Οικονομία

UBS: Στο 2,8% βλέπει την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2025, λόγω αύξησης των επιχειρηματικών δανείων

Η ελβετική τράπεζα εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 2,5%

Στο 2,8% αναμένεται να διαμορφωθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2025, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, δεδομένης της αναμενόμενης ανάκαμψης και της αξιοποίησης των πόρων του RRF (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας).

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, η συνεχιζόμενη ταχεία αύξηση των επιχειρηματικών δανείων (16% ετησίως τον Δεκέμβριο του 2024) στηρίζει την άποψή της για την ανάπτυξη.

Ο πληθωρισμός ανήλθε σε 2,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, ωστόσο υπήρξε αποπληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων για πρώτη φορά από τα μέσα του 2021.

Παράλληλα, η UBS εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 2,5% το 2025.

«Για την Ευρωζώνη, προβλέπουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% το 2024, 0,9% το 2025 και 1,1% το 2026 (0,3 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το consensus για το 2025 και το 2026), αλλά με τoν κίνδυνο για χαμηλότερα επίπεδα. Παρά την υποτονική ανάπτυξη, οι αγορές εργασίας της Ευρωζώνης παραμένουν ανθεκτικές, με την ανεργία κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και ισχυρή αύξηση των μισθών. Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο στόχο του 2% στις αρχές του 2025. Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων κατά 25 μ.β. σε κάθε μία από τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις, στο 2% έως τον Ιούνιο. Επίσης, πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας θα είναι το κλειδί για τις προοπτικές του ΑΕΠ ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ», εκτιμά η UBS.

«Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριμήνων, θα αναμένουμε ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει εκτεθειμένη σε τρεις βασικούς αντίθετους ανέμους: περιοριστική νομισματική πολιτική (αν και η κορύφωση της περιοριστικής πολιτικής είναι πλέον πίσω μας), μέτρια περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και ένα υποτονικό εξωτερικό περιβάλλον. Όμως, όπως και προηγουμένως, υπολογίζουμε επίσης σε δύο σημαντικές πηγές στήριξης: τη χαμηλή ανεργία και τη θετική αύξηση των πραγματικών μισθών, οι οποίες αναμένεται να στηρίξουν την κατανάλωση των νοικοκυριών (55% του ΑΕΠ). Παρά τα μικτά στοιχεία, αναμένουμε ότι η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί ταχύτερα το 2025/26 από ότι το 2023/24. Ωστόσο, ο κίνδυνος των προβλέψεων εμφανίζεται σταθερά στραμμένος προς τα κάτω, ιδίως σε περίπτωση νέων αμερικανικών δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα, οι οποίοι δεν αποτελούν μέρος του τρέχοντος βασικού μας σεναρίου.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε 2,4% ετησίως τον Δεκέμβριο, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,7%. Η ανάκαμψη του πληθωρισμού στα τέλη του έτους ήταν πιθανώς προσωρινή, με τις μειώσεις αναμένεται να συνεχιστεί φέτος. «Βλέπουμε μέσο πληθωρισμό 2,1% το 2025 και 2% το 2026. Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β. έκαστη στις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων από το σημερινό 3,0% στο ουδέτερο επίπεδο του 2% έως τον Ιούνιο του 2025, με τον κίνδυνο πρόβλεψης να κλίνει προς περισσότερες μειώσεις.

Οι αγορές εργασίας της Ευρωζώνης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτικής. Παρά την υποτονική ανάπτυξη, αναμένουμε ότι οι αγορές εργασίας της Ευρωζώνης θα παραμένουν σχετικά ανθεκτικές, έτσι ώστε η αύξηση των μισθών να μετριάζεται μόνο σταδιακά. Ως αποτέλεσμα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα παραμείνει υποστηριζόμενος και ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί γύρω στο στόχο του 2% και η ΕΚΤ δεν θα χρειαστεί να χαλαρώσει απότομα τη νομισματική πολιτική», καταλήγει η UBS.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu