Μοναδική ευκαιρία λόγω χρηματοδότησης με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Eu chips act
Αλλεπάλληλοι κώδωνες κινδύνου προκειμένου η Ελλάδα να μην χάσει το τρένο των επενδύσεων για τη βιομηχανία των ημιαγωγών ακούγονται τους τελευταίους μήνες και θα γίνουν πιο έντονοι εφέτος (2024) για τις εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο.
Η αγορά των ημιαγωγών ή αλλιώς μικροτσίπ, εκτιμάται σήμερα σε εκατοντάδες δισεκατομύρια και αναμένεται ότι θα φτάσει στο 1 τρισεκατομμύριο μέχρι το 2030. Πρωτοπόροι στην παραγωγοί της στην παρούσα φάση είναι χώρες όπως η Κίνα και η Ταιβάν, με την Ευρώπη να είναι ακόμα ουραγός τόσο στην τεχνογνωσία, όσο και στην κατασκευή.
Αυτό τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ενωσης Αναδυόμενων Τεχνολογιών HETIA, Εμμανουήλ Ζερβάκης. Όπως ανέφερε «πρόσφατη έρευνα της Mc Kinsey έδειξε ότι μέχρι το τέλος της
δεκαετίας, η αγορά των μικροτσίπ θα φτάσει το ένα τρισ. δολάρια και ότι η ευρωπαϊκή δράση Eu chips act αναμένεται να μοχλεύσει επενδύσεις πάνω από 40 δισ ευρώ. Η δε, Ελλάδα έχει μια
μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αρκείο ο ρόλος της πολιτείας να γίνει καταλύτης των εξελίξεων, να δοθούν κίνητρα και να γίνουν
περισσότερες επενδύσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κύριες αγορές που οδηγούν αυτή τη μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος για τη βιομηχανία των μικροτσίπ είναι η αυτοκινητοβιομηχανία και το διαδίκτυο των
πραγμάτων (Internet of Things). Kατά τους αρμόδιους φορείς του κλάδου, τα μικροτσίπ χρησιμοποιούνται παντού σήμερα και μια πιθανή έλλειψή τους θα οδηγήσει σε σημαντική οπισθοδρόμηση των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και σταδιακή μείωση της ποιότητας ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο.
Υπάρχουν δε, συγκεκριμένες βιομηχανίες που η εξέλιξη τους εξαρτάται αποκλειστικά από τα μικροτσίπ και τις δυνατότητές τους και τέτοιες είναι, εκτός από τη αυτοκινητοβιομηχανία, τα κινητά τηλέφωνα,τα tablets, οι υπολογιστές, οι servers, καθώς και οι οικιακές συσκευές π.χ. τηλεοράσεις. Πρακτικά δηλαδή όλες αυτές οι συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά όλοι μας.
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Το οικοσύστημα ημιαγωγών στην Ελλάδα δεν είναι στάσιμο. Εχει μερικώς εξελιχθεί τα τελευταία 20 χρόνια, με την ίδρυση κέντρων σχεδιασμού από μεγάλες πολυεθνικές και την παράλληλα ίδρυση σημαντικού αριθμού νεοφυών εταιρειών.
Χαρακτηριστικό είναι, πως σύμφωνα με τον κ. Ζερβάκη, μέσα στο 2023, υπήρχαν περίπου 25 εταιρείες που στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται κυρίως στον σχεδιασμό ολοκληρωμένων κυκλωμάτων σε υψηλές συχνότητες με χρήση state of the art τεχνολογιών.
Την ίδια στιγμή, 30 εταιρείες-τεχνοβλαστοί (spin-off) που θα σχετίζονται με την τεχνολογία των ημιαγωγών, έναντι 16 σήμερα, εκτιμάται ότι θα υπάρχουν στο ΑΠΘ, μέσα στο 2024, σύμφωνα με την επικεφαλής του γραφείου μεταφοράς τεχνολογίας του ιδρύματος, Έρη Τόκα. Η κυρία Τόκα ανέφερε, επίσης, ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει σήμερα 1170 ενεργά πρότζεκτ σε συνεργασία με τη βιομηχανία και 87 ενεργές πατέντες, εκ των οποίων 50 εθνικές, 20 ευρωπαϊκές και 17 PCT (διεθνείς).
Κώστας Μάλλιος, General Manager Applied Materials: Η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει στο σχεδιασμό ημιαγωγών
Από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως που είδαν την ευκαιρία στη βιομηχανία ημιαγωγών και εξακολουθούν να δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι η Applied Materials με έδρα τις ΗΠΑ και την εταιρεία να διαθέτει παράρτημα και στην Ελλάδα, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
Κατά τον General Manager της ΑΜ, Kώστα Μάλλιο «μέσα στο 2024 είναι το κατάλληλο timing προκειμένου η Ελλάδα να μην χάσει αυτή την ευκαιρία να μπορέσει να επενδύσει στη βιομηχανία ημιαγωγών. Tώρα που η Ευρώπη δίνει χρήματα για να ‘’χτίσει’’ ένα δικό της βιομηχανικό οικοσύστημα ημιαγωγών, μακριά από τις μεγάλες παραγωγές της Ασίας, είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας να αξιοποιήσει αυτό που περνά από μπροστά της.
Η Ελλάδα έχει ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό που εξειδικεύεται στον σχεδιασμό ημιαγωγών και θεωρώ ότι εκεί είναι, καταρχήν, που πρέπει να δοθεί βάση για να μπορέσει να καινοτομήσει τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη και να διεκδικήσει μέρος αυτών των χρημάτων που θα δοθούν για επενδύσεις».
Φον Ντερ Λάιεν: Ανάγκη μαζικής παραγωγής στην Ευρώπη
Τον περασμένο Μάιο, στο περιθώριο των εγκαινίων εργοστασίου παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, παράλληλα με το πρόγραμμα Eu Chips Αct, είχε δηλώσει ότι υπάρχει ανάγκη για μαζική παραγωγή μικροτσιπ από χώρες της Ευρώπαϊκής Ένωσης.
«Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επενδύσουν για να "παράγουν μαζικά" ημιαγωγούς στη γηραιά ήπειρο προκειμένου να μειώσουν την εξάρτηση από την Ασία σε αυτό τον στρατηγικό τομέα, κυρίως για την ενεργειακή μετάβαση» είχε τονίσει χαρακτηριστικά.
Η Φον Ντερ Λάιεν είχε βρεθεί στα εγκαίνια επένδυσης ύψους άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω της οποίας ο γερμανικός όμιλος Infineon θα παράγει από το 2026 γκοφρέτες πυριτίου διαμέτρου 300 mm για ημιαγωγούς.
Τι είναι το Eu Chips Act
Με τη δράση του να βρίσκεται σε ισχύ από τις 21 Σεπτεμβρίου του 2023, η ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα (Eu Chips Act) σχεδιάστηκε για να ενισχύσει το οικοσύστημα ημιαγωγών στην ΕΕ, να διασφαλίσει την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και να μειώσει τις εξωτερικές εξαρτήσεις.
Σύμφωνα με φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί βασικό βήμα για την τεχνολογική κυριαρχία της ΕΕ και ξεκίνησε τη λειτουργία του με στόχο να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα επιτύχει τον στόχο της ψηφιακής δεκαετίας για διπλασιασμό του μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς στους ημιαγωγούς στο 20%.
Αυτό θα το πράξει εστιάζοντας σε 5 στρατηγικούς στόχους: Στην ενίσχυση της ερευνητικής και τεχνολογικής υπεροχής, στην οικοδόμηση και ενίσχυση της ικανότητας της Ευρώπης να καινοτομεί στον σχεδιασμό, στην κατασκευή και τη συσκευασία προηγμένων μικροκυκλωμάτων, στη θέσπιση κατάλληλου πλαισίου για την αύξηση της παραγωγής έως το 2030, στην αντιμετώπιση της έλλειψης δεξιοτήτων και προσέλκυση νέων ταλέντων και στην ανάπτυξη μιας εις βάθος κατανόησης των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού ημιαγωγών.
Για την παραγωγή και δημιουργία χώρων παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη έχει εξαγγελθεί από την ΕΕ, καταρχήν, το ποσό των 43 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Τρία νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 100MW
- ΕΛΣΤΑΤ: Αναιμική αύξηση 0,4% του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Σεπτέμβριο και 0,8% το γ΄τρίμηνο
- Εμπορικός στόλος: Αύξηση 0,4% στη δύναμή του τον Σεπτέμβριο
- Θεοδωρικάκος: “Ελεγχοι σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων”
- MicroSmart ΑΕ – Μικροπιστώσεις: Πιστοποιημένη με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντολογίας
- ΜΕΤΚΑ: Ζήτησε και πήρε παράταση 18 μηνών για την «Παράκαμψη της Χαλκίδας» των 210 εκατ. ευρώ
- Μήνυση Λινού σε Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμιση
- Απεργούν οι εργαζόμενοι σε καζίνο στο …Las Vegas
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις