Η εταιρεία έχει γραφεία σε πέντε χώρες της Ευρώπης και κοιτά πιθανές εξαγορές και συμμαχίες ''παντού''
Τα εξήντα χρόνια παρουσίας στην ελληνική και ξένη τεχνολογική αγορά συμπληρώνει φέτος η εταιρεία του ομίλου Quest, Unisystems, με φόντο μια πολύ θετική οικονομική χρήση, αυτή του 2023, όπως δηλώθηκε από τη διοίκηση, κατά την οποία έκλεισε με κύκλο εργασιών 215 εκατ. ευρώ και μέσο όρο ανάπτυξης 30%.
Το α τρίμηνο του 2024, επίσης, ξεκίνησε σε θετικό έδαφος και με εκτιμήσεις για τη χρονιά σε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η εταιρεία είχε κλείσει με τζίρο 170 εκατ. ευρώ.
Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος των κερδών προέρχεται από έργα τεχνολογίας που γίνονται στο εξωτερικό, το 46%, κυρίως σε χώρες της Ευρώπης και της ΕΕ γενικότερα, το 30% σε έργα που λαμβάνουν χώρα στον τραπεζικό τομέα, με τον πιο σημαντικό πελάτη να είναι η Alpha Bank, ποσοστό 14% κατέχουν τα έργα του Δημοσίου, ενώ το υπόλοιπο αφορά έργα από τον ευρύτερο Ιδιωτικό τομέα.
Η εταιρεία έχει, ήδη, ενεργά projects 100 εκατ. ευρώ σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία εκτελούνται άνω του 35% αυτών. Τον τελευταίο καιρό, δε, την μερίδα του λέοντος σε έργα εκτός Ελλάδος καταλαμβάνουν η Κύπρος και η Αγγλία.
Σε ό,τι συνδέεται ειδικά με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια ύψους 150 εκατ. Ευρώ, ενώ διεκδικεί το επόμενο χρονικό διάστημα άλλα 150.
Σημαντικό, είναι, επίσης, το project στην Ευρώπη με την εταιρεία finastra, μέσα από το οποίο η Unisystems έχει παρουσία σε έργα τεχνολογίας στη Ρουμανία, με την τράπεζα Garanti, ένα έργο ψηφιακού μετασχηματισμού και με την Alpha Bank του Λονδίνου.
Τα έργα του δημοσίου καταλαμβάνουν 30 εκατ. ευρώ τζίρο στην εταιρεία, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, η Unisystems βρίσκεται σε δύο έργα της ΔΕΗ που αφορούν καταρχήν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό των καταστημάτων της, προς το παρόν στα Βόρεια Προάστια, καθώς και το project SDLAN, το οποίο έχει να κάνει με τον δικτυακό εκσυγχρονισμό των μονάδων της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα. Εξάλλου, με τη ΔΕΗ το πεδίο αναμένεται να αναδειχθεί σε δόξης λαμπρόν τα επόμενα χρόνια λόγω και των συνεχών εξελίξεων στο ενεργειακό κομμάτι και σε αυτό των ΑΠΕ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας Γιάννη Λουμάκη, ο προσανατολισμός για τα υπόλοιπα … εξήντα χρόνια της Unisystems είναι «η συνεχής προσπάθεια για έρευνα και καινοτομία, ενώ αναφορικά με τον τομέα στον οποίο έχει στραφεί πιο έντονα τον τελευταίο καιρό η εταιρεία και ο οποίος είναι σε μεγάλη ανάπτυξη είναι αυτός της αμυντικής τεχνολογίας».
Άλλος τομέας σε εξέλιξη, δε, είναι και αυτός του ΑΙ, ο οποίος κατά τον κ. Λουμάκη «πριν από δύο χρόνια δεν υπήρχε. Τώρα το πρώτο που σε ρωτάει ένας πελάτης είναι ‘’τί κάνετε με την τεχνητή νοημοσύνη’’», με τον ίδιο, επίσης, να τονίζει ότι επίσης, αυτός θα είναι ένας τομέας που θα δούμε σημαντικά πράγματα το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η ανοιχτή πόρτα με το ΝΑΤΟ
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, η Unisystems βρίσκεται ήδη στην procurement list του ΝΑΤΟ, ως ένας από τους πιθανούς προμηθευτές έργων τεχνολογίας, το επόμενο χρονικό διάστημα με σταθερό συνεργάτη, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, σε αυτόν τον τομέα την Cosmote.
Σύμφωνα με τον κ. Λουμάκη, ειδικά ο τομέας της αμυντικής βιομηχανίας, ο οποίος παλαιότερα ήταν ‘’μαύρη λίστα’’ για πολλές εταιρείες, πλέον παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και μάλιστα προέβλεψε ότι θα είναι από αυτούς που θα παράγει σημαντικά έργα τα επόμενα χρόνια, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάπτυξη του κλάδου των drones.
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία φαίνεται ανοιχτή τόσο σε νέες εξαγορές, σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και συμμετοχή σε εταιρείες που μπορούν να τη βοηθήσουν στην ανάπτυξη συγκεκριμένων τομέων, ακόμα και start up με συγκεκριμένο προσανατολισμό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει, ακόμα, κάτι ανακοινώσιμο.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία εξαγορά της Unisystems, μέσω του ομίλου Quest ήταν αυτή της εταιρείας εκπαιδευτικής τεχνολογίας Έπαφος.
Ο πονοκέφαλος του προσωπικού και ο πανευρωπαϊκός στόχος για 20 εκατ. ‘’τεχνολογικούς’’ εγκεφάλους ως το 2030
Ως ‘’διαρκές άγχος’’ χαρακτήρισε, πάντως, ο κ. Λουμάκης την κατάσταση με την έλλειψη του προσωπικού, εν γένει στον κλάδο της τεχνολογίας και σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα.
Η έλλειψη προσωπικού είναι ένα ζήτημα το οποίο ταλανίζει και τη Unisystems με τον CEO της, Γιάννη Λουμάκη να τονίζει ότι “πλέον οι υποψήφιοι εργαζόμενοι σου κάνουν συνέντευξη, όχι το HR σε αυτούς, ζητώντας και διεκδικώντας συγκεκριμένα πράγματα“, ενώ ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και οι μισθοδοσίες των στελεχών τεχνολογίας.
Χαρακτηριστικό είναι, όπως ανέφερε, ότι σε πρόσφατο συνέδριο στην Ισπανία στο οποίο έδωσε το παρόν, τέθηκε ως στόχος τα 20 εκατ. προσωπικό στο χώρο της τεχνολογίας μέχρι το 2030, όμως σε αυτή τη χρονική στιγμή, η δυνατότητα που υπάρχει, σε συνάρτηση και με τους απόφοιτους των πανεπιστημιακών σχολών, είναι μόλις 12 εκατ. πανευρωπαϊκά.
Στην παρούσα φάση, η εταιρεία έχει 1460 εργαζόμενους, 1000 εσωτερικούς και 460 μόνιμους συνεργάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίοι προέρχονται από 40 εθνικότητες από όλο τον κόσμο.
Έχει, δε, παραρτήματα σε Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Ισπανία και Ρουμανία.
Μαρία Μπακοπούλου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΛΓΑ: Καταβολές 2,6 εκατ. ευρώ για τις ενστάσεις της τετραετίας
- Northvolt: Στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα η σουηδική εταιρεία μπαταριών
- Ένωση Σούπερ μάρκετ: Τί τιμές περιμένουμε το 2025, η έλλειψη προσωπικού και η άμεση δράση σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ
- Ταμείο για την Κοινωνία των Πολιτών: Η Νορβηγία χρηματοδοτεί με 14,3 εκατ. ευρώ την Ελλάδα
- Aegean Airlines: Συνεχίζει την κερδοσκοπία με τις τιμές των εισιτηρίων εις βάρος ταξιδιωτών, προκαλώντας αντιδράσεις
- Βρετανία: Οι σιδηρόδρομοι επανέρχονται στα χέρια του κράτους
- Γ. Μπιλιράκης: Από τις λίγες χώρες που καταβάλλουν το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα η Ελλάδα
- Μicrosoft: Το 75% των εταιρειών χρησιμοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις