Οικονομία

Βαρουφάκης: Θα πρέπει να γίνει ανταλλαγή του χρέους που διακρατά η ΕΚΤ με νέο

Συμφωνία εντός ημερών ή εβδομάδων «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, διαπιστώνοντας «μεγάλη πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, ένας λόγος που έχει καθυστερήσει η συμφωνία είναι η επικέντρωση στα διαδικαστικά για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης, ενώ, όπως είπε, θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη συζήτηση για τη μετά Ιούνιο εποχή και για τη γενικότερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Καθησύχασε δε σχετικά με τις ανησυχίες ότι η Αθήνα δεν θα εχει ρευστό για να πληρώσει δάνεια του ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, οπότε πρέπει να καταβάλει στο Ταμείο 750 εκατ. ευρώ. Η Αθήνα θέλει και θα πληρώσει το ΔΝΤ, «σίγουρα θα πληρώσουμε το ΔΝΤ». είπε. 

Μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε ακόμη στα αναγκαία συστατικά της συμφωνίας για τη μετά τον Ιούνιο εποχή, μεταξύ των οποίων είναι «λογική» ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και της δημοσιονομικής πολιτικής, ρυθμίσεις για τη διαχείριση του χρέους, γενναίες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και στο ΦΠΑ, επενδυτικό πακέτο και αναπτυξιακή τράπεζα, αλλά και η δημιουργία «bad bank».

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα χρειάζεται μια «κακή» τράπεζα, που θα αναλάβει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ώστε να ξεμπλοκάρει το τραπεζικό σύστημα.

Θα πρέπει επίσης να υπάρξει και μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα σχετίζεται με τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ακόμη.

Σε σχέση πάντα με τη συμφωνία που θα πρέπει να υπάρξει για μετά τον Ιούνιο, οπότε και ολοκληρώνεται η παράταση του τρέχοντος προγράμματος, ο υπουργός είπε ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει και επενδυτικό πακέτο για την Ελλάδα. 

Ακόμη, είπε, θα πρέπει να υπάρξει τρόπος να γίνει ανταλλαγή (swap) του υφιστάμενου χρέους στα χέρια της ΕΚΤ, με νέο χρέος. 

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο Γ.Βαρουφάκης σημείωσε πως είναι «μύθος» ότι η Ελλάδα δεν παρέδωσε λίστα μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε πως τρεις είναι προτεραιότητες της κυβέρνησης: να καταλήξει σε μια λογική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, να κινητοποιήσει τη δημόσια περιουσία μέσα από ιδιωτικοποίησεις με τον τρόπο που τις αντιλαμβάνεται η ίδια, μακριά από τη λογική του ξεπουλήματος, και να προχωρήσει σε μια σοβαρή αναδιάρθρωση του ΦΠΑ.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, είπε πως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να εκμοντερνιστεί, ενώ στις συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να εφαρμοστεί ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα στα στάνταρντς του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Επίσης, σημείωσε ότι για να αποφευχθεί στο μέλλον ο υπερβολικός δανεισμός από την ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα θα μπορούσε να εισάγει ένα «φρένο» χρέους.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα για την Ελλάδα ήταν αποτυχημένο, κάτι που θα πρέπει να παραδεχτεί και η Γερμανία, καθώς το 91% των χρημάτων από το πακέτο διάσωσης, οδηγήθηκε σε πληρωμή τραπεζών, κυρίως από τον ευρωπαϊκό Βορρά. 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο Grexit, τόνισε ότι αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερη φτώχεια για τους Ελληνες, αλλά και ότι είναι μύθος ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καλή για την ευρωζώνη. 

Ο Γ.Βαρουφάκης βρίσκεται στο Βέλγιο για το European Business Summit, όπου σήμερα το απόγευμα θα συμμετέχει σε πάνελ συζήτησης μαζί με τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu