«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τέκνο της ανάγκης και της οργής είχα πει κάποτε, σήμερα θα πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν θα γίνει μια φωτοβολίδα της Ιστορίας γιατί είναι η μεγάλη λαϊκή και προοδευτική παράταξη που εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας, είναι ο λαϊκός κόσμος που αγωνίζεται τίμια», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ανοικτή πολιτική συγκέντρωση του κόμματος στο Τάε Κβο Ντο, με αφορμή τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της Αριστεράς.
Τόνισε πως γνωρίζει ότι σε κάθε βήμα «θα βρίσκουμε τη διαπλοκή και τη δεξιά που θα παραχαράσσει την ιστορία, τις θέσεις, τις προθέσεις μας, θέλουν να κλείσουμε τις ντουλάπες με τους σκελετούς, το ξέρουμε γι’ αυτό προχωράμε αταλάντευτοι». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι το 2016 θα είναι η χρονιά της οριστικής ρήξης με το παλιό, το έτος μηδέν, της αρχής του τέλους αυτής της πολυετούς σκληρής επιτροπείας για τον τόπο.
ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ οι δύο πόλοι της αντιπαράθεσης
Στη βάση της εκπροσώπησης του λαϊκού κόσμου, δηλαδή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ευθέως το δίπολο μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ «του κ Μητσοτάκη», στον οποίο καταλογίζει την εκπροσώπηση των λίγων και των συμφερόντων και προς τον οποίο άσκησε δριμεία κριτική. «Τα διλήμματα ένα χρόνο μετά είναι πιο καθαρά από ποτέ. Αποκρυσταλλώνεται σε πολιτικό επίπεδο η ταξική αντιπαράθεση που οξύνθηκε τα προηγούμενα χρόνια, οριοθετούνται με σαφήνεια οι δύο πόλοι της αντιπαράθεσης: Από τη μια η νεοφιλελεύθερη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που στηρίζεται από την ακροδεξιά παρέα του κ. Σαμαρά που έχουν πάρει και θέσεις αντιπροεδρίας και από την άλλη είναι η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι εμείς οι πολλοί απέναντι στους λίγους», τόνισε. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του ότι τον ΣΥΡΙΖΑ τον εξέλεξε ο λαϊκός κόσμος, ενώ τον κ. Μητσοτάκη τα βόρεια προάστια και οι πλούσιες περιοχές της χώρας. «Καθένας εκπροσωπεί τα κοινωνικά συμφέροντα της ιδεολογίας που εκφράζει», είπε χαρακτηριστικά.
Ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος με τους αγρότες
Με αυτό το δίπολο να διατρέχει το πνεύμα μεγάλου μέρους της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε εκτενείς συγκρίσεις της τωρινής συμφωνίας με εκείνη που προτεινόταν πριν από το δημοψήφισμα, αλλά και με τα δύο πρώτα μνημόνια, καθώς επίσης και των δεσμεύσεων που θα εφάρμοζε η κυβέρνηση Σαμαρά εάν δεν εκλεγόταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ή τι θα γινόταν με μια κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. «Είναι τουλάχιστον θράσος να ακούει κανείς σήμερα τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για τον ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν χρέωσε τη χώρα με τη διαπραγμάτευση του», είπε.
Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει ευθέως ποια είναι η πρόταση του για το ασφαλιστικό «που λεηλάτησαν 40 χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις» και να επιλέξει εάν θα είναι με τις κινητοποιήσεις των αγροτών ή με το ΔΝΤ και ποια είναι η πρόταση του για τους αγρότες που «αυτοί φτωχοποίησαν». Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες, διαχωρίζοντας εκείνους που εκπροσωπούν τις αυθεντικές αγωνίες του αγροτικού κόσμου από κάποιους αγροτοσυνδικαλιστές που κάνουν τώρα τους επαναστάτες ενώ είχαν δώσει αγώνα για την καμπάνια του «Ναι», όπως και ορισμένοι εκ των συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ.
Σημείωσε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων και σε κάθε περίπτωση κάλεσε όλους να αναλάβουν την ευθύνη τους γι’ αυτό το μείζον εθνικό θέμα, διατυπώνοντας το δίλημμα: «ή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ή κατάρρευσή του».
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ανοικτός στον διάλογο με τους αγρότες. «Είμαστε έτοιμοι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ευελιξίας και κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο» είπε, για να σημειώσει ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να διατηρήσει αλώβητο το ύψος των σημερινών συντάξεων, προτείνοντας το βάρος της αναγκαίας αλλαγής να το μοιραστούμε όλοι και όχι να πέσει πάλι στους αδύναμους. Έθεσε το ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη αν θέλει ή όχι τη μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Είπε ότι προχωρούν ήδη οι αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, επιστήμονες μέσα από διάλογο μαζί τους, ότι δεν θα βάλει η κυβέρνηση στο ίδιο τσουβάλι τους απλούς γιατρούς, δικηγόρους, τους πολιτικούς μηχανικούς με τους ιδιοκτήτες δικηγορικών εταιρειών, κατασκευαστικών και ιδιοκτητών θεραπευτηρίων. Διευκρίνισε ότι το φορολογικό δεν εμπεριέχεται στα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης. Είπε ότι για τη φορολόγηση των αγροτών θα ισχύσει το 2016 ό,τι το 2015, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί να προστατέψει το εισόδημά τους, ότι την επόμενη 5ετία υπάρχει η δυνατότητα για 20 δισ. κοινοτικών επιδοτήσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση και πως το ζήτημα είναι η δίκαιη και η παραγωγική διανομή αυτών των πόρων. Επισήμανε ότι στις κινητοποιήσεις η πλειοψηφία των αγροτών παίρνουν πολύ μικρότερες επιδοτήσεις από τα έξοδά τους και σημείωσε πως «εμείς γι’ αυτούς νοιαζόμαστε, αυτούς θέλουμε να προστατεύσουμε».
Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα αν θα έδινε τη μάχη η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη να προστατέψει τις συντάξεις των συνταξιούχων που έχουν δει μειώσεις 40% τα τελευταία 4 χρόνια και είπε ότι ο κ. Βρούτσης είχε δηλώσει προεκλογικά ότι εάν γίνει υπουργός Εργασίας θα έφερνε πρόταση για οριζόντια μείωση κατά τουλάχιστον 30% των συντάξεων και πλήρη εξαφάνιση των επικουρικών. «Ε, λοιπόν, την ίδια πρόταση έφερε ο Κατρούγκαλος τώρα;», είπε καταδεικνύοντας το μέγεθος της διαφοράς. Επισήμανε ότι η ΝΔ δεν θα έδινε καμία μάχη από αυτές που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι «η ιδεολογία τους είναι αυτά που πιστεύουν οι δανειστές και το ΔΝΤ».
Είπε ότι αυτοί που λεηλάτησαν τη χώρα και παραδόθηκαν αμαχητί στις ορέξεις των δανειστών κουνούν το δάχτυλο στην κυβέρνηση και ότι η συμμαχία του «ΝΑΙ» παίζει ξανά τα ρέστα της για να μας γυρίσουν πίσω στα χρόνια της διαφθοράς, των καναλαρχών. «Τους βλέπουμε να προσπαθούν να μετατρέψουν την πρώτη αξιολόγηση σε εργαλείο πολιτικού εκβιασμού της κυβέρνησης πλάι στους πιο αντιδραστικούς κύκλους της Ευρώπης, να κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ για θέματα όπως το ασφαλιστικό και να κάνουν με υποκρισία ότι δήθεν στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των επαγγελματικών ομάδων» ανέφερε και υπογράμμισε: «Δεν γίνεται όμως να είσαι και με τις κινητοποιήσεις και με το ΔΝΤ. Γιατί κ. Μητσοτάκη, δεν γίνεται να είσαι και με τα μπλόκα και με το Ταμείο».
«Θα διαψευστούν ξανά»
Ο πρωθυπουργός μίλησε για κάποιους «αμετανόητους» που ακόμα και τώρα παλεύουν να στήσουν ξανά σενάρια εκτροπής και μηχανεύονται την πτώση μιας κυβέρνησης που επανεξελέγη μόλις πριν από 4 μήνες. «Θα διαψευστούν όμως ξανά και όσο κι αν παλεύουν η κυβέρνηση αυτή θα προχωρήσει και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση με τον λαό όρθιο, θα κλείσει την αξιολόγηση και θα έρθει η ελάφρυνση του χρέους και θα ξεκινήσουμε μετά όλοι μαζί τον αγώνα για την ανάπτυξη» σημείωσε. Τόνισε ότι θα κουραστούν κι αυτή και την επόμενη 4ετία να κάθονται όσοι είναι στην αντιπολίτευση και πρόσθεσε, ας είναι τουλάχιστον εποικοδομητική η αντιπολίτευση, αλλιώς θα καούν στο ζέσταμα. «Η Ελλάδα θα φύγει μπροστά, δεν θα μείνει όμηρος των εκβιαστών και των οργανωμένων συμφερόντων», είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι τώρα τους γνωρίζουμε και πως είναι αυτοί που έστησαν την παγίδα του δημοσιονομικού στραγγαλισμού και του γκρέξιτ, τις οποίες η κυβέρνηση απέφυγε με την πρωτοφανή στήριξη του λαού σε τρεις αναμετρήσεις.
Δριμεία κριτική σε Κυρ. Μητσοτάκη και για τους μετακλητούς υπαλλήλους
Ο πρωθυπουργός απάντησε σε αιτιάσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία όχι για να αλλάξει τα πράγματα αλλά για να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους και μίλησε για «κίτρινες φυλλάδες» που «κανιβαλίζουν ανθρώπους με ιστορία αγώνων και προσφορά». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πρώτη πράξη της κυβέρνησης ήταν η μείωση του αριθμού των μετακλητών κατά 25% και σήμερα η κυβέρνηση έχει 630 προσωρινούς υπαλλήλους, στενούς συνεργάτες (σ.σ. εξήγησε ότι κριτήριο είναι η εμπιστοσύνη”) στα υπουργεία, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε 1.200 μετακλητούς. «Αυτό είναι το κομματικό κράτος που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ», σχολίασε σκωπτικά, για να προσθέσει ότι «έχουν το θράσος κάποιοι να μιλούν για ρουσφέτι και οικογενειοκρατία. Ποιος; Τα κόμματα που έχουν κάνει την οικογένεια κράτος».
Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διόρισε μόνο τις απολυμένες καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες και διερωτήθηκε εάν οι επιθέσεις από ΜΜΕ που στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη, όπως είπε, γίνονται για να αποσείσουν το βάρος της οικογενειοκρατίας με φτηνούς αντιπερισπασμούς. «Κακώς σκέφτονται ενοχικά. Εμείς δεν θα κατηγορήσουμε ποτέ τον κ. Μητσοτάκη για την οικογένεια του, θα τον πολεμάμε για τις ιδέες και τις πράξεις του», ανέφερε κατηγορώντας τον ότι σε μια νύχτα, γνωρίζοντας ότι ερχόταν αλλαγή πολιτικού σκηνικού, καθαίρεσε διευθυντές στο Δημόσιο διορίζοντας άλλους στη θέση τους.
Έθεσε το ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη αν ο ίδιος και «τα ποταμίσια μεταρρυθμιστικά του εξαπτέρυγα» θα στηρίξουν το νόμο που φέρνει η κυβέρνηση που καταργεί το ρουσφέτι στη δημόσια διοίκηση και θεσμοθετεί την αξιοκρατία στη στελέχωση της. Σημείωσε, επίσης, ότι μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ για να μην γίνει ο διαγωνισμός και να μην δοθούν νόμιμες άδειες στα ΜΜΕ, ότι «ξεπληρώνουν γραμμάτια». Τόνισε ότι δεν θα τα καταφέρουν και πως ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί είτε έτσι είτε αλλιώς γιατί αποτελεί λαϊκή βούληση.
Σύντομος απολογισμός
Προχωρώντας σε σύντομο απολογισμό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση έδωσε δείγματα γραφής με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, την κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ για τα νοσοκομεία, τις 100 δόσεις, το σπάσιμο του λουκέτου της ΕΡΤ, την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, τη μάχη για τη φοροδιαφυγή, με τις λίστες να μην έχουν μπει σε συρτάρια αλλά να αξιοποιούνται.
Τόνισε ότι παρά την ελάχιστη προβολή τους από τα ΜΜΕ, εμφανίζονται θετικά σημάδια στην οικονομία και κάλεσε να σταματήσει η καταστροφολογία. Προανήγγειλε μια νομοθετική ρύθμιση που αφορά στον αναπτυξιακό νόμο και μια για έναν νέο αναλογικό νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση σε διάλογο.
Κάνοντας απολογισμό για εξελίξεις-σταθμούς σε αυτόν τον χρόνο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει και πως το ιστορικό αποτύπωμα της τριπλής ετυμηγορίας δεν μπορεί να αγνοηθεί, ότι η Ευρώπη σήμερα δεν είναι η ίδια και ότι η σπορά που έριξε ο ΣΥΡΙΖΑ γονιμοποιείται στον ευρωπαϊκό νότο.
Σε μια αναφορά που μοιάζει με έμμεση απάντηση προς την αναφορά του κ. Σόιμπλε από το Νταβός, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «είμαστε υπερήφανοι που δώσαμε τις μάχες, που συγκρουστήκαμε με ένα συντηρητικό κατεστημένο στην Ευρώπη που επιμένει με δογματική επιμονή σε αποτυχημένες συνταγές λιτότητας και μας λέει ότι δεν φταίνε οι συνταγές αλλά αυτοί που δεν τις εφαρμόζουν καλά».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται αλλά ο Κυριάκος μιλάει για φοροελαφρύνσεις
- Εκπρόσωπος Ελληνικής Αστυνομίας: «Το χτύπημα θα ήταν άμεσο»
- ΗΠΑ: Οι μετοχές των εκλογών
- Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Η κυβέρνηση Τραμπ θα αφαιρέσει το φθόριο από το νερό
- Αντετοκούνμπο: : «Kαλή τύχη και στους δύο υποψηφίους»
- Ισπανία – Πλημμύρες: Στους 213 οι νεκροί
- Κρυπτονομίσματα: Κοντά σε ιστορικό υψηλό το bitcoin λόγω προσδοκιών για νίκη του Τραμπ
- Κάρτες πληρωμών: Οι συχνότερες μορφές απάτης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις