Επιχειρήσεις

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Με λιμενικά τέλη, τα πλοία μας δεν θα επιχειρούν στις ΗΠΑ»

Financialreport.gr

«Αναμένουμε ύφεση στην Ευρώπη. Παρόμοιες προβλέψεις υπήρχαν ακόμη και πριν από τον COVID», είπε ο πρόεδρος της Capital Maritime & Trading Corp στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία με αφορμή τις ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή δασμών, μίλησε, μεταξύ άλλων, στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link, που πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης ο ιδρυτής και πρόεδρος της Capital Maritime & Trading Corp, Βαγγέλης Μαρινάκης, σχολιάζοντας πως «τα πλοία μας δεν θα επιχειρούν στις ΗΠΑ εάν εφαρμοστούν λιμενικά τέλη».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σημαντικής αναδιάρθρωσης του ναυτιλιακού τομέα, καθώς προωθεί νέους δασμούς στα πλοία που είναι είτε κατασκευασμένα, είτε ανήκουν σε κινεζικές εταιρείες. Το μέτρο αυτό, το οποίο αναμένεται να επηρεάσει τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Προέδρου Τραμπ για την αναζωογόνηση της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας και την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο εκτελεστικού διατάγματος, τα κινεζικής κατασκευής ή ιδιοκτησίας πλοία που προσεγγίζουν αμερικανικά λιμάνια θα επιβαρύνονται με τέλη που μπορεί να φτάσουν έως και τα 1,5 εκατομμύρια δολάρια ανά επίσκεψη. Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια της ευρύτερης εμπορικής στρατηγικής των ΗΠΑ, που αποσκοπεί στον περιορισμό της κυριαρχίας της Κίνας σε κρίσιμους τομείς, όπως η ναυτιλία.

«Ένα άλλο ζήτημα που μας απασχολεί είναι το μέλλον του τονάζ κινεζικής κατασκευής. Δεν μιλάμε μόνο για πλοία που ανήκουν σε κινεζικές εταιρείες. Τα τελευταία 10-15 χρόνια, λόγω του τρόπου με τον οποίο αναπτύχθηκε η ναυπηγική βιομηχανία, οι πλοιοκτήτες συχνά δεν είχαν άλλη επιλογή από το να εξετάσουν το ενδεχόμενο ναυπήγησης στην Κίνα – για τρεις βασικούς λόγους: Πρώτον, λόγω της διαθέσιμης χωρητικότητας, δεύτερον, λόγω των ανταγωνιστικών τιμών και τρίτον, επειδή τα κινεζικά ναυπηγεία έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητά τους. Σε πολλές περιπτώσεις, τα πρότυπά τους πλησιάζουν εκείνα των κορεατικών ή ακόμη και των ιαπωνικών ναυπηγείων. Ως αποτέλεσμα, ένας μεγάλος αριθμός πλοίων -που ανήκουν τόσο σε εισηγμένες όσο και σε ιδιωτικές εταιρείες παγκοσμίως- έχουν ναυπηγηθεί στην Κίνα», ανέφερε ο Έλληνας εφοπλιστής.

Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε ναυλωτές -ακόμη και σε διαπραγματεύσεις για βραχυχρόνιες ή μακροπρόθεσμες ναυλώσεις- να προσπαθούν να αποφύγουν πλοία κινεζικής κατασκευής. Ορισμένοι το κάνουν για να διαπραγματευτούν καλύτερα ναύλα- άλλοι ανησυχούν πραγματικά για τους κινδύνους, ιδίως όταν τα φορτία μεταφέρονται από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Απλώς δεν θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο», πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βαγγέλης Μαρινάκης προειδοποίησε ότι «αν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα δημιουργηθεί μια αγορά δύο ταχυτήτων και, στο τέλος ο καταναλωτής θα πληρώσει το τίμημα. Το κόστος των παραδιδόμενων εμπορευμάτων θα είναι υψηλότερο, ειδικά για προϊόντα που εισάγονται  ή εξάγονται από τις ΗΠΑ με πλοία που δεν έχουν ναυπηγηθεί στην Κίνα. Πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από όσο όλοι θα θέλαμε».

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης και στις γενικότερες οικονομικές τάσεις. Υπογράμμισε έτσι ότι ειδικά στην Ευρώπη, «η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι καλή. Αναμένουμε ύφεση. Παρόμοιες προβλέψεις υπήρχαν ακόμη και πριν από το COVID, αλλά λόγω της πανδημίας και των τελευταίων πέντε ετών -που πέρασαν γρήγορα- η ύφεση αυτή αναβλήθηκε. Στην πραγματικότητα, αρκετοί κλάδοι, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας, σημείωσαν ιστορικά υψηλά κέρδη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ιδίως στους τομείς των εμπορευματοκιβωτίων και του ξηρού φορτίου. Οι ναύλοι εκτοξεύτηκαν και είδαμε εξαιρετικές συνθήκες στην αγορά».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu