«Καταστροφικά» μέτρα κατά των κινεζικών εταιρειών που αψηφούν τις ρωσικές κυρώσεις θα μπορούσαν να λάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.
Η υπουργός εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση την Τρίτη προς τις κινεζικές εταιρείες που ενδέχεται να αψηφήσουν τους περιορισμούς των ΗΠΑ κατά των εξαγωγών στη Ρωσία, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τις αποκόψουν από τον αμερικανικό εξοπλισμό και το λογισμικό που χρειάζονται για την παραγωγή των προϊόντων τους.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε «ουσιαστικά να κλείσει» τη Semiconductor Manufacturing International Corporation ή οποιεσδήποτε κινεζικές εταιρείες αψηφούν τις αμερικανικές κυρώσεις συνεχίζοντας να προμηθεύουν τσιπ και άλλη προηγμένη τεχνολογία στη Ρωσία, είπε η κα Ραϊμόντο σε συνέντευξή της στους New York Times.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες κυβερνήσεις έχουν εκδώσει σαρωτικές κυρώσεις και ελέγχους εξαγωγών, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι έλεγχοι εξαγωγών απαγορεύουν την πώληση ορισμένων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων τσιπ, στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Οι έλεγχοι των εξαγωγών των ΗΠΑ δεν ισχύουν μόνο για αμερικανικές εταιρείες αλλά και για εταιρείες οπουδήποτε στον κόσμο που χρησιμοποιούν αμερικανικό λογισμικό ή τεχνολογία για την κατασκευή των προϊόντων τους, στις οποίες περιλαμβάνονται πολλές κινεζικές εταιρείες.
Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ενισχύσει τους εμπορικούς τους δεσμούς τα τελευταία χρόνια και η κινεζική κυβέρνηση έχει εκφράσει κάποια αλληλεγγύη στη ρωσική κυβέρνηση παρά την εισβολή. Ωστόσο, η Κίνα δεν έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει τα πιο προηγμένα τσιπ στον κόσμο, είπε η κα Ραϊμόνο, και οι κινεζικές εταιρείες που συνεχίζουν να προμηθεύουν τη Ρωσία θα αντιμετωπίσουν σκληρές κυρώσεις.
Η Ρωσία «θα φλερτάρει σίγουρα άλλες χώρες για να σταματήσουν τις κυρώσεις και τους ελέγχους των εξαγωγών μας», πρόσθεσε. Αλλά αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυπταν ότι μια εταιρεία όπως η Semiconductor Manufacturing International Corporation, στη Σαγκάη, πουλούσε τα τσιπ της στη Ρωσία, «θα μπορούσαμε ουσιαστικά να κλείσουμε τη SMIC, εμποδίζοντάς την να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό και το λογισμικό μας», είπε.
Οι νέοι έλεγχοι εξαγωγών, οι οποίοι εκδόθηκαν σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και άλλους συμμάχους, έχουν σχεδιαστεί για να ανακόψουν τη ροή προηγμένων τεχνολογιών στη Ρωσία, για να υποβαθμίσουν τον ρωσικό στρατό και ορισμένους στρατηγικούς τομείς που βοηθούν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να διατηρεί τον έλεγχο της Ρωσίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν παρόμοια μέτρα κατά της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei το 2020, αποκόπτοντάς την από τις παγκόσμιες προμήθειες τσιπ και άλλων ηλεκτρονικών ειδών που κατασκευάζονται με αμερικανική τεχνολογία. Το μέτρο κατέληξε να «ακρωτηριάσει» τις επιτυχημένες δραστηριότητες της Huawei.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πυρκαγιά σε κτίριο στη Γλυφάδα – Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής
- Ντόρα Μπακογιάννη: Μύδροι κατά Σαμαρά
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Εκτυπώσεις παλιών χτυπημάτων στο σπίτι του φιλόλογου
- Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς
- Στην Τουρκία ο Ρούτε την Δευτέρα (25/11) με Ερντογάν και μετά στην Αθήνα με Μητσοτάκη
- Η WSJ αποκάλυψε μετοχική σχέση της Cantor Fitzgerald με την εταιρεία κρυπτονομισμάτων Tether
- Formula 1: Οι οδηγοί με τους περισσότερους τίτλους
- Παραδοχή Μητσοτάκη: «Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα την καλή πορεία της οικονομίας»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις