Πολιτική

Τσίπρας: Τα μέτρα δεν αποτελούν παροχολογία

Οικονομία και συμφωνία με την ΠΓΔΜ ήταν, όπως είναι φυσικό, τα δύο βασικά θέματα στα οποία κλήθηκε να απαντήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε αρκετές φορές ότι τα μέτρα που εξήγγειλε στη χθεσινή (8/9) ομιλία του ήταν «παροχολογία», φροντίζοντας, μάλιστα, να ανακοινώσει ότι η συγκεκριμένη έκφραση τον ενοχλεί, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τόσο για το θέμα της ΠΓΔΜ όσο και για την οικονομία.
Επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει τη θητεία της και οι εκλογές να γίνουν «στην ώρα τους», δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019 και μάλιστα εκτίμησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.
Το βασικό ερώτημα αυτής της αναμέτρησης είναι απλό: εάν θα πάμε μπροστά ή πίσω.
Αυτός είναι ο σχεδιασμός μου (σ.σ.: για την ημερομηνία των εκλογών».
Προσέθεσε, πάντως, ότι αυτός είναι ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες θα τον ανατρέψουν, αφήνοντας ουσιαστικά ανοικτό το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν πιο νωρίς.
Τόνισε ακόμη ότι κανείς εξ αυτών που εμπλέκονται με την καταστροφή στο Μάτι δεν έχει ασυλία.

Η οικονομία και η έξοδος στις αγορές

Όπως προαναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε ότι όσα ανακοίνωσε στην κεντρική ομιλία του στη ΔΕΘ ήταν «παροχολογία», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι δεν του αρέσει η συγκεκριμένη έκφραση και υποστήριξε ότι τα εν λόγω μέτρα αποτελούν τις ελάχιστες ελαφρύνσεις που οφείλουμε στη μεσαία τάξη.
«Έχουμε σχέδιο και σας υπενθυμίζω ότι από πέρυσι είχα τονίσει ότι από το 2019 και μετά θα είχαμε τον δημοσιονομικό χώρο για να υπάρξουν ορισμένες διορθώσεις σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία διαψεύδονται προς το καλύτερο, υπάρχει υπεραπόδοση, μας δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ελληνική κοινωνία.
Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλα εχθές και αφορά τα επόμενα 2-3 χρόνια και είναι ισορροπημένο».
«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο.
Είχα πει από πέρυσι ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο», υπογράμμισε.
«Εμείς χτες παρουσιάσαμε το σχέδιο μας, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, και μέσα στο συνολικό πλαίσιο εντάξαμε και τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ύπαρξη του «μαξιλαριού ρευστότητας» δημιουργεί την ευχέρεια να μην υπάρξει μία μη ορθά οργανωμένη έξοδος στις αγορές, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή -λόγω εξωγενών παραγόντων όπως η κρίση στις αναδυόμενες αγορές- η κατάσταση σε αυτές δεν είναι ευνοϊκή.
Προσέθεσε ότι μέσα στα επόμενα δύο – τρία χρόνια η Ελλάδα θα έχει ενταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα (σ.σ.: η αξιολόγηση από τους οίκους) με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη στη χώρα από τις αγορές.
«Όσα εξήγγειλα είναι απολύτως εφικτά.
Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι ένα επικοινωνιακό εύρημα, είναι μια πραγματικότητα, και θα είναι όταν θα μπορεί να την δει και ο τελευταίος πολίτης στην καθημερινή τους πραγματικότητα», προσέθεσε.
Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε το «τσίμπημα» στο 10ετές στο γεγονός ότι εγώ θα ερχόμουν στη ΔΕΘ, εν μέσω αναταράξεων στις αναδυόμενες αγορές!
Όλα αυτά είναι ανοησίες, και θα κριθούν από τον ελληνικό λαό».
Απατώντας σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα οφείλει να πάρει το πράσινο φως από τους εταίρους προκειμένου να μην υπάρξει μείωση των συντάξεων, με δεδομένο ότι επρόκειτο και για ένα μέτρο που ζήτησε το ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια, αλλά παραμένει μέλος της Ευρωζώνης.
Οφείλουμε ως μέλος της Ευρωζώνης να καταθέσουμε τον προϋπολογισμό μας και να τον ελέγξει η Κομισιόν, όπως ισχύει και με άλλες χώρες όπως η Ιταλία.
Θεωρούμε ότι το 2019 θα επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5%, άρα θα έχουμε το περιθώριο να μην προχωρήσουμε σε μείωση των συντάξεων.
Υπενθυμίζω ότι το ΔΝΤ θεωρούσε ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο του 3,5%, εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε κατά πολύ».
Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην περίπτωση της Αργεντινής, όπου «ένας ακραία νεοφιλελεύθερος πρόεδρος προκάλεσε κρίση στη χώρα.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει Αργεντινή.
Το ΔΝΤ δεν θα επιστρέψει».
Εμείς δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτά τα επιχειρήματα. Θα προσθέσουμε επιχειρήματα για το συνολικό αφήγημά μας.
Δεν θέλουμε πισωγύρισμα.
Δεν θα προβούμε σε μέτρα που θα άρουν την δημοσιονομική εξυγίανση όπως η ασφαλιστική ενοποίηση.
Όμως θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό (συντάξεις) είναι αντιαναπτυξιακό.
Η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μόνιμη θα σήσει με το πέρασμα του χρόνου.
Δεν θα έχει επίπτωση στην δομή του ασφαλιστικού συστήματος.
Με αυτά τα επιχειρήματα και έχοντας αποκαταστήσει την αξιοπιστία ως κυβέρνηση θα έχουμε εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να πετύχουμε».
Δεχόμενος ερώτηση για τις «ομοιότητες» μεταξύ των μέτρων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και αυτών που έχει ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης, αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε κοινή βάση, καθώς οι δύο πλευρές έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις αναφορικά με το ζήτημα.
«Εμείς σχεδιάζουμε ένα σύστημα που θα φέρει ασφάλεια και κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα σύστημα ανάλογο με αυτό που μας οδήγησε στα μνημόνια, την επιτροπεία και το ΔΝΤ».
«Θέλουν να κρυφτούν και δεν μπορούν, ο Καραγκούνης (ΝΔ) έκανε λόγο για ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ΣΕΒ δεν είναι ο μοναδικός κοινωνικός εταίρος

Για τη διαφωνία του ΣΕΒ αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και απάντησε ότι «ο ΣΕΒ εκπροσωπεί επιχειρήσεις που δεν έχουν το κατώτατο μισθό.
Οι άλλοι εταίροι που τους αφορά ο κατώτατος μισθός έχουν δείξει πρόθεση κατανόησης.
Η διαδικασία είναι απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που συμφωνήσαμε με τους εταίρους για το πώς γίνεται ο διάλογος.
Θα υπάρξει εξαντλητικός διάλογος, θα βγει πόρισμα και μετά η απόφαση του υπουργού Εργασίας.
Το μήνυμα πολιτικής που εξέπεμψα χθες δεν προκαλεί ανησυχία γιατί παράλληλα με τους κατώτατους μισθούς έχουμε μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και μια σειρά από πολιτικές ελάφρυνσης και με αναπτυξιακό πρόσημο.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υπό κατώτατου θα γίνει σε πνεύμα συνεννόησης.
Πάντως υπάρχει το παράδειγμα της Πορτογαλίας, στην οποία ο αντίστοιχος ΣΕΒ είχε αντίρρηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η αύξηση έγινε και δεν έπληξε την ανταγωνιστικότητα όπως υποστήριζαν οι Πορτογάλοι βιομήχανοι».

Ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Σημείωσε ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πραγματικά μεγάλο.
Οι μεταρρυθμίσεις και η εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας είναι μια δυναμική διαδικασία, είπε και τόνισε ότι «εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις» και σχολίασε ότι δεν είναι τυχαίο πως μόνο αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να προχωρήσει σε αυτές.
«Η διεθνής κοινότητα εμπιστεύεται την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, βεβαίως πρέπει να κάνουμε ακόμα πολλά».
Αναφορικά με το ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών είπε ότι είναι μεγάλο, αλλά προτίμησε να μην προβεί σε ανακοινώσεις προτού αυτό δρομολογηθεί και έχουμε δρομολογημένες εξελίξεις.
Είπε ότι το ενδιαφέρον προέρχεται και από την ευρωπαϊκή και την κινεζική πλευρά.

Ο ορίζοντας εφαρμογής των μέτρων – Η πορεία του χρέους

«Εξαγγείλαμε μέτρα άμεσης εφαρμογής 1.1.2019.
Αφορούν μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εως 25 ετών, επιδότηση ενοικίου για 300 χιλ. νοικοκυριά και κάποια κίνητρα για συνεταιρισμένους αγρότες κ.α..
Αυτά τα μέτρα θα ψηφιστούν εως τέλος 2018 για να εφαρμοστούν 1.1.2019.
Η μόνη παρέμβαση που αφορά προνομοθέτηση για 2019 είναι για τον ΕΝΦΙΑ γιατί απαντά σε συνολικό σχεδιασμό για τον ΕΝΦΙΑ.
Εμείς δεν θέλουμε να πάμε μόνο σε μείωση 30% που θα φθάσει 50% σε λαϊκά νοικοκυριά.
Δεν θέλουμε να πάμε μόνο σε αυτή την μείωση που ο δημοσιονομικός χώρος δεν φθάνει για το 2019 γι αυτό πάμε και στο 2020 αλλά να είναι και εξορθολογισμένος.
Η δομή του φόρου θα είναι τέτοιος ώστε να μην είναι λαϊκό χαράτσι.
Αν ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχει πρόγραμμα Πινοσέτ που έχει να πει στον κόσμο ότι αυτές τις παροχές θα τις ακυρώσει.
Μπορεί να διεκδικήσει την εκλογή του λέγοντας ότι θα ακυρώσει όσα η δική μας κυβέρνηση πέτυχε».
«Δεν θα ήταν σκόπιμο η κυβέρνηση να διασφαλίσει τον ιδιωτικό τομέα μέσω της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης; Αποκλείεται να προσφύγεται στο μέλλον σε κάτι τέτοιο για να διασφαλίσετε στο σύνολό του δημόσιο και ιδιωτικό τομέα;» ρωτήθηκε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.
«Έχουμε ένα καθαρό διάδρομο αποπληρωμών για το χρέος μας μέχρι το 2032 και από εκεί και πέρα έχουμε το πλαφόν του 15% του ΑΕΠ γι΄αυτό μπορούμε να πούμε ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο.
Αυτό το λένε οι αγορές που αναβαθμίζουν την οικονομία, το λένε οι επενδυτές που έρχονται στη χώρα» απάντησε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς τους ιδιώτες λέγοντας ότι «τα ληξιπρόθεσμα προς τους ιδιώτες έχουμε στόχο να αποπληρωθούν στο επόμενο διάστημα.
Ένας κρίσιμος παράγοντας είναι, επίσης, ότι για πρώτη φορά μετά το 2013 για 3 συνεχόμενους μήνες έχουμε και μειώσεις των ληξιπροθέσμων των ιδιωτών προς το δημόσιο και μεγάλη μείωση των «κόκκινων» δανείων που έχουν φτάσει τα 66 δισ. ευρώ από 80 δισ. ευρώ το 2014».
«Πρέπει να προστατεύουμε τους ευάλωτους δανειολήπτες και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Δεν θα συμφωνήσω με την εκτίμησή σας ότι η προληπτική γραμμή στήριξης που θα ήταν ένα κεκαλυμένο Μνημόνιο θα στήριζε την ιδιωτική οικονομία.
Πρέπει, όμως, να δούμε το επόμενο διάστημα το πώς οι τράπεζες θα διευκολύνουν την ελληνική οικονομία και όχι εμείς τεχνητά τις τράπεζες.
Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδους» ολοκλήρωσε την απάντησή του ο πρωθυπουργός.

Η αντιστροφή του brain drain

Απατώντας σε ερώτηση για το πώς θα πείσει τους νέους επιστήμονες που έχουν φύγει από την Ελλάδα λόγω της κρίσης, να επιστρέψουν στην Ελλάδα ανέφερε ότι «ενας από τους εθνικούς στόχους είναι να ξανακερδίσουμε τους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό ή να σταματήσουμε την φυγή των νέων που αναζητούν καλύτερους μισθούς αλλά δεν φαντάζομαι ότι έχουν καλύτερες συνθήκες ζωής.
Έχουμε εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό πάνω στο οποίο θα χτίσουμε το μέλλον της χώρας.
Είμαι περήφανος που παρά τις δυσκολίες το 2015 μια από τις πρώτες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής με τα επιδόματα που δώσαμε στους πολύ φτωχούς ήταν να αυξήσουμε το ποσό για την έρευνα κατά 1% του ΑΕΠ.
Ιδρύσαμε το ίδρυμα έρευνας και καινοτομίας που δίνει υποτροφίες.
Προχωρήσαμε σε σύστημα για σύνδεση νεοφυούς επιχειρηματικότητας με την αγορά με παράλληλη χρηματοδότηση των ιδεών. Αναφέρομαι στο ταμείο με τους ευρωπαϊκούς πόρους.
Με κονδύλια από ΕΕ ιδρύσαμε το πρόγραμμα «ερευνώ – καινοτομώ» για την ενίσχυση των υποδομών των επιχειρήσεων.
Χθες ανακοίνωσα μια σειρά από νέες παρεμβάσεις όπως πρόγραμμα προσλήψεων, πρόσληψη 5,5 χιλ νέων επιστημόνων σε δημόσιους φορείς.
Πρόγραμμα επιδοτήσεων για νέους έως 25 ετών.
Η συνολική μας παρέμβαση το επόμενο διάστημα θα είναι πιο διακριτή».

Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της συμφωνίας με την ΠΓΜΔ αλλά και το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 8/9 στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε τη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας.
Όπως υπογράμμισε δεν προτίθεται να κατηγορήσει κανέναν πολίτη που διαδηλώνει, με δεδομένο μάλιστα ότι «έχω κατηγορηθεί ότι μπήκα στην πολιτική ως διαδηλωτής, ως εκ τούτου δεν πρόκειται να κατηγορήσω κανέναν πολίτη που διαδηλώνει γι’ αυτά που θεωρεί σωστά.
Όμως είναι, πλέον, φανερό ότι η συμμετοχή σε συλλαλητήρια αναφορικά με το θέμα της ΠΓΔΜ, δεν είναι τόσο υψηλή.
Το χθεσινό συλλαλητήριο πήρε χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία».
Υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι μέσω αυτής η Θεσσαλονίκη θα γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων, ενώ η Ελλάδα θα ενισχύσει τη γεωπολιτική της θέση στην ευρύτερη περιοχή.
Σε ό,τι αφορά τη διαφωνία του Πάνου Καμμένου για τη συμφωνία υποστήριξε ότι τη σέβεται αλλά τη θεωρεί λανθασμένη, ενώ προσέθεσε ότι περισσότερες από 140 χώρες αυτή τη στιγμή αποκαλούν την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» και «εμείς απλά έχουμε τοποθετήσει το κεφάλι μας στην άμμο.
Ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Κατηγόρησε για αμοραλισμό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στη θέση της ΠΓΔΜ, μάλιστα χαρακτηρίζοντας τον ως «τσάμπα μάγκα», καθώς υποστήριξε ότι όταν ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται με τους Ευρωπαίους πολιτικούς υποστηρίζει ότι «θα αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τη συμφωνία, εμείς θα την καταψηφίσουμε τώρα, αλλά μετά θα την εφαρμόσουμε»!
«Η Ελλάδα επί Σαμαρά ήταν μία χώρα που δεν της ζητούσαν καν να πει τη γνώμη της για θέματα που αφορούν τα Δ. Βαλκάνια.
Εμείς επαναφέραμε την Ελλάδα στο προσκήνιο σε αυτό το θέμα.
Η Ελλάδα θα γίνει μέλος και της πρωτοβουλίας 17+1 που αφορά την ανάπτυξη των χωρών της περιοχής και στην οποία συμμετέχει και η Κίνα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, εκ νέου απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας.

Οι τηλεοπτικές άδειες και τα έσοδα για το δημόσιο

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για τις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες και τον τηλεοπτικό φόρο.
«Η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «η διαδικασία αυτή μας ταλαιπώρησε, είχαμε και εντάσεις σε αυτή εδώ την αίθουσα.
Αλλά είχαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση.
Πιστεύω ότι αυτό θα κάνει καλό και στους δημοσιογράφους, και στο τηλεοπτικό κοινό και στο τέλος και στους ιδιοκτήτες».
Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του ΕΣΡ για πέντε τηλεοπτικές άδειες ο πρωθυπουργός είπε ότι «η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ως αυταρχικούς επειδή θέλαμε λίγους σταθμούς αλλά η αγορά αποφάσισε ότι δεν χωράνε περισσότεροι από 5.
Αν υπάρξει ενδιαφέρον για τις άλλες δύο άδειες θα υπάρξει διαγωνισμός».
«Αναμένεται να μπουν 175 εκατ. ευρώ από τις άδειες και 125 εκατ. ευρώ από το φόρο διαφήμισης στην επόμενη δεκαετία. Συνολικά τα έσοδα αναμένεται να είναι μισό δισ. ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
«Εξορθολογίζουμε τα πράγματα.
Προχωρήσαμε σε μια μεταρρύθμιση που ήταν αναγκαία.
Είχαμε την αντιπολίτευση που με τη στάση της απέδειξε ότι το παιχνίδι που κάνει είναι αυτό της διαπλοκής.
Η επιλογή μας αν και είχε πολιτικό κόστος ήταν η σωστή.
Έχουμε το ΕΣΡ, του έχουμε εμπιστοσύνη, οφείλουμε να του έχουμε εμπιστοσύνη» ολοκλήρωσε την απάντηση του για το θέμα των αδειών.

Η καταστροφή στο Μάτι και οι ευθύνες της κυβέρνησης

Για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, ήταν κάτι παραπάνω από… γλαφυρός «κάποιοι είπαν ότι κρύψαμε τους νεκρούς.
Θα ήμασταν ανόητοι εάν αυτό που σκεφτόμαστε εκείνη την τραγική ώρα ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς.
Μα πώς να κρύψεις τους νεκρούς».
Σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει και τι θα ψηφίσει αν έρθει η στιγμή της ψηφοφορίας άρσης ασυλίας των υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποστολή στη Βουλή της δικογραφίας για τη φωτιά στο Μάτι ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «η όποια περαιτέρω προσπάθεια πολιτικής υπεραξίας μέσα από μια εθνική τραγωδία θα είναι κατακριτέα από τον ελληνικό λαό και κανείς δεν θα πρέπει να επιτρέψει να συμβεί αυτό».
«Ο ίδιος ο κυβ. εκπρόσωπος ανακοίνωσε εκείνο το βράδυ ότι υπήρχαν νεκροί.
Τι νόημα έχει η διαρκής και επαναλαμβανόμενη κατηγορία ότι προσπαθήσαμε να τους κρύψουμε;
Υπάρχουν διαχρονικές παθογένειες που, με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι, πρέπει να αντιμετωπίσουμε, όπως τα αυθαίρετα…
Υπουργοί είναι στο Μάτι καθημερινά, όχι για να κάνουν σόου αλλά για να ακούσουν και το παράπονο και την οργή και να δουλέψουν.
Είναι δύσκολη η μάχη για την αποκατάσταση, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμένα και την κυβέρνηση.
Για πρώτη φορά έχει κινητοποιηθεί σε τόσο μεγάλο εύρος η διαδικασία γκρεμίσματος αυθαιρέτων και άλλες παρεμβάσεις που δεν έγιναν ποτέ γιατί είχαν πολιτικό κόστος.
Στη μνήμη των αθρώπων που χάθηκαν εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε αυτό το πολιτικό κόστος.
Γνωρίζετε ότι διεξάγεται έρευνα από την ελληνική δικαιοσύνη, η εισαγγελία διεξάγει έρευνα εξονυχιστική.
Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα φτάσει σε συμπεράσματα για τα αίτα της τραγωδίας αυτής.
Εγώ έσπευσα να καλέσω έναν διακεκριμένο εμπειρογνώμονα για τις υποκείμενες αιτίες της καταστροφής αυτής.
Θα σας απαντούσα στο ερώτημά σας ότι συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι «κανείς δεν έχει ασυλία.
Κανείς εξ αυτών οι οποίοι συμμετείχαν στην όλη διαδικασία δεν έχει ασυλία.
Η δικαιοσύνη θα κάνει το έργο της».

Μετεκλογικές συνεργασίες

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία δύναμη με διακριτή ταυτότητα, αλλά δεν αρνείται τον διάλογο και τη συμπόρευση.
Εμείς συγκυβερνάμε τώρα με κεντροδεξιά και οικολόγους.
Θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία και σε αυτή την κατεύθυνση συζητάμε με όλες αυτές τις δυνάμεις.
Είμαστε σε έναν διαρκή διάλογο με κεντροαριστερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αυτό που δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε είναι να αλλοιώσουμε τη στρατηγική μας.
Η επόμενη μέρα μπορεί να έχει σημεία διαλόγου αλλά όχι με τη σημερινή ΝΔ, επαναλαμβάνω τη σημερινή, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αδωνι Γεωργιάδη, που είναι ακραία φιλελεύθερη και ακραία δεξια και δεν έχει σχέση με ο,τι παραδοσιακά εκπροσωπούσε η παράταξη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Αυτό που δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε είναι να αλλοιώσουμε τον στρατηγικό μας προσανατολισμό», σημείωσε.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Ερώτηση για το κάτα πόσο ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι όντως τον ανησυχεί και προσέθεσε ότι «η Ευρώπη κάτω από την πίεση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης και την πίεση λαϊκιστικών δυνάμεων παίρνει στροφή ακραία αντιευρωπαϊκή και όχι μονο ακροδεξιά.
Διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα.
Το ένα αυτό που αμφισβητεί τις αξίες του ευρωπαϊκού ιδεώδους και από την άλλη ένα στρατόπεδο δυνάμεων που υπερασπίζεται αυτές τις αξίες.
Αυτό μας οδηγεί στην σκέψη ότι στην Ευρώπη πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να δημιουργήσουμε ανάχωμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ευρωπαίκή αριστερά και έχουμε συνεργασία το τελευταίο διάστημα και με δυνάμεις που έχουμε διαφορές. Είμαστε αναγκασμένοι να εμβαθύνουμε αυτές τις συνεργασίες.
 Μορφώματα της ακροδεξιάς παίρνουν μεγάλα ποσοστά.
Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία.
Βλέπουμε και μια ακατανοήτα λαθεμένη στάση των χριστιανοδημοκρατών που υπο τον φόβο των εκλογικών ποσοστών κάνουν ακροδεξιά στροφή. Είναι λάθος τακτική.
Θεωρώ λάθος αν η Μέρκελ κάνει την επιλογή να υποχωρήσει από θέσεις αρχής που κράτησε – και τις έδωσα τα εύσημα στο παρελθόν».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu