Με το τσουνάμι που προκαλεί το ΑΙ, οι καλές πρακτικές των επιχειρήσεων θα είναι παρελθόν γρήγορα και θα είναι τόσο μεγάλες οι αλλαγές, που δεν θα προλαβαίνουν να τις ακολουθήσουν
Αλλαγές που θα σηματοδοτήσουν νέες ισορροπίες στους περισσότερους από τους κλάδους των επιχειρήσεων αναμένεται να φέρει η τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια, την ώρα που οι ανισότητες ανάμεσα στους κλάδους παραμένουν και ο μέσος όρος επενδύσεων είναι σε χαμηλό επίπεδο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χαρακτηριστικό είναι στο πρόσφατο φόρουμ των Δελφών, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της TITAN Cement Group, παραδέχθηκε ότι η βιομηχανία είναι εκτεθειμένη στην επανάσταση της ΑΙ, σημειώνοντας, ότι ο κλάδος ξεκινά από μειονεκτική θέση, καθώς έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά επενδύσεων στην ΑΙ σ’ όλη την Ευρώπη. «Κάθε μεγάλη ανατροπή είναι κίνδυνος γι’ αυτούς που θα μείνουν πίσω, αλλά και ευκαιρία για όσους την αγκαλιάσουν γρήγορα. Το κράτος έχει θέσει το νομικό πλαίσιο, έχει δημιουργήσει υποδομές, ενώ υπάρχει και ένα οικοσύστημα με συνέργειες. Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε, αλλά οι προϋποθέσεις συντρέχουν για να τρέξουμε πιο γρήγορα».

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος
Σύμφωνα, ωστόσο, με στοιχεία της Gartner, ο αριθμός των επιχειρήσεων που υιοθετούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, από 5% που ήταν το 2023, μέχρι το 2027 θα έχει δεκαπλασιαστεί. «Το Generative AI έχει γίνει κορυφαία προτεραιότητα και έχει πυροδοτήσει τεράστια καινοτομία σε νέα εργαλεία πέρα από τα μοντέλα βάσης», δήλωσε ο Arun Chandrasekaran, διακεκριμένος αντιπρόεδρος αναλυτής της Gartner. Η ανάλυση της εταιρείας περιέγραψε ορισμένες από τις καινοτομίες που προβλέπεται να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στους οργανισμούς τα επόμενα δέκα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών εφαρμογών με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης, των θεμελιωδών μοντέλων και της διαχείρισης, εμπιστοσύνης, κινδύνου και ασφάλειας.
Ναυτιλία: Μείωση κόστους
Η μείωση του κόστους που φέρνουν οι εφαρμογές ΑΙ είναι βασικό πλεονέκτημα στη παγκοσμια, αλλά και την εγχώρια ναυτιλία σύμφωνα με την Άλκηστις Κυριακοπούλου, Chief Business Officer της DeepSea Technologies. Όπως τόνισε η ίδια στο πρόσφατο φόρουμ των Δελφών, οι σχετικές εφαρμογές μπορούν να δείξουν πόση ενέργεια χρειάζεται για να μετακινηθεί το πλοίο και στη συνέχεια να γίνει βελτίωση της μετακίνησης ενώ πριν το ΑΙ υπήρχαν παραδοσιακές αποφάσεις από την εταιρεία και ήταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που ο καπετάνιος αποφάσιζε ανάλογα με την εμπειρία του. «Το ΑΙ έχει δει 10.000 ταξίδια, αναλύει όλες τις πιθανές διαδρομές, βρίσκει τη βέλτιστη ταχύτητα και μπορεί να μειώσει τα καύσιμα κατά 10%» σχολίασε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, έκανε λόγο για το πως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην πρόβλεψη των καθαρισμών των πλοίων από μικροοργανισμούς και στη σωστή λειτουργία των μηχανημάτων μέσα σε αυτά. Η βασική πρόκληση του ΑΙ για την ίδια είναι η υλοποίησή του, το αν θα γίνει εσωτερικά ή εξωτερικά στην εταιρεία, ενώ φέρνει και μια γενικότερη αλλαγή εταιρικής κουλτούρας, για την οποία μπορεί να χρειαστεί και η σχετική εκπαίδευση στο προσωπικό.
Το 75% των στελεχών επιχειρήσεων χρησιμοποιούν ήδη ΑΙ
Την ίδια στιγμή, τα περισσότερα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων χρησιμοποιούν ήδη τεχνητή νοημοσύνη. Όπως ανέφερε στο Financial Report o κ. Αλέξανδρος Παπασπυρίδης, Σύμβουλος, AP Legal Law Firm, Managing Partner, Nefos Consulting υπάρχουν ήδη 400 εκατ. χρήστες στο Chat GPT, είναι σχεδόν καθολική η χρήση της τεχνολογίας και το ποσοστό των χρηστών μεγαλώνει συνεχώς. «Γιαυτούς, το ΑΙ είναι «συνεργάτης σκέψης» και όχι απλά τεχνολογία που έχει επίδραση στην παραγωγικότητα και την ταχύτητα που γίνονται οι εργασίες. Ενδεικτικό είναι, επίσης, ότι το 75% των στελεχών χρησιμοποιούν ήδη ΑΙ και δεν περιμένουν τις επιχειρήσεις τους να τους καθοδηγήσουν».

O Aλέξανδρος Παπασπυρίδης
Για τον ίδιο, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα όραμα μετασχηματισμού στις επιχειρήσεις, όμως θα πρέπει να συνδυάζεται με την απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού και την ορθή αντίληψη του οργανισμού σε σχέση με την ψηφιοποίηση.
Καλύτερη αξιολόγηση των εργαζομένων
Ως «τσουνάμι» που θα αφήσει πίσω στο παρελθόν πολλά απ’ όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα στον ψηφιακό κόσμο χαρακτήρισε το ΑΙ, ο κ. Κωνσταντίνος Θεοτοκάς, CEO της Atcom, εταιρεία τεχνολογίας στην οποία πρόσφατα επένδυσε η Aegean στο φόρουμ των Δελφών. Με βάση τα όσα δήλωσε, διαφορετικά projects ψηφιακού μετασχηματισμού θα υλοποιούνται πλέον πάρα πολύ γρήγορα, όπως πχ η καλύτερη και πιο γρήγορη αξιολόγηση των υποψήφιων εργαζομένων. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι με το τσουνάμι που προκαλεί το ΑΙ, οι καλές πρακτικές των επιχειρήσεων θα είναι παρελθόν γρήγορα και θα είναι τόσο μεγάλες οι αλλαγές, που δεν θα προλαβαίνουν να τις ακολουθήσουν. Ωστόσο, για τον κ. Θεοτοκά, η προσωποποίηση των δεδομένων για την ικανοποίηση των ατομικών αναγκών είναι η βασική λειτουργία του ΑΙ που βοηθά άτομα και επιχειρήσεις.
Αντ. Κοτζαμανίδης, Entersoft-Softone: Διασύνδεση τραπεζών με επιχειρήσεις
Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις τράπεζες ως στόχους της ΑΙ έθιξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Entersoft-Softone, Αντώνης Κοτζαμανίδης, αναφέροντας ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κάνει έναν αγώνα δρόμου και ότι έχει γίνει πολλή δουλειά έτσι ώστε σήμερα να συμμορφώνονται με διαδικασίες τους κράτους, όπως τα POS, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά δελτία αποστολής». Πρόσθεσε, δε, ότι όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «τώρα ήρθε η ώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη να εκδημοκρατίσει τη δυνατότητα πρόσβαση σε experts και αναβαθμισμένες πληροφορίες», ενώ όπως δήλωσε το επόμενο βήμα για την ελληνική οικονομία, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, είναι η διασύνδεση των τραπεζών με τις επιχειρήσεις για γρηγορότερες συναλλαγές μεταξύ τους.

O Αντώνης Κοτζαμανίδης
Τράπεζες: Καθημερινό εργαλείο δουλειάς
Την ίδια στιγμή, το ΑΙ εμφανίζεται ως καθημερινό εργαλείο δουλειάς στις τράπεζες. Με βάση τα όσα τόνισε στο φόρουμ, ο Retail & Digital Banking της Eurobank Α.Ε., Ιάκωβος Γιαννακλής, η προσέγγιση είναι τόσο οριζόντια όσο και κάθετη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ψηφιακή βοηθό “Εύα”, η οποία υποστηρίζει τους πελάτες στην ιστοσελίδα της τράπεζας, ενώ υπάρχει και αντίστοιχη εσωτερική έκδοση για την επικοινωνία μεταξύ εργαζομένων. Ανέφερε επίσης, πως η AI χρησιμοποιείται και στον τομέα του μάρκετινγκ, προσαρμόζοντας περιεχόμενο και υπηρεσίες ανάλογα με το προφίλ κάθε πελάτη, ενώ για τον ίδιο, «η Generative AI ήρθε για να μείνει – ειδικά στις τράπεζες».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΟΛΘ: Ισχυρή αύξηση 38% στα καθαρά κέρδη με 28 εκατ. ευρώ το 2024
- Εγνατία οδός: Φορτηγό έπεσε σε αυτοκίνητα στο σταθμό διοδίων Πολυμύλου – Tυλίχτηκε στις φλόγες, αναφορές για νεκρούς
- ΟΔΔΗΧ: Επανεκδίδει την Τετάρτη 16 Απριλίου ομόλογο λήξης 2029
- Βασ. Χατζίκος (CEO Siemens): «Η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει τη βιομηχανία στο επόμενο επίπεδο»
- ΗΠΑ: Εκτόξευση 450% στις εισαγωγές φαρμάκων από την ΕΕ τον Φεβρουάριο με το φόβο των δασμών
- ΙΟΒΕ: Κατεβάζει στο 2,2% την ανάπτυξη για το 2025 – Επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης
- Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ημικόμβο Σχηματαρίου, στο ρεύμα προς Αθήνα
- Πετρέλαιο: Η ΙΕΑ μειώνει τις προβλέψεις για τη ζήτηση λόγω των δασμών Τραμπ στην Κίνα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις