Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,3% το 2026 και στο 2% το 2027
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κορυφώνεται φέτος η οικονομική ανάπτυξη, καθώς ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί στο 2,5% το 2025 από 2,3% το 2024, ενώ για τα δύο επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 2,3% το 2026 και περαιτέρω στο 2% το 2027.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο μηναίο οικονομικό δελτίο της ΤτΕ, τη διετία 2025-26 η ελληνική οικονομία θα επιτύχει σημαντικά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ. Οι κύριοι παράγοντες για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχίσουν να είναι οι επενδυτικές δαπάνες, χάρη και στη συμβολή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, και η κατανάλωση που επωφελείται από την ενίσχυση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της απασχόλησης και της ενίσχυσης των μισθών, των αυξήσεων του κατώτατου μισθού, καθώς και της μείωσης του πληθωρισμού.
Το χρέος
Επιπλέον, σύμφωνα με την ΤτΕ, η αναμενόμενη μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ (κάτω από το 150% του ΑΕΠ) το 2025, παράλληλα με την επίτευξη πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους.
Κίνδυνοι
Οι κίνδυνοι που ενέχονται στις προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι κυρίως «καθοδικοί» (δηλαδή οδηγούν σε επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης) και σχετίζονται με: (α) επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη και στον υπόλοιπο κόσμο, (β) αύξηση του προστατευτισμού και μια επιδείνωση της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, (γ) χαμηλότερο του αναμενόμενου ρυθμό απορρόφησης και χρήσης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, (δ) φυσικές καταστροφές που συνδέονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, (ε) εντεινόμενη στενότητα στην αγορά εργασίας και (στ) καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα επιβράδυνε τη διαδικασία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Προοπτικές
Αντιθέτως, θετική έκπληξη για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μπορεί να αποτελέσουν τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από τον τουρισμό.
Σημειώνεται ότι την περίοδο 2021-2027, η Ελλάδα δικαιούται να λάβει περισσότερα από 70 δισ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ. Περίπου το ήμισυ αυτών των κονδυλίων (36 δισ. ευρώ) από το Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU). Τα υπόλοιπα είναι διαρθρωτικά κονδύλια από την ΕΕ προϋπολογισμού 2021-2027.
Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ στοχεύουν σε έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας που ενισχύουν την ανάπτυξη στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, την απασχόληση, κοινωνική συνοχή και ιδιωτικές επενδύσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, η πλήρης εκτέλεση του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ θα συμβάλει σε σημαντική αύξηση κατά 7% του πραγματικού ΑΕΠ έως το 2026, κυρίως λόγω της αύξησης των συνολικών επενδύσεων και της συνολικής παραγωγικότητας των συντελεστών παραγωγής.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- AKTOR: Ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ
- Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών – 6 ερωτήσεις και απαντήσεις
- Πούτιν: Έπλεξε το εγκώμιο του Τραμπ και δήλωσε έτοιμος να συνομιλήσει μαζί του
- Συνελήφθη «μαϊμού» δικηγόρος, 56 ετών που εξαπατούσε ανασφάλιστους εργαζόμενους
- Τη Δευτέρα 27/1 η εισαγωγή των μετοχών της Alter Ego Media στο Χρηματιστήριο Αθηνών με κωδικό «AEM»
- Δήμος Κηφισιάς: Προσωρινή διακοπή σε όλες τις οικοδομικές εργασίες, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ
- Ευρωπαϊκές αγορές: Μικτά πρόσημα – Άλμα 10% από Burberry, βουτιά 12% από Ericsson
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Δευτέρα 27 Ιανουαρίου ξεκινάει η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Masdar
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις