Η Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο αποφασιστικό βήμα προκειμένου να αξιοποιήσει τον ενεργειακό της πλούτo, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την υπογραφή της συμφωνίας για την ανάθεση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης στην κοινοπραξία της ExxonMobil – Total – ΕΛΠΕ.
Η Ελλάδα ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που στόχο έχει να την μετατρέψει σε παραγωγό ενέργειας, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
« Η υλοποίηση του σχεδίου αυτή αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας.
Η Ελλάδα είναι οικονομικά αυτοδύναμη η Ελλάδα, στοχεύει να γίνει και ενεργειακά αυτοδύναμη», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη γεωπολιτική της σημασία.
«Σήμερα η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας ταυτόχρονα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Και η σημερινή υπογραφή της σύμβασης με δύο κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της ενέργειας αλλά και με τα Ελληνικά Πετρέλαια, είναι το αποκορύφωμα μίας πολυετούς προσπάθειας και ενός σχεδιασμού πολλών χρόνων».
«Το ενδιαφέρον της Total και της ExxonMobil εκδηλώθηκε πριν από 20 μήνες περίπου.
Μέσα σε χρόνο ρεκόρ έγιναν οι διαπραγματεύσεις και οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να προχωρήσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Με την οικονομία της να κινείται για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Έχοντας εξασφαλίσει το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού από τις αγορές χρήματος στη σύγχρονη ιστορία της», ανέφερε και πρόσθεσε: «Έχοντας ξεπεράσει όλα τα ρεκόρ σε άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ), τα τελευταία δέκα χρόνια. Και η σημερινή υπογραφή σηματοδοτεί ότι οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας συνεχίζονται. Και ότι φέτος πάμε για νέο ρεκόρ σε επενδύσεις».
Η επένδυση που υπογράφεται σήμερα για την έρευνα και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι το μεγάλο ενδιαφέρον σήμερα έχει να κάνει με τη γεωπολιτική σημασία της σύμβασης που υπογράφουμε, γιατί πρόκειται για μία εθνικής σημασίας επένδυση, που ανοίγει ένα μεγάλο κύκλο για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
«Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, προχωράμε με καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα βήματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων, δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού για να εξυπηρετήσουμε επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά για να δώσουμε στους λαούς μας, στις γενιές του μέλλοντος προοπτική, οικονομική ευημερία και ασφάλεια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Παρατήρησε, μάλιστα, πως «προχωράμε πάντα διασφαλίζοντας την τήρηση του διεθνούς δικαίου αλλά και την υποστήριξη των προσπαθειών μας από τις αρτιότερες τεχνολογικά εταιρείες που έχουν άριστη γνώση και διαθέτουν άρτια τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, oι διαπραγματεύσεις με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ήταν σε εξέλιξη επί μήνες.
Στο φόρουμ των Δελφών τον Μάρτιο στελέχη της εταιρείας και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ είχαν παροτρύνει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις γραφειοκρατικές εκκρεμότητες ώστε να δρομολογηθούν οι έρευνες.
«Τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όλα αυτά δεν τα κάνουμε στο πόδι, είναι αποτέλεσμα σχεδίου χρόνων της εξωτερικής πολιτικής που αποφέρουν καρπούς, όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε ένα βάθος χρόνου και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την Σύνοδο Κορυφής.
Υποστήριξε πως οι ενέργειες της Αθήνας αναβαθμίζουν τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή και επιτρέπουν την αξιοποίηση ενεργειακού πλούτου.
«Σε αυτό δεν θα μας σταματήσει κανείς και μπορούμε να συνεχίσουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα να ζητάμε από τους γείτονες μας να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο», προσέθεσε.
Αιχμές από Μανιάτη
Πάντως οι δηλώσεις αυτές του κ. Τσίπρα έχουν σχολιαστεί αρνητικά από τον πρώην υπουργό Ενέργειας και υποψήφιο βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωσή του έχει επισημάνει ότι οι συμβάσεις αυτές έχουν ζητηθεί εδώ και 2,5 χρόνια από την κοινοπραξία EXXON MOBIL -TOTAL – ΕΛΠΕ και τις οποίες αδικαιολόγητα καθυστερεί η κυβέρνηση.
Ο κ. Μανιάτης μίλησε επίσης για θράσος του κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι συνεχίσει έναν μακρόπνοο σχεδιασμό για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αφού όπως σημειώνει: Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο καταψήφισε το νόμο και όλες τις συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων που κατατέθηκαν το 2014, αλλά πολύ περισσότερο είναι ο πολιτικός που καταψήφισε το άρθρο 156 του Ν. 4001/2011 για την Ελληνική ΑΟΖ το φθινόπωρο του 2011.
«Είναι ο πρωθυπουργός, προσέθεσε ο κ. Μανίατης, που όχι μόνο δεν είχε μακρόπνοο σχεδιασμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων, αλλά αντίθετα υπονόμευε τη μεγάλη εθνική, πατριωτική, προσπάθειά μας της περιόδου 2011 – 2014, με την οποία κατοχυρώσαμε απόλυτα σε επίπεδο ΕΕ και ΟΗΕ τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην Ελληνική ΑΟΖ. Κατοχύρωση με βάση την οποία προχωρήσαμε στο μεγάλο διεθνή διαγωνισμό στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, για τον οποίο μας είχε καταγγείλει ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, οι υπονομευτές της εθνικής αυτής προσπάθειας επαίρονται γι’ αυτά που υπονόμευαν ασύστολα. Ακόμη χειρότερα δεν έχουν προκηρύξει εδώ και 4,5 χρόνια τα δύο θαλάσσια οικόπεδα 15 και 20 στο ανατολικότερο άκρο νότια της Κρήτης, που έχουμε προκηρύξει από το 2014 και που θα απέτρεπε κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικήσει μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ σε σχέση με τη Λιβύη. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για προκήρυξη διαγωνισμού, συνεχίζουν να κωφεύουν στην κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μπάιντεν: Ισραήλ και Λίβανος αποδέχτηκαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Νετανιάχου: Κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο – Ώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στο Ιράν
- Το Μεξικό προειδοποίησε τον Τραμπ: Οι δασμοί θα πλήξουν και τις δύο χώρες
- Θεοδωρικάκος για Black Friday: Ενδείξεις για παραβίαση 2.000 κωδικών και έναν influencer που προωθεί προϊόντα
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν στο «κόκκινο» μετά τις δηλώσεις Τραμπ για δασμούς
- Stellantis: Κλείνει το εργοστάσιο στο Λούτον της Βρετανίας, προς απόλυση 1.000 εργαζόμενοι
- Κιβωτός του Κόσμου: Η εισαγγελέας άσκησε κατά του πατέρα Αντωνίου
- Gazprom: Κλείνει η στρόφιγγα για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας από το 2025
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις