Πολιτική

Τσίπρας: Ξεπερνάμε προκλήσεις και προβλήματα στα Βαλκάνια με τη συνεργασία με τη Β. Μακεδονία

Την θέση ότι αναμένει με προσμονή τη συνεργασία με τα κράτη μέλη της «Πρωτοβουλίας 17+1», στην οποία εντάχθηκε από σήμερα Παρασκευή 12/4 και η Ελλάδα διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ.Τσίπρας, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των κρατών της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας (γνωστής ως «Πρωτοβουλία 16+1» που με τη συμμετοχή της Ελλάδας μετονομάζεται πλέον σε «Πρωτοβουλία 17+1) που γίνεται στην Κροατία, αναφέρθηκε στην πρόσφατη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι «ξεπερνάμε προκλήσεις και προβλήματα στα Βαλκάνια με την συνεργασία με την Βόρεια Μακεδονία».
Νωρίτερα την είσοδο της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία καλωσόρισε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.
Σημειώνεται πως στο περιθώριο της συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογο του Edi Rama, η οποία διήρκεσε σχεδόν μια ώρα και στην οποία προφανώς συζητήθηκαν τα πρόσφατα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας.

Η Πρωτοβουλία 17+1

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως με την ένταξη της Ελλάδας στην «Πρωτοβουλία 17+1» προσδίδεται προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, ενισχύοντάς την ως περιφερειακό κόμβο, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά και σε διπλωματικό επίπεδο, στην ενίσχυση των σχέσεών της με την Κίνα.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η ένταξη της χώρας μας στην Πρωτοβουλία αυτή «κατέστη δυνατή μόνον κατόπιν της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επίλυση του ονοματολογικού, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος ήταν αδύνατο να συμμετέχουμε ως πλήρες μέλος, εφόσον η Βόρεια Μακεδονία συμμετείχε με το τότε συνταγματικό της όνομα».
Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της Πρωτοβουλίας που θα πραγματοποιηθεί στις 27/4 στο Πεκίνο, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους.
Η «Πρωτοβουλία 17+1» είναι μια πρωτοβουλία της Κίνας που ξεκίνησε το 2012 και αποσκοπεί στην εντατικοποίηση και επέκταση της συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών και της διασυνδεσιμότητας, με τα κράτη της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το εγχείρημα αποτελεί παράλληλη – και ενίοτε συμπληρωματική – δράση του στρατηγικού σχεδίου της Κίνας για την Πρωτοβουλία μιας Ζώνης και ενός Δρόμου (Belt and Road Initiative, BRI,πρώην OBOR) που θα συνδέει την Κίνα με μεγάλο αριθμό χωρών της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής.
Στη σύνοδο συμμετέχουν –  πέραν πλέον της Ελλάδας – οι ηγέτες των 16 κρατών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σερβία, Ουγγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Τσεχία) και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Η διακρατική αυτή συνεργασία συνεδριάζει μία φορά τον χρόνο σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων.
Οι συμμετέχουσες χώρες επιδιώκουν να ενδυναμώσουν και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων: όπως το εμπόριο και τις επενδύσεις, τη διασυνδετικότητα, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τη γεωργία, την επιστήμη και την τεχνολογία, την υγεία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu