Πολιτική

Β. Κοντοζαμάνης: Η ρύθμιση για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς είναι εθνικά απαραίτητη και δημοκρατική

«Η ρύθμιση που φέρνουμε για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς είναι εθνικά απαραίτητη και δημοκρατική, γιατί υπηρετεί την δημόσια υγεία, χωρίς όμως να επεμβαίνουν στην ζώνη των ατομικών δικαιωμάτων» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Οι διατάξεις της, είναι κοινωνικά ευαίσθητες, μελετημένες και μετριοπαθείς. «Ούτε απαγορεύουν, αλλά ούτε επιβάλλουν κάτι στους πολλούς – αλλά παροτρύνουν τους λίγους να μην βλάπτουν την συντριπτική πλειονότητα». Δεν πρόκειται είπε για «γενικό και καθολικό υποχρεωτικά εμβολιασμό όλων των εργαζομένων, αλλά αφορά σε εκείνες τις κατηγορίες εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».

Με άλλα λόγια, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, πρόκειται «για μία νομοθετική πρωτοβουλία ισορροπημένη και δίκαιη που σταθμίζει το κοινό καλό με την ατομική επιλογή, χωρίς να ξεχνά και την δημοκρατική αρχή, ότι η ελευθερία συνυπάρχει με την υπευθυνότητα».

Η Πολιτεία, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας «έχει την υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της, κυρίως τα πιο αδύναμα. Απέναντι, λοιπόν, σε καθαρές αλήθειες, απαιτούνται καθαρές συμπεριφορές. Οι σαφείς αποφάσεις μπορούν να αμφισβητηθούν μόνο με σαφείς αντιπροτάσεις, Η κατάσταση δεν επιτρέπει, ούτε επαμφοτερίζουσες στάσεις, ούτε μισόλογα, ούτε αστερίσκους, ούτε ‘ναι μεν αλλά’».

Υπάρχουν ανέφερε, δύο μέτωπα σε αυτόν τον αγώνα: το ένα είναι η πλευρά της επιστήμης και της δημόσιας υγείας και η πλευρά της φημολογίας και της συνομωσιολογίας – όμως τα περιθώρια στενεύουν, η οικονομία πρέπει να λειτουργήσει και η κοινωνία θέλει να απελευθερωθεί. Η μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να αντιμετωπισθεί. Γι’ αυτό, παράλληλα με την πειθώ χρειάζονται και μέτρα, γιατί εάν αυτά λείψουν, θα έχει κάθε λόγο η Πολιτεία να κατηγορηθεί για αδράνεια από τα εκατομμύρια των πολιτών που εμβολιάστηκαν και δικαιούνται να ζητούν τη ζωή τους πίσω».

Απευθυνόμενος στις «ανεύθυνες φωνές» τις κάλεσε «να κάνουν το εμβόλιο της αλήθειας – και απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα εκείνοι να μεταλλαχθούν στο να γίνουν καλύτεροι», γιατί αυτό πράγματι «θα είναι ένα καλό νέο για την υγεία της δημόσιας ζωής».  
 
«Όσοι ακόμα και σήμερα αφήνουν έστω και μια χαραμάδα αμφισβήτησης των εμβολίων, ψαρεύουν σε θολά και επικίνδυνα νερά. Πολύ περισσότερο όταν επιτρέπουν σε συνεργάτες τους να διαλαλούν ότι είναι ανεμβολίαστοι, ή για μη εγκεκριμένες δήθεν θεραπείες» παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Η άμυνα απέναντι του ιού θα πρέπει να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστεί στις συνθήκες που κάθε φορά διαμορφώνονται. Και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει κοινό πολιτικό μήνυμα και η κοινή υπεύθυνη στάση των πολιτών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, προχώρησε και σε τρείς νομοθετικές βελτιώσεις στην τροπολογία, εντάσσοντας στο υγειονομικό προσωπικό το οποίο θα πρέπει να εμβολιαστεί υποχρεωτικά, και το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Επίσης οι τρίμηνες συμβάσεις οι οποίες θα συναφθούν για κάλυψη κενών, δύναται να παραταθούν για άλλους τρεις μήνες, ενώ με προσθήκη παρέχεται εξουσιοδότηση, όχι μόνο για την εξειδίκευση των μέτρων αυτών, αλλά και την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα δεδομένα της δημόσιας υγείας, της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και της σοβαρότητας της νόσου.

Στην παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, που ζήτησε από τον υπουργό να αναφέρει τον αριθμό των ανεμβολίαστων πάσης φύσεως υγειονομικών στο ΕΣΥ και στις προνομιακές δομές, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως «η μεγάλη πλειονότητα των υγειονομικών, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και την αναγνώριση της αξίας του εμβολιασμού, έχουν εμβολιαστεί. Στο ΕΣΥ έχει ξεπεράσει το 85% στο ιατρικό προσωπικό και το 69% στο νοσηλευτικό προσωπικό». Στην επιμονή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει ο υπουργός απόλυτους αριθμούς, απάντησε ότι «σας δίνω μια τάξη μεγέθους και ένα ποσοστό, καθώς οι αριθμοί διαφοροποιούνται καθημερινά» κάτι που δεν ικανοποίησε τον κ. Ραγκούση. Ο τελευταίος παρατήρησε πως είναι χιλιάδες οι ανεμβολίαστοι στο ΕΣΥ και αναρωτήθηκε με αφορμή την τροπολογία: «Εάν αυτοί ή ένα μεγάλο ποσοστό τους, τελικά θελήσουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι και τεθούν σε αναστολή εργασίας, τι θα γίνει; Δεν θα καταρρεύσει το ΕΣΥ;».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ «να αποφασίσετε ποια θέση παίρνετε. Λέτε ‘ναι μεν αλλά’… Από τη μια λέτε υποστηρίζετε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και από την άλλη έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι θα φύγει κόσμος από το ΕΣΥ». Το ενδεχόμενο να υπάρξουν κενά, εξήγησε ο κ. Κοντοζαμάνης «το έχουμε προβλέψει και γι’ αυτό λέμε ότι θα μπορεί να γίνουν συμβάσεις». Αντέκρουσε το επιχείρημα ότι οι ανεμβολίαστοι θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, λέγοντας πως αυτό θα λειτουργούσε «ως ένα κίνητρο για να μην πάει κάποιος να εμβολιαστεί, προκειμένου να μετακινηθεί από μια θέση ευθύνης, ή από την πρώτη γραμμή που βρίσκεται σε μια δομή υγείας» και κατέληξε: «Αποφασίστε και πείτε μας τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ, είστε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς ή όχι και εάν ναι, γιατί δεν την ψηφίζετε την τροπολογία».

Α. Ξανθός: Η τροπολογία για τους εμβολιασμούς αναιρεί ευθέως το δικαίωμα στην εργασία

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρα υπέρ του καθολικού εμβολιασμού αλλά η τροπολογία αυτή της κυβέρνησης αναιρεί ευθέως το δικαίωμα της εργασίας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης και θα πυροδοτήσει κοινωνικές αντιδράσεις, ανέφερε ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στην Ολομέλεια. Η υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένους κλάδους και ομάδες εργαζομένων, είπε θα «έπρεπε να ήταν η έσχατη λύση». Η κυβέρνηση όμως, τόνισε, σήμερα «μας φέρνει μια διάταξη η οποία πλέον εισάγει ουσιαστικά την αναίρεση ενός θεμελιώδους δικαιώματος, που είναι το δικαίωμα στην εργασία, στην επιβίωση και στην αξιοπρέπεια».

Χαρακτήρισε την υποχρεωτικότητα «εκβιασμό που θα πυροδοτήσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις το επόμενο διάστημα και θα καλλιεργήσει μια πόλωση και έναν διχασμό». Η κυβέρνηση είπε «προσπαθεί να παίξει με την ιερή αγανάκτηση των εμβολιασμένων κατά των ανεμβολίαστων» και νομίζω ότι «επωάζετε μια κοινωνική αγριότητα στην οποία προφανώς δεν θα συναινέσουμε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ».

Είμαστε, είπε ο κ. Ξανθός «κατηγορηματικά αντίθετοι στην μεθόδευση αυτή, εννοείτε, ότι στηρίζουμε την ιδέα του καθολικού εμβολιασμού, εννοείτε ότι στηρίζουμε την ιδέα του εμβολιασμού ως δικαιώματος που πρέπει να διασφαλίζεται ισότιμα σε όλο τον κόσμο με την άρση της πατέντας». Με τιμωρητικές όμως πρακτικές, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «δεν προωθούνται αυτά, τα ζητούμενα, υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης και αυτό απαιτεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο φόβος και η διστακτικότητα δεν απαντώνται με τον φόβο απέναντι στην απόλυση, την ανεργία και την φτώχια. Εάν δεν εμβολιάσουμε με εμπιστοσύνη και ασφάλεια την κοινωνία, όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα έχουν το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα».

Χαρακτήρισε πρόσχημα τον εμβολιασμό των υγειονομικών καθώς όπως είπε «αυτή είναι μία πολύ περιορισμένη ομάδα του πληθυσμού των επαγγελματιών υγείας» και αναρωτήθηκε «με τα υπόλοιπα 3 εκατομμύρια ανεμβολίαστων συμπολιτών μας τι θα κάνετε ακριβώς, πως θα πετύχουμε την επιτάχυνση της ανοσίας, θα πάμε σε γενικευμένη υποχρεωτικότητα; Αυτό είναι το σχέδιό σας; Νομίζω ότι εάν έχετε τέτοιο σενάριο στο μυαλό σας είστε βαθιά νυχτωμένοι».

Κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να προσπαθεί να εκμεταλλεύεται την εύλογη απαίτηση της κοινωνίας που θέλει “οι άνθρωποί που εργάζονται σε κρίσιμους τομείς να είναι εμβολιασμένοι” για να προχωρήσετε σε μια ρύθμιση γενικευμένης υποχρεωτικότητας. Αυτό δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα στην προστασία της δημόσιας Υγείας.

Η κυβέρνηση αυτή, είπε ο κ. Ξανθός «απέδειξε ότι επειδή έχει νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κουλτούρα, επειδή έχει κουλτούρα μηδενικής ανοχής και αδυναμία να εξασφαλίσει κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση αυτή», για αυτό εκτίμησε πως «καθημερινά επωάζεται το κοινωνικό αίτημα της αλλαγής πορείας στα πολιτικά πράγματα και της δημιουργίας των προϋποθέσεων ύπαρξης μιας προοδευτικής κυβέρνησης».

Γ. Λαμπρούλης: Η τροπολογία είναι ένα συνονθύλευμα αντιεπιστημονικών διατάξεων, αυταρχικών προβλέψεων

« Για το ΚΚΕ η εξασφάλιση ενός έγκαιρου γενικού εμβολιασμού στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κρατικού συστήματος Υγείας αποτελεί ανάγκη και δικαίωμα του λαού και η διασφάλισή του πρέπει να είναι υποχρέωση του κράτους», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης μιλώντας στη Βουλή διαφωνώντας πλήρως με την τροπολογία της κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για μια τροπολογία «συνονθύλευμα αντιεπιστημονικών διατάξεων, αυταρχικών προβλέψεων, δώρων στους επιχειρηματίες και ψεμάτων για να κουκουλώσει την προκλητική έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού», όπως είναι «η απαράδεκτη κατάσταση του επικίνδυνα υποστελεχωμένου δημόσιου τομέα Υγείας, της ανύπαρκτης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς και οι αντιφατικές τοποθετήσεις και μέτρα που αφήνουν εκτεθειμένο το λαό».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το μόνο που κάνει είναι να «κουνάει το δάκτυλο» στο λαό καλώντας «τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την πολιτική της, αντιθέτως θα τους περικόπτει το μισθό ή ανοίγει τον δρόμο για την απόλυσή τους». Η τροπολογία αυτή είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ «στοχεύει να μετατοπιστεί η συζήτηση από τα προβλήματα που δημιουργεί η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, να ενισχύσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, να ταυτίσει οποιαδήποτε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ακροδεξιές, συνωμοσιολογικές, ανορθολογικές, και αντιεμβολιαστικές απόψεις και κινήσεις που καθόλου αυθόρμητες δεν είναι και που η ίδια προβάλλει, αξιοποιεί και ανέχεται, αφού αποτελούν ένα βολικό αντίπαλο, νερό στο μύλο της άθλιας προπαγάνδας της κυβέρνησης».

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu