Σύμφωνα με σχετική ανάλυση, η ανάπτυξη του 2025 προβλέπεται να αγγίξει το 0,9%
Το 2024 αποτέλεσε άλλη μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία της ευρωζώνης. Παρότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9% στα τρία πρώτα τρίμηνα, υπερβαίνοντας τις αρχικές προβλέψεις για 0,5%, η συνολική εικόνα παραμένει ασαφής. Ενώ οι δημόσιες δαπάνες και οι εξαγωγές υποστήριξαν την ανάπτυξη, οι επενδύσεις επιχειρήσεων και η κατασκευαστική δραστηριότητα μειώθηκαν, ενώ η καταναλωτική ανάκαμψη βρίσκεται στα πρώτα στάδια. Το 2025, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της UBS, μπορεί να είναι η χρονιά που η ευρωζώνη θα δει πιο θετικά σημάδια ανάπτυξης.
Σύμφωνα με σχετική ανάλυση, η ανάπτυξη του 2025 προβλέπεται να αγγίξει το 0,9%, με τον καταναλωτικό τομέα να παίζει καταλυτικό ρόλο. Η αύξηση των μισθών και η μείωση των επιτοκίων αναμένεται να ενισχύσουν την κατανάλωση, καθιστώντας την ανάπτυξη πιο βιώσιμη, παρά την αδυναμία άλλων τομέων. Ο κατασκευαστικός τομέας, που είχε πληγεί από τα υψηλά επιτόκια, δείχνει ήδη σημάδια ανάκαμψης, με αύξηση των στεγαστικών δανείων και των τιμών κατοικιών.
Παράλληλα, η βιομηχανία μπορεί να σημειώσει μέτρια ανάκαμψη, παρά τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις όπως η κινεζική ανταγωνιστικότητα, οι κανονιστικές απαιτήσεις και η γήρανση του εργατικού δυναμικού. Η μείωση των ενεργειακών τιμών και η βελτίωση της προσφοράς ενέργειας από το 2025 αναμένεται να ενισχύσουν την παραγωγή. Επιπλέον, η αύξηση της ζήτησης για αγαθά λόγω ενδεχόμενων εμπορικών εντάσεων και η αναθέρμανση επενδύσεων σε εξοπλισμό μπορεί να τονώσουν τη βιομηχανική δραστηριότητα.
Παρόλο που το 2025 δεν αναμένεται να είναι εντελώς απρόσκοπτο, οι προοπτικές για θετικές εξελίξεις είναι αισιόδοξες.
Ποιος ο ρόλος των δασμών του Τραμπ για την ευρωζώνη
Η ευρωζώνη αποτελεί μια από τις πιο διεθνοποιημένες οικονομίες, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να ανέρχονται στο 98% του ΑΕΠ το 2023. Ο Ντόναλντ Τραμπ, με την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, αναμένεται να συνεχίσει την προστατευτική του πολιτική, προτείνοντας δασμούς 10%-20% σε όλες τις εισαγωγές, φτάνοντας έως και το 60% για την Κίνα.
Αν και οι δασμοί αυτού του είδους αποτελούν κίνδυνο, το πιθανότερο σενάριο είναι μια επιλεκτική εφαρμογή δασμών, στοχεύοντας συγκεκριμένες χώρες και τομείς. Η ΕΕ, λόγω του πλεονάσματός της στο εμπόριο αγαθών με τις ΗΠΑ, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, με πιθανές συγκρούσεις στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροδιαστημικής. Ένα άλλο, πιο απίθανο σενάριο είναι η επίτευξη εμπορικών συμφωνιών που θα προωθούν το ελεύθερο εμπόριο.
Οι επιπτώσεις στην οικονομία της ευρωζώνης από ενδεχόμενους δασμούς εξαρτώνται από την αντίδραση άλλων χωρών. Παρά το ότι οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 17% των ευρωπαϊκών αγαθών, μόνο το 4% του ΑΕΠ της ευρωζώνης αφορά την ικανοποίηση της ζήτησης των ΗΠΑ. Σε γενικές γραμμές, η απώλεια παραγωγής λόγω δασμών υπολογίζεται μεταξύ 0,2%-0,5% του ΑΕΠ, ένα μέγεθος που δεν φαίνεται αρκετό για να προκαλέσει ύφεση, αλλά θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάκαμψη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- «Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Μετ΄ εμποδίων οι αιτήσεις από τα τεχνικά προβλήματα
- Μπαϊρού: «Ποτέ άλλοτε η Γαλλία δεν είχε τόσα χρέη»
- Autohellas: Δεύτερη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού δανείου
- Η ΓΕΚ Τέρνα με την LG CNS υλοποίησαν την εφαρμογή «tap2ride» των ανέπαφων πληρωμών στα μέσα μαζικής μεταφοράς
- Ο Νικήτας Κακλαμάνης επικρατέστερος νέος Πρόεδρος της Βουλής – Συνάντηση με Μητσοτάκη
- ΕΝΦΙΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για μείωση σε ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων για το 2025
- Το υπουργείο Άμυνας και οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας “παγώνουν” τους λογαριασμούς τους στο Χ
- Handelsblatt: Η Ελλάδα κάνει πιο αυστηρούς τους όρους για την golden visa
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις