρέχει σε κλάδους ειδικά δωρεάν σεμινάρια στα οποία διαφημίζει τις δικές της λύσεις, δίνοντας ταυτόχρονα και κατευθύνσεις σε σχέση με το νέο αυτό πεδίο.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu